• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
От мобилни телефони до цифрови камери
bulhomes2 - майстор
Да - ясно ми е.
gogo7777 - майстор
Гого, що си мисля, че лоста обратното - трябва да е проводим. Нали ще провежда тока от гайките към центъра си.
Не центъра не играе, от гайките към съответния кабел отиващ към диодите. Гайките са тези 15 извода от трите макари на трафа :wink:
Ако тези 3 кабела не са изолирани един от друг, става късо съединение между трите фази на трафа.
На снимката лоста е проводим, но там се комутира само една фаза.
bulhomes2 - майстор
Бе ясно ми е за гайките. В моя случай биха били 3 такива врътки с по 5 гайки, ама нали тия 5 гайки трябва да се свържат с кабела към диодите?! Те тоя кабел трябва да е към врътката.

Както и да е - пак е свързано със завинтване и развинтване, което си го има и сега. Само ще сменя гайките с крилчати и това ще е. И украсявания де - смяна на нагорели кабели, почистване и т.н.
gogo7777 - майстор
Не, виж сега.....на лоста редиш трите кабела към диодите. Радиално /на три различни радуиса/редиш три реда с по пет гайки /така ги назоваваме, но може да друго/, всеки ред от 5 гайки е за една фаза от трафа и нейните 5 извода /една макара от трафа/. Затягането може да направиш само с една крилчата гайка в центъра, така, че да усигуриш добър контакт между трите клеми на лоста и тези гайки. Гайките както тръгнахме да ги назоваваме може да са нитове или пластини, или шайби, или каквото се сетиш, не е нужно там да се завива нещо. Разхлабваш, завърташ лоста, затягаш......

Ето това имам в предвид. За другите две макари на трафа съм показал само по една връзка, защото щеше да стане мазало от линии. Втората макара с изводи редиш на средния кръг, третата на вътрешния....Шарените линии трябва да са изолирани една от друга
Прикачен файл:
ff.JPG
alsted - майстор
Макар, че няма да се прави сега този вариант, да уточня понеже някой в бъдеще може да реши да го реализира. То едва ли няма да се усети за грешката, но все пак ... :wink:

Прикачен файл

звезден център.JPG
звезден център.JPG (32.72 KиБ) Видяна 1709 пъти
gogo7777 - майстор
Няма грешка......това са 5-те извода за превключване шестият е ясен. Всички начала или краища са общи. На програмата с която чертая няма подходящ траф за да нарисувам и тези връзки. Инак да, прав си за уточнението :wink:
bulhomes2 - майстор
hidrazin написа:
Аааа... Ясно.
За шината - вероятно е 2,24х10мм. Значи около 22-23 квадрата.
Това означава че при плътност на тока 3А на квадрат ще осигурява ток като минимум 75А.
При претоварване може да достигне и до 125А.
За диодите - нормално е да са презапасени.
:partyman:
Вдигам стара тема, ама днес купих четири 100 амперови контактора по десетина лева (нямаше повече). Дали да не ги бодна на първите 4 степени? Какво ще кажете? Иначе съм сменил всички кабели и болтчета. Работи перфектно. На най-високата степен при опит да се заварява студеноогънат винкел с 1,2 мм тел - директно прави дупка като 5 стотинки. Контакторите са такива (не са от тоя, просто ползвам снимката)
Прикачен файл:
70559552_8_585x461_kontaktori-novi-neizpolzvani-100-a-3-broya-_rev012.jpg
bulhomes2 - майстор
Не казвате вече 2 седмици. Ако е само, че сте пропуснали темата ще я доразвия. Освен четирите 100 амперови контактора от горния пост сега взех още 4, ама май са 63 амперови (още не съм ги виждал). Чудя се дали би се получило, ако връзвам контакторите успоредно. По следния начин
5 степен - 2х100А=200А
4 степен - 1х100А и 1х63А=163А
3 степен - 2х63 А=126А
2 степен - 1х100А=100А
1 степен - 1х63А=63А

Не знам дали такова успоредно свързване ще спомогне за намаляване на силата на тока, преминаващ през тях.
lov - майстор
Цялата работа прилича на една верига /синджир/ На опън е толкова здрава колкото е здравината на най-слабата брънка. Една пластина като прецърка почват да се товарят другите и те така става верижна реакция.
bulhomes2 - майстор
Аз друго се притеснявах, но одеве се сетих. Притесняваше ме искрата при контакта при включване. Да ама ще го направя тея контактори да се включват с включването на апарата. Тоест ще при включването им през тях няма да минава никакъв ток. Когато от ръкохватката се подаде команда за заваряване и тока се "пусне" към намотките и диодите, контакторите ще са отдавна сработили и не би трябвало да се получава искрата при контактите. Хидрата нали е сметнал, че максимума му може да е 125А, аз ще съм с 200А контакти. Би трябвало да се получи. То със сигурност ще пробвам, че тъй или иначе вече съм ги взел...
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Колко ампера контактори за това телоподаващо" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: