• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 11
От мобилни телефони до цифрови камери
fbr - майстор
Има една съвсем дребна разлика в историите за кондензаторите и земеделието. Докато единия има алтернативата да си куп друг телевизор на недотам висока цена, работодателя на орача, ще не ще, трябва да се бръкне за високозаплатен труд, вместо евтин китайски.
hidrazin - майстор
Jack52 написа:
...Погрешно си ме разбрал ... Явно си лично заинтересован...
И двете са погрешни. Много добре съм те разбрал. Просто правиш сметка на чуждия труд без да го познаваш.
Та и сравнението за орането е много правилно. Защо един орач да ми взима за декар примерно 30 лева а не 5 след като разходите му са само 3 лева?
Все пак нищо особено не върши и не му трябват кой-знае какви познания.
Ти така и не разбра за какво се плаща. В тези 80 лева ти са и диагностиката и трудът. Независимо дали ща ти сменят един или 10 кондензатора.
И знаеш ли защо е така? Защото ако цената е на елемент - примерно 10 лв за смяна, в сервиза ще ти сменят всичките кондензатори. :lol:
А сега сметни колко ще ти излезе. Не е проблема да смениш даден елемент и това не е определящото в цената.
Въпроса е да откриеш какво трябва да смениш. Със смяната може да се справи и някой ученик. Та това е, и други ти го казаха.
А това дали съм заинтересован - ами не съм. Мога да се хвана да го правя и да го оправя но няма да стане.
Ще трябва цял ден да си играя с тъпия телевизор за тези пари и с риска да излезе и нещо друго след като тръгне захранването.
После ще трябва да ти обяснявам че примерно си е заминал борда и трябват още пари за части. Пък ти ще продължаваш да ме гледаш подозрително. :lol:
Не е за мен тая работа и няма хляб в нея.
Доста хора тук ме познават и ще ти кажат че е така.
:partyman:
P.S. Успех с ремонта. За месец и отгоре получи достатъчно съвети.
gogo7777 - майстор
Има една съвсем дребна разлика в историите за кондензаторите и земеделието.
А и 20 кондера (от евтините) не струват колкото една мотика :lol:
MamaMy - майстор
Jack52 написа:
Колега "hidrazin", ако намериш някой да ти изоре 10 дка за 50-60лв ще е равносилно на 6-ца от тотото! :-D
... Гледам един резистор се е спукал...дали да не го сменя и него?
Това ''колега'' е най-често срещаната заблуда на такива като теб. Мислят си, че работа е само хамалогията с ''мотиката''. ''Ремонтират'' електроника с гледане и всичко свързано с умствен труд е Causa Perduta.
Истината е, че 80% от питащите в подфорум електроника потребители са от този тип. Склонността да се омаловажава всичко правено от другите говори за IQ с доста стръмно падаща характеристика. Пак се повтарям, но форум ''Направи си сам'' не е направен за ремонтиране, а за създаване. Предлагам на колегите които са професионалисти в тази област да даваме съвети отнасящи се до ремонти само на хора можещи да докажат някаква компетентност.
vlax - майстор
MamaMy написа:
Предлагам на колегите които са професионалисти в тази област да даваме съвети отнасящи се до ремонти само на хора можещи да докажат някаква компетентност.
Не случайно при регистрацията в някои форуми искат да покажеш елементарни знания ..закона на Ом ....и ....т.н.
DMN - майстор
В началото още споменах, че ремонта ще е на сляпо, тъй като автора няма уреди и определено ниво в материята, и обикновено в повечето случаи нещата се подценяват, а възможностите надценяват. Дето се вика, може и да е на крачка от успеха - сменя резистора и хоп - готово. Да ама може и по-лошо да стане. Като тръгне да сменя интеграли и транзистори и плати за тях, като ги сложи и те отново изгорят, ще види защо специалистите искат толкова пари за ремонт. Накрая хем ще си плати ремонта и хем ще бъде набутан с парите,които е дал до един момент, че даже и телевизора на боклука може да отиде.
Нива с пръсти се не копа :)
Jack52 - специалист
Изглежда темата предизвика голям интерес сред някои от практикуващите техници. Жалко, че въпросите които се разискват нямат много общо с нея.
Има и други теми господа, включително раздел "Говорилня" :right:
Въпроса не опира camo до парите DMN, ако трябва и нов ще се купи. Идеята е да го поправя сам. Ако не стане - здраве да е!

Благодаря за компетентното мнение "dtmf"!
Цветовете са 5, но ми е трудно да ги определя точно - малко са избледнели. Започва с черно/кафяво?/жълто?/зелено?/червено.
За да не стане грешка прегледах и схемите на телевизора, но не открих резистор със този номер...
Един мултицет ще свърши ли работа?!
DMN - майстор
Jack52 написа:
Въпроса не опира до парите DMN, ако трябва и нов ще се купи.
Абе не ми се вярва баш много да е така, ама щом казваш...
Поне си купи някой измервателен уред, така и кефа в поправянето ще е по-голям. Аз лично не се занимавам с тази професия, но въпреки това си имам необходимите инструменти и прибори за тая работа, и поне мога да преценя до къде са ми силите и да спра. Успех!
Jack52 - специалист
DMN, харесва ми вашата позиция! Аз съм от хората които постоянно се опитват да придобиват нови знания и умения. Обичам нещата да си ги върша сам. Други не знаят как да завъртят и една крушка, но не се и опитват - плащат на някой да го свърши вместо тях. Съответно има и различни майстори специализирали се в една или друга дейност. Аз също съм специалист в моята област, но трябва ли да се ограничавам само с нея?
Също така не съм свикнал да плащам за нещо, което мога да свърша и сам, пък ако не мога - винаги мога да платя на някой друг.
Не, не съм тракторист, но да - имам мотоблок - защото ми върши работа, мога да си го позволя, а и зная цените на услугите. :-D
Работата сред природата ми е нещо като хоби. Разтоварва ме от проблемите на хората с които се срещам ежедневно, упражнявайки професията си.
Виж финната електрониката не ми е стихията, затова пък се опитвам да наваксвам пропуска :!:
Който не му харесва ... си е негов проблем.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MamaMy написа:

... такива като теб; .... IQ; ... компетентност....
Някои хора доста свободно боравят с непознати понятия. Ако случайно опрете до моите услуги някой ден, молете се IQ-то ми да е по-високо от вашето!
sstefanov - майстор
След като си решил сам да го оправяш, поне започни по правилния начин.
Както се видя на пръв поглед - май не е само в кондензаторите.

Следва да намериш схема и измервателен уред (за начало мултицет) и да започнеш да измерваш и сравняваш напреженията по контролните точки на схемата.
После започваш да анализираш измерените данни и правиш хипотеза кой елемент или елементи са изгорели, измерваш ги и ако са заминали ги сменяш с нови. Пак измерваш, анализираш, заменяш докато търгне всичко.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 11

Тема "LCD LG 32LB75 загуби картина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: