• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
От мобилни телефони до цифрови камери
shadow__01 - майстор
Електромагнит се прави от изолиран меден проводник с лакова изолация, хартиена в никакъв случай,защото е опасно, дори текстилната много много не е безопасна. Правят се няколко стотин навивки на желязна сърцевина като броят и сечението на проводника се смятат по доста сложни формули и не е за всеки да почне да ги смята. На получената намотка се подава постоянно ниско и безопасно напрежение и би трябвало да се получи електромагнит, който се включва и изключва чрез прекъсвач.
В твоя случай фазата и нулата в контакта са били дадени яко на късо с дебела медна тел символична изолация която може би те е предпазила от по-големи поражения върху ръцете. В следствие на късото тока е нараснал за микросекунди и предпазителите може би са те спасили. Това деяние е равносилно на самоубийство и е изключително опасно. единственото по-опасно е може би с два пирона и директно тока през сърцето. Смъртта не е сигурна, но пораженията са. Не случайно в инструкциите на електроуредите и ел. материалите пише да се монтира и поддържа от квалифициран електротехник. Просто е по-безопасно, а и техника знае какво прави и какви са възможните рискове при объркване на нещо. Има много смъртни случай по невнимание на хора които си мислят, че всичко започва и се свършва до двете жици в контакта просто защото не знаят, че има и трета, а и поради това, че никога не ги е удрял ток си мислят, че е безопасно.
Няма техник или монтажник който през живота си да не го е удрял ток и да не е изгорил нито един уред през живота си. Аз съм по професия техник и съм на 18. За мое нещастие досега са ми се случвали и двете неща. Удрял ме е ток от кондензатор. предполагам откъде около 500-600 волта и нагоре напрежение и съм изгорил един стрелкови уред от интерес за какво аджеба е това колелце на тример отстрани на уреда.
Последна промяна от shadow__01 на вт сеп 20, 2011 1:31 am, променено общо 1 път.
gumichka - помощник
То е ясно че съм бил много неразумен, но е добре че описахте работи които може да спасят някой от елементарни мисли в главата си.

И все пак 3-те елементарни точки никой не ги описа :) , а те бяха по важни
без разяснения
към точка 1.

искате да замерите контакта дали има ток

вкарвате черна клема на мултицета в отвор СОМ
червена на отвор VΩmA
врътвате вЪртока на V~ ,750 ( понеже е променлив ток и може да е над 230В), така че не да е поставен на 200.
Не се притеснявайте в коя дупка ще е фаза или нула, и хоп, какво показва
...... нека някой опише тази и другите две точки за да мога аз да изтрия моя пост, че може да има грешка
Мерси хора!
shadow__01 - майстор
gumichka написа:
(понеже е променлив ток и може да е над 230В)
Мерси хора!
Да, може и да е над 230 в границите до 240. Повече вече е опасно за уредите.
Но не защото е променлив а защото примерно си близо до трансформатора и разстоянието е малко. И съответно загубите в проводниците са много малки. В селата някои имат този проблем с ниско напрежение точно по тази причина. За осветление става и да под 200 волта, но за капризни уреди като телевизор например може и да е опасно ниското напрежение.
ssi - специалист
искате да замерите контакта дали има ток
Не е нужно! От сега ви казвам, че няма ток, докато не включите някакъв консуматор там. Има само напрежение което се мери по описания по горе-начин!
kam34 - специалист
Човек който не знае как се мери ток, напрежение или съпротивление дори и да му ги кажат и покажат с комикси пак няма да има полза. Просто резултата няма да му говори нищо.
RANOPILE - напреднал
Тази тема ми напомня как един колега от завода, в който работих доскоро тестваше стари стрелкови мултимери и нещо явно се беше залисал и като тръгна да мери Ток в контакта... аз си умрях от смях :lol: изпуши уреда... а човека е около 60-годишен.
metero - напреднал
1. контакта -? включваш на еди колко си, червеното го докосваш там и там.......; какво трябва да пише за ОК и какво не, ако червения кабел е на фаза или нула, какво става.
На този въпрос май вече има отговор.
2. щепсела - ? включваш на .......... и какво не.
Щепсела е май онова, дето се навира в контакта, нали. :yawinkle:
Значи, неговите жици трябва да стигнат до нещо, което да потребява ток. Зависи колко е мощно това нещо. Ако е нещо дребно, зарядно например, токът е малък, а съпротивлението сравнително голямо. Ако е печка, токът е голям, съпротивлениетому е малко. И на всичкото отгоре ако зарядното е с импулсен преобразовател на напрежение, не е ясно какво съпротивление ще се измери- но за това по-късно.
Значи, за щепсела- мериш в режим "съпротивление"- обикновено на уреда пише 200, 2К, 20К, 200К, 2М- това е обхват на скалата, от 0 до 200 ома, до 2 килоома и т,н, до 2 мегаома. Ако мериш печка , тя ще е няколко десетки ома. Ако мериш крушка за фенерче, зависи колко е мощна. Например крушка 3В 0.3 ампера би трябвало да бъде със съпротивление 3В/0.3А=10 ома. Доколкото спиралата на крушката в студено състояние има по-ниско съпротивление, може да се очаква да покаже до 10 пъти по-малко, например 1-2 ома.
На мултицета има и едно място нарисувано като свирка. Там като се постави, когато се дадат накъсо сондите бибипка. Това е много удобен пробник да се види има ли връзка до дадено място.
Използването на омметъра винаги трябва да е при изключени захранвания!
3. замерване на кабел пред адаптер и след него- къде поставяме полюсите червен черен- пример за лаптоп
Пред адаптера- мериш съпротивлението м/у вилките. Или го отваряш и мериш всяка жица от щепсела към мястото където е свързана.
След адаптера- в режим напрежение (DС) първо на по-голям обхват ( например 200 ) виждаш колко показва, ако е под 20, минаваш на 20 и виждаш по-точно. Ако червената сонда е в дупката, черната отстрани и показва , например, 9 Волта, значи плюса е в дупката, ако показва -9 волта, значи минуса е в дупката на клемата на адаптера. Дали ще е дупка или щифт- ще се оправиш.
Въпрос от типа, какво ще стане ако (след като отговорите на 1ви въпрос) оставим клемите за например 1 мин в контакта- това са неща които ми се въртят в главата но не искам да ги пробвам без да знам.
Ако си в режим на измерване на променливо напрежение, нищо няма да стане. Ако си в режим на измерване на ток, ще даде шумно късо и ще изгори уреда, може би и бушоните на апартамента. Ако си в "съпротивление" ще изгори уреда. С контакта шега не бива, твърде е силен той.
..Помня че сме учили към 5 клас нещо за дебел меден проводник- ако я увиеш с хартия и не знам ти какво, и после включиш към тока, ще се получи магнит....
ПО спомен говоря, не знам с точност как става..
Така, връщам се у нас тогава, намирам си супер дебела медна тел- овивам я в лист хартия и двата края ги свивам и право в контакта??!?!?!..... получи се едно гърмене , чернилка , ръцете треперят, ток няма у нас.... така , аз съм жив.
А сега обяснете ми какво е станало тогава и защо съм жив след такава простотия или какво можеше да е ако нямаше главен бушон
Елементарно, Уотсън. Дал си накъсо. Ние така в 8ми клас правехме един щепсел с жица в него накъсо и горяхме бушоните на училището когато имахме последни часове след обяд да не учим. Хванаха ни, де. :)
Доколкото виждам една радваща ме любознателнателност, ще си позволя да кажа няколко дума за връзката между ток , напрежение и съпротивление.
Анализираме израза " електрически ток с високо напрежение".
Значи, можа да има и ток с ниско напрежение? Ми да. Или ниско напрежение с висок ток? Кво стаа тука, бе!
Напрежението си стои в контакта мирно и кротко. Докато не протече ток между двата му края то си крота там и нищо не прави.Обаче! А си ръгнал някоя жица между двете клеми, а е изревало. Все едно една плотина с вода да и пробиеш голяма дупка- ей за това му викат ток, защото тече гадта. И ако е малка дупката, токът (теченето) е малък, голяма дупка- голям ток. Висока плотина ( язовирна стена) - високо напрежение на водата ( ами и за ел. ток е аналогично). Значи, дупката: ако е с голямо сечение, нейното съпротивление е малко , а токът е голям. И обратно- ако дупката е малка, съпротивлението е голямо и токът е малък. Всички тия зависимости дядо Георги Ом ги е написал преди почти 200 години (1827) и облечени в простички формули са ето такива:
U=I*R (напрежението е равно на тока по съпротивлението)
P=U*I ( мощността е равна на напрежението по тока)
Оттук може да се видят много отговори на " детските" въпроси ( а тези въпроси са от базова важност за разбирането на електричеството , впоследствие електрониката и радиотехниката)
Пример: котлон 1000 W. Колко ток харчи? Ами P=U*I; I=P/U= 1000/220=4.54 A. Грубо казано, около 5 ампера на киловат. Ако котлона работи час, ще изхарчи 1 киловатчас или към 10ст по днешни цени.
Как да раберем с мултицета дали работи? Мерим съпротивлението на щепсела му. Трябва да е около R=U/I = 220/4.54=48 ома, аз съм си запомнил около 50 ома на киловат. Като щракаме степените му, може да измерим колко ома е всяка и да сметнем колко вата е в положение 1,2, 3 и 4.
Айде повече друг път, че няма време.
Последна промяна от metero на пет ное 25, 2011 9:46 am, променено общо 7 пъти.
metero - напреднал
kam34 написа:
Човек който не знае как се мери ток, напрежение или съпротивление дори и да му ги кажат и покажат с комикси пак няма да има полза. Просто резултата няма да му говори нищо.
Колега, ако човек не знае и пита, е похвално- значи иска да научи. И щом пита тук, значи няма кой да му даде тия знания у тях или в училището. Не трябва да се подиграваме на децата, а да ги научим.
valentin112 - специалист
Не трябва да се подиграваме на децата, а да ги научим.
metero, точно тия знания да се добиват в интернет е много опасно [-X
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11

Тема "Въпрос за мултицет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: