От мобилни телефони до цифрови камери
maddoktor - специалист
Опитвам се да подкарам едно повишаващо импулсно захранване - ама не успявам . Ще съм много благодарен ако някой ми помогне .
схемата е с интегралка MC34063

http://www.farnell.com/datasheets/7897.pdf

Първоначално я сглобх без външен транзистор - и наистина работи , ама има ли по-голяма консумация тя загрява .
Поразгледах инфо как да сложа външен транзистор - примерно TIP132 , а паралелно на ( базата и емитера ) както е по PDF сложих съвсем малко съпротивление - 5,6 ома / 5 вата.
Но когато свържа схемичката да захрани един звуков генератор - измерих консумация от 9 волта / 2,65 ампера - самият транзистор загрява прекалено бързо , а ако няма товар към изхода на тази схема която дига от 9волта на 22 волта - транзистора не загрява. А на изхода се стремя да поддържам 20 ~ 22 V . Понеже схемата трябва и да е компактна - не мога да си позволя радиатор.
тока през Транзистора ( премерен между емитера и масата = 1,7 ампера )
не знам как да постъпя . Дайте идеи .
ELEMENTAL - специалист
Махни го 5,6 омовия резистор и на негово място сложи 1К (на 0,25W).Не е зле вместо биполярен транзистор да използваш MOS транзистор.
P.S.Качи схемата по която си я свързал интегралата.
maddoktor - специалист
Изображение

Изображение

от долната схема се вижда че само с добавка на Транзистор и база-емитер резистор - схемата си е същата спрямо горната.

ако имам прекалено голямо съпротивление - то изходното напрежение е прекалено ниско и Транзистора загрявая много по-лесно спрямо ниско съпротивление.
малко инфо - ако гледаме горната схема - и съм задал в изхода да е 20 волта напрежение - когато добавибх Транзистора и имах голямо съпротивление - тогава изходното напрежение беше 2 волта ( говорим за стойност примерно 100 к , ако се доближа до 5 ома - тогава имам зададеното напрежение = 20 волта. предполагам трябва да монтирам прекалено мощен Транзистор за да бачка - или да мисля някакси да сложа Радиатор - ама като е в плътна кутия ще грее.Проблема ми е че пустият tip132 уж работи на 8 ампера - но предполагам е вярно измереното от мене 1.7 А ( между Емитер и маса )
lenko71 - специалист
Има нещо сбъркано в тая работа. Колкото по-малко е съпротивлението м/у базата и емитера на външния транзистор, толкова по малка е вероятността той да се отпуши, респ. да мине ток през него и да загрява. Би трябвало да грее чипа в този случай а не външния транзистор
hp
Ммм аз понеже малко съм позабравил електрониката се поразрових за параметрите на ИС:
Features
* Operation from 3.0 V to 40 V Input
* Low Standby Current
* Current Limiting
* Output Switch Current to 1.5 A
* Output Voltage Adjustable
* Frequency Operation to 100 kHz
* Precision 2% Reference
* Pb-Free Packages are Available
* MC34063A = 0 to +70degC
* MC33063A = -40 to +85degC
* MC33063AV / NCV33063A = -40 to +125degC
От това се вижда че можеш да получиш между 3 и 40 V напрежение и номинален ток от 1.5 А, ти си измерил консумация от 2,65 ампера,това все пак си е 1 А отгоре ,има вероятност самата ИС да не може да поеме по голяма мощност от проектираната ,ако имаш възможност пробвай захранването върху друг консуматор за който си сигурен че няма да ти тегли повече от 1 - 1,5 А и виж дали ще грее ,защото се съмнявам само със един обикновен транзистор да успееш да постигнеш по висока изходна мощност от гледна точка на ампеража.
Всяко едно захранване може да поеме някакво натоварване ,извън границите се получава спад в напрежението и съответно то "кляка " демек от 22 V ти спада на 9 V,но може и да бъркам ,така че си поиграй малко повече със схемата :)
lenko71 - специалист
Мисля че в случая (2.65А) става въпрос за консумация от самия преобразувател а не от товара след него. При положение че външния транзистор пече е ясно накъде отива тока.
ELEMENTAL - специалист
В случая (с резистор 5,6 ома м/у база и емитер) транзистора въобще не работи в ключов режим.Как няма да загрява.
Имам чувството, че maddoktor не си е направил труда да изчислява стойностите на елементите в схемата,а е използвал стойностите от примерната схема в спецификацията на интегралата.
P.S.maddoktor кажи каква е консумацията на звуковия генератор и ще ти го изчисля захранването.
maddoktor - специалист
ето и самият консуматор
схемата която ползвам като генератор е от тази :

http://www.elecfree.com/electronic/wp-c ... 7-4011.jpg

значи : генратора на 25 КHz сглобен с NE555 - който подава сигнал към 4011 - а тя захранва танзисторите .

консумацията не я знам колко да е понеже ползвам 3 паралелни свързани излъчвателя като този :
http://www.farnell.com/datasheets/81153.pdf

за мене е важно захранването да не се тормози :) а подаденото захранване към транзисторите трябва да бъде 22 волта - понеже ще има малко спадане на напрежението върху товара ( пиезо излъчвателите )

подхванах пак тема която стоеше доста време в зимен сън :) и ми се иска да го завърша проекта който съм захванал .
lenko71 - специалист
На схемата дето си дал пише 12V. Малко ме съмнява как тия CMOS схеми ще работят на 22V. Освен това тази схема едва ли има проблем да работи и на 9V, а с тези пиезокристалчета консумацията едва ли ще надвишава 200mA.
hp
http://www.nomad.ee/micros/mc34063a/index.shtml
Ето един сайт където може да си изчислиш стойностите на всички елементи при зададени стойности на напрежението и тока.Гледай Vripple да е към 100 mV и честотата да е 50-100 KHz :)

Тема "Помогнете относно IC MC34063" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: