• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 22
От мобилни телефони до цифрови камери
DundyTheCroc - майстор
Намерих 4 броя S-20-06 FR, които мисля са 20А. Намерих и разни 40А тиристори Т15-40, може да спретенш някой регулируем изправител с тиристор.
п.п. И няколко 80А тиристори Т10-80 У2 намерих.
batkoce - специалист
От Комет нещата са с ясен произход. Аз съм ползвал най-евтините грецове от там за направата на заваръчен изправител. Бях свързал 8 броя. Цената и сега е под 2 лева на брой. Китайски са, но са произведени в официална фабрика. В информацията за тях пише, че падът върху диод в права посока е 1,1 волта при 25 ампера. Логично е, че ако ги "напънем" на 50 ампера, няма лесно да ги охладим.
...менталивите ги ползвам като един диод т.е. режа им изводите на променливото...
Така ползваш два диода последователно. Падът е двойно по-голям. По-добре да вържеш изводите за "променливо" на късо и получаваш два диода. Можеш да ги ползваш като "половин грец" ...
gogo7777 - майстор
вт мар 04, 2025 12:04 ambatkoce написа:

Така ползваш два диода последователно. Падът е двойно по-голям. По-добре да вържеш изводите за "променливо" на късо и получаваш два диода. Можеш да ги ползваш като "половин грец" ...
Като не свързвам нищо на "променливото" се получава два диода последователно свързани с другите два паралелно. Така пада в преходите не е ли четворен? :? Т.е. минуса на греца е анод, а плюса катод.
MamaMy - майстор
Продават се резервни диоди за алтернатори. Мисля, че от Камаз бяха най-яки.
hidrazin - майстор
Не е въпроса да се купуват НОВИ диоди с неясни параметри.
То дори на вторични отиват алтернатори със здрави диодни плочки.
И там цената е на кило... Спокойно може да се извадят, претеглят и купят само изправителите.
Или от някой сервиз... То с пари и баба може. :-D
:partyman:
P.S. Резервните диоди са с кофти монтаж. Набиват се/пресоват се в алуминиева плоча с точно пробит отвор.
По-добре е готова плочка...
MamaMy - майстор
Гледайте само да не ви гътне левчето https://mkt-eng.eu/diod-avtomobilen-za- ... ud-catode/.
От моя опит със скрападжии всичките са тъмно зелени. Даже и по светлите по душа. С тях на глава не се излиза. Тяхното златно, чуждото безплатно.
Аз лично бих се заиграл с компютърни радиатори от процесори. Пробиването и райбероването на 20 дупки ще струва колосалните 50лв с почерпката. Какво да направя като обичам хубавите работи?
batkoce - специалист
вт мар 04, 2025 12:19 amgogo7777 написа:

Като не свързвам нищо на "променливото" се получава два диода последователно свързани с другите два паралелно. Така пада в преходите не е ли четворен? :? Т.е. минуса на греца е анод, а плюса катод.
Падът се определя от двойката диоди, свързани последователно. Паралелно на нея се явява още една такава двойка. Токът се разпределя между двете двойки, но не по равно заради производствени толеранси. Това намалява с някакви проценти пада спрямо пада, който би се установил върху само едната двойка, но все пак имаме пад, който е двойно по-голям, отколкото ще е през един диод. Така само губиш напрежение, което иначе ще отиде към товара и ще е от полза. Загубите върху този "диод" са двойно по-големи. Освен това в трансформатора трябва да има още няколко навивки, които да компенсират и така и в него имаме повишени загуби. Никаква полза не може да произлезе от това свързване. По-добре да свържеш променливотоковите изводи на греца на късо и така получаваш два диода, свързани последователно, с извод от общата точка. Можеш да ползваш само единия или пък и двата като полавин грец. Така от два по-слаби греца ще получиш един доста по-мощен. На теория трябва да е двойно по-мощен, но това ще е така само ако двата греца имат абсолютно еднакви параметри. На практика никога не е така...
gogo7777 - майстор
Разбрах. Но няма да свързвам така. Отклонението се породи с идеята от грец менте да стане що годе читава диод. :)
hidrazin - майстор
вт мар 04, 2025 8:37 amMamaMy написа:
Гледайте само да не ви гътне левчето https://mkt-eng.eu/diod-avtomobilen-za- ... ud-catode/.
МамаМу, изпаднах в умиление. =D>
От къде го извади тоя магазин от СОЦ-а бре?
След преглед на бързо ба бързо май не видях нещо произведено след 90-та година? :shock:
Пък асортимента им и складовата им наличност е в ПЪТИ по-малка от моята.
Ноооо... ще си го запазя като линк.
:partyman:
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 22

Тема "Импулсно захранване-кабели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: