От мобилни телефони до цифрови камери
Time2Burn - специалист
Значи тря1бва ми комбинация от юпс + акумулатор, или тоест някакъв трансформатор + акумулатор, с който да мога да изкарам ако спре тока 200 вата в продължение на около един час. Моля за съвети каква комбинация да избера, и горе долу от къде да се купи това чудо.
resco - специалист
След като темата ти е в Схеми реших да т пусна схемата на ЮПиЕс-а
http://www.superiorinterlock.com/schemeups.html

А по принцип това което ти говориш е малко неразбираемо, защото ЮПИЕСА си е вид акумулатор поддържащ компа или нещо сродно като се съобразява потреблението. Всеки един юпиес на пазара ще ти свърши работа, стига да не е нещо куча марка!
Успех и дано е било от полза!
MamaMy - майстор
Повечето UPS-и работят с форма на напрежението различна от синусоида тъй като са предвидени само за компютър. Компютърните, мониторските и принтерските захранвания са импулсни и така или иначе изправят и преработват напрежението. Тях ги интересува само ефективната му стойност. Затова масово UPS-ите дават нестандартни напрежения на изходите си при мерене с обикновен уред и с тях не могат да работят електродвигатели, трансформатори. Такива са помпите за камини. При включване работят с много големи вибрации и греене и е въпрос на часове да изгорят. Друг е въпроса с продължителността на работа на UPS-а. Бях се заровил много в тази сфера защото преправях UPS-и за употреба в камините. Оказа се, че някой от по-марковите UPS-и като APC правят синусоида, но имат електронно ограничение на времето на работа. Дори преработени с автомобилен акумулатор, допълнително охлаждане и т.н. пак докарват максимум 30 минути. Евтините китайски които се продават масово пък са много скромни откъм софтуер и с тях няма тези проблеми. Там проблемите са много повече. От формата на напрежението, през трудното охлаждане, до кирливия вътрешен трансформатор. Ако някой си представя преработката и употребата на такъв UPS за нещо съвсем елементарно, да забрави! Много майстори и фирми предлагат подобни евтини преработки на пазара, но никой не ти ги казва тези истини и не носят отговорност за изгорелите помпи, наводнените апартаменти и т.н.
fbr - майстор
Никой в този форум не се е оплакал досега, че помпата му се е повредила, заради употребата на какво да е резервно захранване.
MamaMy - майстор
А колко от използващите знаят, че е възможно да е от това? Всеки си мисли, че просто и е дошъл момента. Като включи новата, тя пак си работи. UPS-а и той си работи. Значи всичко е наред. Да, ама не.
lz1wvm - специалист
Оказа се, че някой от по-марковите UPS-и като APC правят синусоида
MamaMy Да не бъркаш модифицирана синусоида със истинската :irre: .
Time2Burn - специалист
Трябва ми резервно захранване за около 100 ватов шнек + вентилатор на една пелетна камина, както и за 60 ватова водна помпа захранена за електрониката на камината. Малко несериозно звучи че ще изгори помпата, защото досега не съм чул на някой да е изгоряла. Въпроса ми е от къде и какво да си купя, колко ли пари ще ми излезе (естествено акумулатора знам колко е) и някаква бегла схема на свързване.
MamaMy - майстор
lz1wvm написа:
Оказа се, че някой от по-марковите UPS-и като APC правят синусоида
MamaMy Да не бъркаш модифицирана синусоида със истинската :irre: .
Естествено, че не е истинска, но се доближава доста много до истинската и в същото време се отдалечава доста от правоъгълни и триъгълни импулси.
Теста го правех с един трансформатор с извадени затварящи ламели. При мрежово захранване само бръмчеше доволно. При повечето UPS-и подскачаше по масата. Най-спокоен беше при споменатите APC. Не твърдя, че са върха, но от масовките тях съм преработвал най-много.
lz1wvm - специалист
Изходното напрежение на UPS-те дори и да е с модифицирана синусоида се доближават по-вече до правоъгълно напрежение отколкото до синусоида.Правоъгълното напрежение има стъпка от 90 градуса във времето.Докато модифицираната синусоида има стъпка 45 градуса.Може би в някой професионални устройства стъпката е и по малка.На синусоидата стъпката е нула градуса(напрежението се променя по синусоидален закон).Ако синусоидата имаше стъпка-то роторите на ел.двигателите трябваше да са назъбени.Така че модифицираната синусоида е най-близко до правоъгълното напрежение и много далече от синусоидата.Но по въпроса....аз също не съм чувал за изгорял асинхронен (каквито са на Time2Burn) ел.двигател от резервно захранване с ЮПС.
fbr - майстор
Получаването на чиста синусоида на изхода не представлява технически проблем. Основната причина да не се практикува, е ниския КПД. Затова се прилага модифицираната синусоида, даже и при марковите преобразуватели на честота, които се използват за плавно регулиране на оборотите на асинхронните двигатели.При аварийните захранвания, въпроса с КПД-то седи още по остро, с оглед на продължителността на работата му.

Тема "ЮПС + Акумулатор?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: