• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Здравейте,

Имам едно фарче за колело, което има вградена батерия и вградено динамо и се зарежда с въртене на една ръчка. Имам и обикновенно динамо за колело. И искам да свържа обикновенното динамо да зарежда фарчето. Проблема е, че когато мерих волтажа на обикновенното динамо, той е около 20V променлив ток. А динамото, което е във фарчето дава около 2V променлив ток. Във фарчето има и някаква електроника която изправя тока и незнам какво друго прави още.

Та въпроса ми е как да намаля напрежението на външното динамо така че да може да го свържа с фарчето.
ELEMENTAL - специалист
kdonev написа:
Във фарчето има и някаква електроника...
Направи и една снимка.
ето 2 снимки

Прикачен файл

DSC_0256_resize.JPG
общ изглед
DSC_0256_resize.JPG (251.76 KиБ) Видяна 6036 пъти

Прикачен файл

DSC_0257_resize.JPG
схемата
DSC_0257_resize.JPG (221.22 KиБ) Видяна 6036 пъти
lenko71 - специалист
Нещо не ми излиза сметката...Ако това малкото "моторче" вади около 2V, не виждам изобщо смисъла от цялата електроника при положение че на светодиодите им трябва поне 3V.
От друга страна и тия 20V на другото динамо ми се струват много, но може и така да е.
Така без схема е трудно да се каже и все пак имам някакви предположения че ако се свърже директно другото динамо на мястото на това малкото може и да няма проблем. Най-много да пече повечко транзистора...
Все пак само предположения...
petromaniq - специалист
Така,като гледам се вижда литиева батерия 3В,която няма да можеш да ползваш като акумулатор.По спецификация не подлежат на зареждане-само в някои "смели" любителски разработки се споменава,за частично регенериране,което не е гарантирано 100%.Или в случая "генераторчето" не се ползва за зареждане(виж бутона,който превключва генератор/батерия) :?
petromaniq - специалист
Може и да стане,ако разкачиш,обаче моторчето и свържеш алтернатора от колелото към ~&~ на греца.Алтернаторите навремето бяха за 6.3В.Освен да си го мерил в ненатоварено състояние и да ти е дало някакви пикове от преиндуциране.
Да динамото го мерих като закачих само уреда за него.

А мога ли да вържа още един грец успоредно на този на фарчето за да имам и двете възможности за зареждане?
mitcd - специалист
Крушките за велосипед са 6V.Явно на празен ход вдига на 20.
Да може грецовете в паралел.Така ще черпи ток от този грец с по голямото напрежение
Ами значи ще го пробвам така. А има ли все пак опасност да изгоря нещо като го свържа с динамото на колелото? Как мога да го измеря правилно когато е свързано?
petromaniq - специалист
Може,ако объркаш нещо.Иначе не виждам никаква опасност.
  • 1
  • 2

Тема "Свързване на динамо към фарче на колело" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: