• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 15
От мобилни телефони до цифрови камери
torbalan - Дървен философ
jordanvass написа:
Торбалане, кое през соц-а те е спирало да се занимаваш с каквото ти душа иска, ако не се предлага в организираните кръжоци? И въобще въпрос не може да става за сравнение на всеобхватността, популярността, масовостта и организацията на едновремешните кръжоци със сегашните форми на извънкласна работа. Сега нито я има организацията, нито са безплатни тия занимания. И за да не звучат по комунистически, вече не се казват кръжоци, а курсове. За съжаление всички те са платени и далече не могат да достигнат до всяко дете И по тази причина, наред с липсата на организация и грижа от държавата. Не знам къде ти в момента виждаш повечето възможности от едно време.

Освен курсове - има и клубове. Има и работни срещи (не знам що им викат уъркшопове). Има и още много други неща, които са далеч, далеч по-разнообразни от соц кръжоците.

Не знам кое е безплатно, но със сигурност има. Също така не знам и колко се плаща, но мога да питам...
jordanvass - майстор
Лично аз през ученическите си години съм минал през поне десетина вида кръжоци - спортни, по електроника, по механика, по математика, по радиотелеграфия и още какво ли не. Нямам спомен да са ми поискали нито една стотинка. Всички електронни елементи, които ти си си купувал за занимания ВКЪЩИ, в кръжоците ги предлагаха безплатно под формата на разни конструктори. За измервателни прибори и апаратура също никой не е плащал. Сигурно е имало и такива, за които са се купували материали и с лични средства, както казваш, но това е по-скоро изключение. Вярно е, че сега са относително по-евтини, но в момента не материалите, а таксите и хонорарите по организацията са определящи за цената на някакъв курс. И, моля те, не бъркай заниманията вкъщи, за които всеки сам си е купувал материалите, с организираните от училищата или разните там Организации за съдействие на отбраната кръжоци. Те си бяха съвсем безплатни. Сега не са. И именно това ограничава децата.
profesionalist_wood - майстор
Ама па незнам дали днес възрастни хора ходят на подобни мероприятия и такива на възраст 20-35 години за развлечение? Щото гледам форума по моделизъм е почти умрял,а и потребителите им се ползват с лошо име-кой преметнал другия,кой не.....
jordanvass - майстор
Наскоро една моя позната изкара курс по фотография в София. Освен, че плати няколкостотин лева такса за няколко часа занимания, големият разход всъщност беше за апарата и оборудването му. Тя отиде с апарат за около 1000лв. и си умря от срам, че е с драстично най-евтиния апарат от групата. Е, питам аз, колко родители могат да си позволят да купят техника за няколко хиляди, за да запишат детето си на курс по фотография? Едно време със Смяна 8 за 15лв., филмчета за няколко лева и кутия фотохартия за още няколко (общо има-няма 10% от заплатата на единия родител) се ходеше на кръжок по фотография. Масовостта я няма, Торбаланееее, масовостта! И сега има, ама за единици, за избрани. Както, впрочем, са и всички останали благинки в момента.
torbalan - Дървен философ
http://photo-cult.com/forum.php?c=2&t=156298

Има и такъв вариант...

Добре де, най-скапания ДСЛР, дето съм пипал струваше една и половина средна работна заплата по време на соц-а...

Зенит 11 - 180 лева.

В момента ДСЛР може да се купи и с половин средна работна заплата...

Кога са били по-големи възможностите.

Само не ми казвайте, че по време на соца се снимали САМО с апарата, дето е бил в училище... В техникума в който учех имаше ЕДИН брой Зенит. Познайте колоко пъти съм го докосвал...

Аз лично снимах със смяна 8М, защото наще толкоз ми дадоха (15 лева) за една екскурзия до София...
jordanvass - майстор
В момента ДСЛР може да се купи и с половин средна работна заплата, но курсове за хора с такива апарати почти няма. Все са за хора с доста повече възможности. Ей в това е проблемът - че не е евтино и достъпно за всяко дете. А и не знам как сега я смятат тази средна работна заплата, но мога да те уверя, че средностатистическият българин получава далече под тази средната работна заплата. Но това е друга тема.
P.S. На линка, който си дал за photo-cult от доста време ми гърми антивирусната и не ме пуска. Не знам що така.
toolegittoquit - майстор
torbalan написа:
http://photo-cult.com/forum.php?c=2&t=156298 ... Има и такъв вариант...
Айде стига глупости. Един среден клас цифров огледално-рефлексен фотоапарат е 1000лв. Не са много хората, които снимат с хубави апарати и днес. Повечето снимат със сапунерки или телефони, защото е евтитно. Алтернативата на Смена8М е днешната сапунерка за 120лв с някаква измислена марка или камерата на телефона.
А в твоят линк фотоапаратите не са Цифрови огледално рефлексни, а обикновени сапунерки.
И още нещо да ти кажа - Нищо не разбираш от фотография! Зенит11 е работил с лентички. Не е е бил DSLR, а е бил само SLR.
И не, един среден клас DSLR в момента е повече от средната заплата. Даже 2 пъти повече от средната заплата в провинцията. Не всеки работи в АЕЦ Козлодуй и гуши левчета. Значи проблемът на българина е, че като хване малко по-добро финансово положение и си мисли, че вече е хванал господ за шлифера. Самозабравя се. [-X
nikolovvd - майстор
torbalan написа:
Не знам къде живееш, но дори в градче като Козлодуй има магазин за електро и радио джунджурии... По време на РСО нямаше такъв, и интернет нямаше...
Пише бе Торбалане - Видин!
До преди 5-6 години имаше два магазина за компоненти и то само прости - транзистори, съпротивления и кондензатори. SMD монтажа бе табу в града. Единия "Магазин електрон" го затвориха, защото май само аз и още 2-3 човека пазарувахме в него. Добре че имаше китове за сглобяване та купувах на сина понякога, а и той си купуваше каквото му е хареса.
Другият магазин го ползвах от 20 години, откакто съм във Видин, но собственичката почина Октомври миналата година. Сега го е взел мой познат от Пловдив, по-точно разшири си магазина за ел.материали, който бе в съседство, но още не е започнал да продава, това което ме интересува.
Няма да ти обяснявам как се намира балса, ракетни двигатели (мислех да си правя сам), витла за авиомодели и т.н.
Още в 9-ти клас ходех на кръжок по радио и телевизия и у нас аз оправях телевизора (тогава бяха по един). От както е дошла демокрацията не съм чул да подобни курсове във Видин, а какво остава за кръжоци.
За разлика от Козлодуй, Видин е град с затихващи функции. Тази година трябваше да започне строителството на високоскоростен път Видин-София, но парите по европейски проекти бяха пренасочени на други места и ние пак си оставаме най-бедния край на България.
Последна промяна от nikolovvd на пет мар 18, 2016 4:24 pm, променено общо 1 път.
darken_nz - специалист
Честно казано, дори да са от времето на пра баба ми.... Е по-добре децата да се учат да правят нещо, отколкото да се превръщат безполезна купчина нахакани олигофренчета. Въпроса е, че тук няма такива мероприятия и няма и да има, а не толкова до това, което се прави. Да, аз също намирам за излишно да се учат само стари изгъзици, които вече, или ги няма, или са много рядко срещано явление. Освен нещата от на баба ми сватбата трябва децата да са в крак с технологиите. Иначе ще им е трудничко.... Но ние тук и толкова нямаме! Тук вече нищо не се прави.
sashot - специалист
През соца имаше кръжоци, да. Практически всички инженери от моето поколение сме минали през тях и вероятно именно кръжочната дейност - конструиране, електроника и т.н. е събудило инженера в нас. Ходехме на кръжоци и станахме инженери. Днешните деца ходят в МОЛове. Защо се учудваме че стават продавачи...пардон щанд мениджъри?
Торналане, едно филмче струваше 70 стотинки - Свема или Тасма на ролла или 1.20 ORWO в касетка. Това черно-белите. Кеф ти 15 DIN дребнозърнест, кеф ти 17, 21,23 или високочувствителен 27. По 3 лева бяха цветните ORWO негативни или позитивни за слайдове. Със съвсем сносно за времето си качество. Проявителите, фиксажът и разните други химикали стуеваха стотинки фотохартията също беше евтина. Освен всичко това плюс апаратурата като фотоувеличители гланцпреси и др. заедно с помещенията ги осигуряваше кръжокът по линия на ТНТМ. Т.е беше достъпно за всички деца, а не само за избрани. Същото важи и за другите кръжочни форми
Транзисторите бяха скъпи в сравнение с днес, на база заплати, да, но дори детето да ги купуваше само за чисто домашно занимание те не тежаха толкова на семейния бюджет, защото разходите за насъщния и основните консумативи - електричество, отопление, вода, храна, дрехи бяха малки и пари оставаха.
Според мен унищожаването на кръжоците и движението ТНТМ като цяло, при това най- вече
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 15

Тема "Кръжок" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: