• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
shotik - майстор
Купих готова къмпингова лампа с 41 диода ,с 4 батерии = 6 волта,искам да я включа на мястото на плафона в колата,но там е 12 волта.Моля напишете ми с какво съпротивление и с каква мощност да е,за да я свържа и ползвам тази лампа.
За отделни диоди за 3.5 волта знам ,че съпротивлението е от 0.7 - 1.0 кО,но за този случай не съм сигурен дали 0.5 кО /50 W ще е добре .
:? :shock:
sstefanov - майстор
Първо кажи в лампата има ли някакъв контролер за управление на диодите.

Ако няма, направи това:

Ако са бели светодиодите за 12 волта е нормално да имаш по 3 диода последователно в група (т.е. 13 групи по 3 диода и 2 няма да светят или ще са отделна група с отделен резистор за тях).

Гасящият резистор се смята много лесно по закона на Ом:

R=(Uз - Uд)/Iд

Тоест напрежението, което пада върху резистора (Захранващото - Диодното) се дели на тока през диодите (за всеки диод или група от последователни диоди е около 20 mA). Напрежението и токът за диод би трябвало да се вземат от каталог, но ако няма данни, се приема 3 волта и 20 mA за бял диод.

Ето пример:
3 диода за 12 волта:
Uд = 3бр * 3волта = 9 волта
Uз =12 волта
Iд = 20 mA
R=(12-9)/0.020 = 150 ома

Ако имаш 13 групи по 3 диода може да сложиш за всяка група по 150 ома, но е по-икономично да свържеш групите в паралел и да използваш само 1 резистор.
Тогава общият ток през тях ще бъде 13*20 = 260 mA
R=(12-9)/0.26=11,5 ома
Избираш си стандартен 12 ома резистор.

Мощността на резистора се смята:
P=U*U/R
и във втория пример (върху резистора падат 3 волта):
P=3*3/12 = 0.75 W
Избираш си най-малката стандартна мощност която е по-голяма от изчислената, в случая - 1 ват.
shotik - майстор
Изображение

Изображение

При натискане на бутона първо светват външните и вътрешните,при второ натискане светват средните и при трето натискане на бутона светват всичките.При изваждане на батерия гаснат всички и светват /при трето положение/всички,което е добре ,че не се изреждат предишните положения и така ще мога да я полвам вместо плафона.
На външният диаметър са паралелно свързани 24 броя в 4 групи по 6 светодиода,на средния са 12 броя в 4 групи по 3 светодиода и в средата 5 броя на една платка.
sstefanov - майстор
Групирай си ги, както ти обясних. Ще ти трябват малко доработки, но ще е по-ефективно.
Аз бих презапоил някои диоди с обратна полярност и бих прекъснал някои пътечки за да се получи последователно свързване.

За останалите 2 диода си сметни отделен резистор.
petromaniq - специалист
Слагай интегрален регулатор и не си играй да групираш!!:wink:
sstefanov - майстор
И това е вариант, но с импулсен регулатор за по-добро КПД.
petromaniq - специалист
При всяко положение е по-добро решение от групиране и гасящи резистори, а КПД-то в случая е чисто издребняване.
sstefanov - майстор
Винаги ще трябват гасящи резистори ако не използваш генератор на ток.

При линеен регулатор, 41 диода в паралел и 12 волта захранване, върху него ще се разсейват почти 7 вата! Ако е в плафона ще го разтопи при по-дълга работа.
За сравнение: диодите ще консумират 3 пъти по-малко от разсейваната в топлина мощност.

А и защо да правим неефективни неща, когато може да ги направим много по-ефективни с почти същите усилия?
petromaniq - специалист
Малко ли е желязото в колата? :lol: - за охладител.Или си мислиш че общата разсейвана мощност на резисторите ще е по-малка. А м/у другото си мисля че ток 20мА/диод ще узори тези (в шота).
sstefanov - майстор
Прочети ми последното изречение от предишния пост.

Ако се прегрупират диодите, върху резистора вместо 9 ще падат 3 волта и разсейваната мощност ще е 9 пъти по-малка, ще трябва по-малък резистор и ще се охлажда по-лесно.
Цената е 20 минути работа с поялника.

Всеки да си прецени струва ли си или не. Не насилвам никой да го прави, просто споделям вариант, който на мен ми харесва.
  • 1
  • 2

Тема "включване на 41 -диодна лампа на 6 волта в колата -как ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: