• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 30
От мобилни телефони до цифрови камери
Junak - майстор
Не забравяй, че зарядното за лаптоп е със защита, и кондензатора не можеш го вържеш към него посмъртно :-D
Vectra - специалист
Подходяща RC група :?
Junak - майстор
Бавно ще зарежда. Бая кондензатор е :)
Vectra - специалист
Понеже съм рогато теле :lol: и реших да тествам веднага.
Вързах на изхода един 10000мкф и .... о, чудо, бачка си зарядното :supz:
jordanvass - майстор
Vectra написа:
Четох някъде за зареждане на оловни акумулатори с импулсен ток.
При правилно съотношение на широчината на импулсите и големината на тока(от сорта на 20-30А), акумулатора се зареждал за 2-3часа на 80%
...
ШИМ-а ще е ограничен така, че средния ток да не надвишава 3,3А, да не претоварим зарядното. Върховия ток едва ли ще надвишава 5-6А, така че, едва ли ще има опасност от кипене и много газове.
При среден ток 3,3А и 2-3 часа време, ще вкараш в акумулатора 7-8 амперчаса заряд. Мислиш ли, че с толкова заряд ще напълниш един 60 амперчасов акумулатор?
Vectra - специалист
Някъда съм казал че ще зареждам акъмулатора за -3 часа :ka:
Просто споменах по спомен резултатите от някакъв експеримент като съм цитирал и токове от сорта на 20-25А!
Както и недостатъците от такъв заряд!
Айде да не търсим под вола теле, моля :oops:
jordanvass - майстор
Vectra написа:
Приемам всякакви идеи :idea: , :axe: критики и [-o< разсъждения по темата
Странен начин за приемане на критики и разсъждения по темата имаш. Представям си какво би било, ако пък не ги приемаше. :wink:
Сам каза, че имаш идея и започваш експерименти по зарядно с ШИМ. Ако целта не ти е бърз заряд с голям среден ток, както ТИ САМ си писал, тогава каква е?
Vectra - специалист
Съжалявам, ако съм оставил впечатление на обиден.
Да обясня идеята по-подробно.
Схемата, публикувана в началото на темата е много хубава, но има един съществен недостатък: големия, тежък и скъп траф.
Затова и качествените зарядни си имат и хубава цена.
Затова ми хрумна да използвам някакъв импулсен наличен източник ( зарядно за лаптоп, трафче за лунички, след донавиване на 3-4 намотки и други подобни)
Предполагам че на много от вас им се търкалят някъде такива зарядни.
Пък и , представете си следния диалог:
- Жена, дай си зарядното за лаптопа...
- Защо ти е?Ти нямаш лаптоп!
- Ами падна ми акумулатора на колата...
- Какво?! :megaeek: :shocked: :shocked: :shocked:

Друг е въпроса, ако някой иска да си направи скоростно зарядно.
Ще иска доста по-сериозна доработка. Може би по-добрия вариант в случая е да се преработи старо ATX С TL494
Но предупреждението за газовете остава в сила!
:partyman:
jordanvass - майстор
Малкото тегло в случая не е особено предимство. Зарядното за автомобилен акумулатор почти винаги стои в гаража и рядко се налага да се разнася насам-натам като зарядното за лаптопа. Дали ще е 1 или 5 кила, не е от особено значение.
Не бързай да отписваш добрия стар трансформатор. Един добре изчислен ЗА ЦЕЛТА траф с мека характеристика може да ти изпълнява повечето функции на електронното зарядно. Аз имам едно старо руско, на повече от 20 години, с тороидален траф. Руснакът така добре го е сметнал, че при силно изтощен акумулатор не вдига повече от 7-8 ампера и не може да причини прегряване или повреди от свръхток. При нормален заряд пълни с 4-5А, а като се зареди напълно акумулаторът, токът слиза под 1А и няма опасност да повреди акумулатора, дори и да го забравиш за половин ден. Няма електроника, няма автоматика - само трансформатор и диоди. Няма какво да му се разстрои, няма какво да му изгори. А този ШИМ, дето ти е влезнал в главата, бая електроника ще иска да му навържеш, за да регулира, за да има защити и т.н. Струва ли си всичко това, за да си спестиш само един обикновен трансформатор? Според мен не. Колкото по-просто е едно устройство, толкова по-надеждно работи.
Vectra - специалист
Аз говоря за АЛТЕРНАТИВА на добрия стар траф.
Никой не оспорва предимствата му. Стига да има кой да ти го сметне и навие.
От готовите на пазара намерих това: http://www.elimex.bg/product/62977/traf-24v-100va.html,
обаче тук без електроника няма да мине. Като се вземе цената му + компоненти + кутия минахме 100лв.
Пък и ако нямаме гараж, а делим един тесен килер с жената... познай дали няма да има :axe: ...
А относно ШИМ-а, един чип (TL 494, UC3843) + няколко пасивни елемента +Шотки + MOSFET за около 10 лева
и ако си сръчен с поялника за 10мин си готов...
Пак казвам.. говоря за алтернатива. Въпроса е доколко може да бъде алтернатива , дали ще зарежда качествено, каква да е честотата на импулсите и т.н. :partyman:
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 30

Тема "Схема на зарядно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: