• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 22
От мобилни телефони до цифрови камери
batkoce - специалист
В дейташита на подобни грецове, обикновено дават пад върху диод в права посока, но този пад е при ток 25 А за 50 А грец. Те могат да издържат 50 А условно, но при по-лош режим. Ще работят до момента, при който температурата в кристала надхвърли допустимата.
При описаните условия, бих заложил на три греца в паралел. Пак ще трябва да има хубави радиатори. Връзването в паралел иска малко майсторлък. Проводниците не трябва да "обикалят", а трябва да се запоят равни парчета проводник на всеки извод, примерно около 20 см, и да се обединяват в една точка...
gogo7777 - майстор
Аха. Значи са слабички.
:partyman:
ср фев 26, 2025 12:08 pmbatkoce написа:
Връзването в паралел иска малко майсторлък. Проводниците не трябва да "обикалят", а трябва да се запоят равни парчета проводник на всеки извод, примерно около 20 см, и да се обединяват в една точка...
Това не го знаех. :thumbs:
hidrazin - майстор
ср фев 26, 2025 10:13 amgogo7777 написа:
Дойде ред на тороида. :)
Изрових за изправител грец схема kbpc 5006, която по даташиит я дават 50А. Може ли да се доверя на тия 50А или не? Трябва да издържа ток около 30А за четири денонощия. Естествено ще го монтирам на радиатор, но без принудително охлаждане.
И тъй като се присетих за тази ти тема - сетих се за много читаво решение.
Автомобилните алтернатори имат много добри изправители/диоди. Знаеш ги ония изправителни "плочки".
Там диодите са два модела - три броя с анод на корпус и три броя с катод на корпус.
Едната алуминиева плоча е плюс, а другата минус.
(вижда се на картинката - лявата е минус а дясната плюс)

Прикачен файл:
Изправител алтернатор.jpg
Изправител алтернатор.jpg (65.72 KиБ) Видяна 314 пъти

Схемата е Ларионов което е "по-голям Грец" и лесно става на нормален Грец. Просто ти остават два диода за резерв.
Там диодите масово са поне за 35А което означава Грец 70А а за дизелите са поне 50-60А което е Грец 100-120А
Показал съм на картинка (взета от пост на kozl от преди години) къде да се свърже вторичната на трафа.
Естествено ще трябват радиатори. ДВА галванично разделени. За двете алуминиеви плочки. Единия ще е ПЛЮС а другия МИНУС.
Може и на общ радиатор но с изолационни подложки.

Прикачен файл:
generator-circuit_2.jpg

И да не се ВТУРНЕШ нещо да купуваш? Най-добре е да се използват плочки втора ръка от заминали алтернатори.
Новите не е ясно колко ще са истински.
В тоя ред на мисли ivanovbg би трябвало да може да помогне.
Ба го и в сервиза ако няма бракувани алтернатори... :shock:
P.S. Ако опреш до липса на охлаждане/радиатори - свиркай. Ще видя какво съм скътал из "складовете".
На първо време се сещам за 2 и половина кашона с НОВИ радиатори за процесори. С оригиналната паста. :)
Плюс други. А някои вероятно съм забравил...
hidrazin - майстор
пон мар 03, 2025 10:34 pmgogo7777 написа:
Добра идея е.....
Виж ся, от ония kbpc 5006 който показа има страшно много ментета.
Ако са купени нови де. От тя предпочитам да си вадя използвани. Например от инверторни климатици.
Там е гаранция че като първоначално влагане са читави.
Иначе от тия kbpc 5006 навремето се намираха ментета и то доста често.
Четири диода каквито са имали, запоени в Грец и залети със смола в алуминиевата кутийка.
Даже нямат температурна връзка с нея. Диодите - каквото са имали.
В магазина дори да ги измериш с уред, ще са О.К. После гърмят заради слаби диоди и лошо охлаждане.
Затова препоръчах плочки от използвани алтренатори...
gogo7777 - майстор
Патил съм с грецове и си имам едно на ум. :wink: Тия ги купих от Комет.
Иначе менталивите ги ползвам като един диод т.е. режа им изводите на променливото...да не стават грешки :lol:
hidrazin - майстор
пон мар 03, 2025 11:17 pmgogo7777 написа:
Тия ги купих от Комет.
Последните години попадам на ментета и от доставчици които съм смятал за читави...
И то фрапиращи ментета и за много пари.
После (като го запоиш) върви доказвай че нямаш сестра.
За сега от Комет не съм имал проблем но и рядко пазарувам от там.
DundyTheCroc - майстор
Днес стана късно, ама утре ще проверя в една кутия със стари части какви диоди имам, със сигурност имаше разни мощни съветски. Новите мостове са повечето пълни ментета, не бих разчитал на тях.
gogo7777 - майстор
Така знам, че тия от Комет си държат на реномето. Дали е така незнам...много рядко купувам електронни компаненти.
gogo7777 - майстор
пон мар 03, 2025 11:37 pmDundyTheCroc написа:
Днес стана късно, ама утре ще проверя в една кутия със стари части какви диоди имам, със сигурност имаше разни мощни съветски. Новите мостове са повечето пълни ментета, не бих разчитал на тях.
:supz:
Виж ако имаш ще се спазарим.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 22

Тема "Импулсно захранване-кабели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: