От мобилни телефони до цифрови камери
nebeto - специалист
Здравейте.Искам да накарам да светне един светодиод когато са закачени клемите на зарядното за акумулатор .Хрумна ми да закача един резистор последователно и светодиода успоредно на резистора обаче пък тогава ще падне много зарядния ток.Ще чакам вашите хубави идеи.При заредено състояние на акумулатора V=13,A=1.Благодаря предварително.
sniks - напреднал
Ето това ще ти свърши работа
Изображение
Диода към акумулатсра трябва да е поне за ток 10А или два диода в паралел по 5А/например 1N5401/.Той е необходим за да не свети светодиода захранвайки се от акумулатора.При това положение напрежението от зарядното към акумулатора ще спадне с 0.6 волта ,но това е допустимо.Резистора трябва да е около 2К Ома.
Последна промяна от sniks на съб яну 30, 2010 2:05 pm, променено общо 1 път.
alsted - майстор
За мен си задал три въпроса:

1. за да направиш индикация за протичащ заряден ток, според мен е най-добре с подходящо токово реле ;
2. индикация за конкретно напрежение /13V, 13,4V.../ е най-добре със ценер и делител;
3. да свети диода при заряден ток точно 1А, ще ти трябва подходяща ключова схема...

Уточни какво точно искаш /да не вкарваш Justy в прегрешение :wink: /
sstefanov - майстор
Направи намотка около една рид-ампула с проводник 0.5.
Подбери си броя на навивките така, че като протече ток 1А контактите да залепят.
Това е токово реле.
nebeto - специалист
Бладодяря ви за хубавите идеи,но се извинявам, че не съм се изказал както трябва значи не ми е необходимо точно при ток 1А да свети да си свети винаги когато са закачени кабелите,минималният ток когато е зареден акумулатора е 1А затова писах.Няма проблем де пак ще стане да ползвам тея предложения.
nebeto - специалист
sniks написа:
Ето това ще ти свърши работа
Изображение
Диода към акумулатсра трябва да е поне за ток 10А или два диода в паралел по 5А/например 1N5401/.Той е необходим за да не свети светодиода захранвайки се от акумулатора.При това положение напрежението от зарядното към акумулатора ще спадне с 0.6 волта ,но това е допустимо.Резистора трябва да е около 2К Ома.
тази схема не ми върши работа щото светодиода ще свети винаги независимо да ли са закачени кабелите.
laary - специалист
nebeto написа:
Здравейте.Искам да накарам да светне един светодиод когато са закачени клемите на зарядното за акумулатор .Хрумна ми да закача един резистор последователно и светодиода успоредно на резистора обаче пък тогава ще падне много зарядния ток.Ще чакам вашите хубави идеи.При заредено състояние на акумулатора V=13,A=1.Благодаря предварително.
Точно след зареждане не е 13 волта, сложи си Ампермер и си гледай във всеки един момент колко "пие" акумулаторът!

Тема "как да накарам да светне светодиода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: