Здравейте.Имам един проблем с трансфертера на луминисцентна лампа 18Вата,за съжаление нямам схемата,проблема запо4на бавно и лела полека се усили-трудно светване на лампата та докато откаже напълно.Отворих да видя кво става вътре един надут кондензатор 4.7мФ който е свързан полседователно с другата страна на пурата,изгорелиса транзистори 13001 и няколко резистора.Смених изгорелите работи сложих пак подобни транзистори - не изкараха много 2-3 минути,сложих по мощтни 13003 след няколко минути работа и те издадоха багажа този пък пак изгоряха резисторите същите които бяха оргиналните,кондензатора е здрав,останалите резистори и диоди са здрави,останаха да пробвам 2-3кондензатора по ХнФ и дроселчето.Помогнете от какво може да е,че не ми се горят повече Транзистори чи са скъпички.Помогнете.
Доста се занимавах и аз с такъв електронен стартер.Накрая го фърлих.Така са направени че ако не запали до 5-10 секунди,вътре нещо гори.За дроселчето което говориш,ако не е залято(демек с фиксирани намотки),направо го фърляй.Точно от индуктивността на това трафче,и от индуктираното напрежение във вторичните намотки.Което се подава като отоплително на лампата зависи кога ще изпаткат транзисторите.
За мен,ако не е залято трафчето с бобинките,е за фърляне.