От мобилни телефони до цифрови камери
Поздрави на всички. Надявам се някой да помогне, става въпрос за следното : преди няколко години ходих на гости на един приятел и баща му беше направил нещо много интересно в тях - "система от мигащи светлини" от различни цветове крушки – зелена, червена, синя и т.н. който светеха произволно, като това всичкото беше качено върху гардероба и създаваше един доста приятен ефект. Доколкото помня беше направено съвсем просто - обикновени крушки и стартери от луминесцентни лампи, но не съм много сигурен че беше само това. Ако някой се сеща какво имам предвид може ли да ми помогне със някаква схема, само това ли са компонентите и т.н. Благодаря.
Biso - специалист
Най-лесния и евтин начин е със стартерите. Там обаче си ограничен от мощността на лампите и хаотичното премигване. Мисля, че и смущения създаваха.....
При т.н. цветомузики се използва принципа на подаване или улавянето на звука (може и с микрофон), честотни филтри за каналите и управление на комутацията с тиристори/симистори. Това при простите аналогови устройства. Почти задължително е галваничното разделяне от източника, ако не се ползва микрофон!
Може да бъде подаван и сигнал от някакъв програмируем тактов генератор.....тогава алгоритмите на светене зависят от него.

При професионалните се ползва DMX цифрово управление, което много трудно и неизгодно да се реализира по метода "направи си сам".

Ако смяташ, че ще се справиш с електрониката, мога да изровя няколко по-прости схемички с по 3-4 канала.
Имай в предвид, че при реализацията трябва да се съблюдават правилата за безопасност за работа с високи напрежения!

Тема "Помощ за схема на свързване - мигащи светлини." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: