• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
От мобилни телефони до цифрови камери
garvana - напреднал
здравейте колегите Имам следното питане предстои ми да правя една схема идеята е следната имам един модул в които има няколко релета и бутони изведени някъде си съответно при натискане на бутона в едната посока трябва да сработи едното реле в другата посока другото реле до тук добре но ето го и проблема за всеки бутон имам ПО ЕДИН ПРОВОДНИК М/У МОДУЛА И БУТОНА идеята беше с + в едната посока и - в другата ,до някъде успях с два транзистора комплементарна двойка направих единия да сработва с + а другия с –по отделно работеха добре но когато събрах двете Бази на транзисторите и сработиха двете релета и дотук се изчерпах общо взето ако се сещате за нещо интересно ще съм благодарен сетих се и за вариант през резистор едната посока но незнам как да го изпълня БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!!
torbalan - Дървен философ
e, маса нямаш ли???

единия бутон и маса - включваш едното реле
другия бутон и маса - включваш другото...

не ти трябва транзистор не ти трябва гявол...
pavelari - майстор
:megaeek: голяяямо обяснение - кажи конкретно каво искаш - ако не 0885 120 221 - за да не ти откраднат идеята /като го кажеш на всички/
lenko71 - специалист
:arrow:

Прикачен файл

Clipboard.jpg
Clipboard.jpg (10.16 KиБ) Видяна 4882 пъти
garvana - напреднал
благодаря на колегата Ленко явно ме е разбрал остава само да пробвам какво ще се получи !!!
Johny - майстор
Какво ще кажеш за това ?
Задължително диоди паралелно на релетата, които не съм начертал.

Прикачен файл

Реле.JPG
Реле.JPG (21.86 KиБ) Видяна 4871 пъти
petromaniq - специалист
lenko71, за какво са му резисторите и първите транзистори във веригите. Според мен спокойно може да мине и без тях.
Johny - майстор
petromaniq написа:
lenko71, за какво са му резисторите и първите транзистори във веригите. Според мен спокойно може да мине и без тях.
I аз това се питам.
petromaniq - специалист
Даже е добре да има по един резистор 4,7 кОм B - E и транзисторите да са разнопреходни не е важно дали са комплементарни, че иначе с това голямо усилване може да стане нежелан ефект.
torbalan - Дървен философ
явно нещо не вдявам...

така не може ли?

Прикачен файл

Untitled-1 copy.gif
Untitled-1 copy.gif (3.23 KиБ) Видяна 4833 пъти
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7