От мобилни телефони до цифрови камери
ilian ivanov
- специалист
65 мнения в "Има ли грешка в схемата на този конвертор?"
ilian ivanov
- специалист
Да точно такъв съм купил
Сега имам малко време и почвам да готвя трафчето 

hidrazin
- майстор
hrpankov написа:....щях да разделя соларчето на две.......Лично аз не бих препоръчал нарушаването на EVA фолиото а и не винаги може да разделиш панела ако не го разрежеш.
Просто изводите от отделните групи са направени така че не могат да се разделят без промени под фолиото.
Рискува да го умори.

ilian ivanov
- специалист
Тръгна. Благодаря на pansim за схемата. Имам да черпя.Не можах да намеря повече от 60 волта но другата седмица ако не ми мине котка път, ще го пусна направо на панела.
Ако има забележки казвайте. Изплуваха въпроси. Транзисторите и диодите трябва ли да са на радиатор? Сега не греят, ама няма и товар. Грее много резистора R2. Всъщност те са 2 последователно свързани 1К 1W. Какво ще се случи ако се получи късо след контролера?
Ако има забележки казвайте. Изплуваха въпроси. Транзисторите и диодите трябва ли да са на радиатор? Сега не греят, ама няма и товар. Грее много резистора R2. Всъщност те са 2 последователно свързани 1К 1W. Какво ще се случи ако се получи късо след контролера?
DMN
- майстор
И от мен - браво, подкарал си схемата значи, сериозен си
. За късото след контролера - той е за 20А, тъй че такъв ток едва ли ще извадиш след полумоста за да стане нещо опасно, говоря при свързване към панела, който имаш,но все пак го пази. И другото, което се сетих - възможно е полумоста да вкарва високочестотни смущения в контролера и да му влияе по някакъв начин, може би ще трябва да се направи и някой дросел между контролера и полумоста, но това колегата ще каже най-добре.
pansim, обаче ми се струва, че трябва още да се смъкне напрежението. Това би трябвало да стане от трафа и промяна на намотките му сигурно. На мен пък там малко ми куцат нещата(знанията) с тези високочестотни трансформатори. Имам въпроси, ако имаш желание да пообясниш малко
. Как ще повлияе промяната на честотата в случая, какво ще се случва при намаляването или при увеличаването й - с напрежението и тока, и загубите в трафа може би? Дебелината на проводника в намотките също не ми е ясна как се определя за постигането на максимален ток в конкретния случай. Съотношението на намотките - първичната и вторичната също ми е мъгла, като гледам броя на навивките, коефициента на трансформация май няма нищо общо с този при мрежовите трансформатори на 50херца
.
Между другото също съм хвърлил око на схемата ти
. Мислех да направя същото нещо за соларен панел, който имам (60вт). Но той я дава тази мощност при 18V, а пък аз исках да го впрегна да я вади на 12V, така че за да стане това, трябва пак да се увеличи тока, абе същото положение като в темата, само че с по-ниско напрежение на панела. Та исках тази разлика от 6V да я "обърна" в ток, освен ако не се изгуби тази мощност в преобразователя. Правя си и аз разни експерименти 

pansim, обаче ми се струва, че трябва още да се смъкне напрежението. Това би трябвало да стане от трафа и промяна на намотките му сигурно. На мен пък там малко ми куцат нещата(знанията) с тези високочестотни трансформатори. Имам въпроси, ако имаш желание да пообясниш малко

Между другото също съм хвърлил око на схемата ти

pansim
- майстор
DMN написа: Как ще повлияе промяната на честотата в случая, какво ще се случва при намаляването или при увеличаването й - с напрежението и тока, и загубите в трафа може би? Дебелината на проводника в намотките също не ми е ясна как се определя за постигането на максимален ток в конкретния случай. Съотношението на намотките - първичната и вторичната също ми е мъгла, като гледам броя на навивките, коефициента на трансформация май няма нищо общо с този при мрежовите трансформатори на 50херцаПромяна на честотата няма да доведе до промяна на изходното напрежение. Промяната на честотата довежда до промяна на броя навивки. Увеличаване на честотата - повишаване загубите във ферита, по-силно изразен скин ефект при проводника /намотките/, по-малък брой навивки, увеличаване динамичните загуби в ключовите елементи..
Трябва да се търси баланс. Смятам честота около 40-70 кХц за оптимална в случая.
А коефициента на трансформация си важи, поне в конкретния случай.
Тема "Има ли грешка в схемата на този конвертор?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература