От мобилни телефони до цифрови камери
nebeto - специалист
Искам да се науча да поправям говорители обаче от де да почна незнам.Имам един гогорител на който диаметъра е около 13-14см изгоряла е бобинката.Знам,че един такъв говорител не струва кой знай колко пари обаче мерака ми е аз да си го поправя,ако някой е правил тази работа нека да сподели от де се почва,какви процедури се правят,и как да сменя бобинката,пипе,че е 40Вата мах,4ома.Благодаря предварително.
ArturDent - Почти Безобиден
С доста фина работа си се заел. Не мисля, че ще успееш. Трябват ти броя на намотките, и точната дебелина на проводника и изолацията. Луфта между бобинка и магнита е толкова малък, че не вярвам да успееш, без да се докосват.
Освен това ще трябва да отлепиш мембраната от корпуса, аслед това да я залепиш отново. Не вярвам да намериш точния материал за залепянето отново. Той трябва да е с точно определена гъвкавост...
Абе загубена кауза...
nebeto - специалист
знам ,че е било трудно но не е невъзможно,нмого хора се занимават с тая работа,що и аз да не съм от тях поне за поправка на приятели и свои.
stefan_gb - специалист
По големите - мощните се ремонтират за малките едвали ще успееш.
Но разгледаи все пак линковете и пробваи :
http://cxem.net/sound/dinamics/dinamic79.php
http://cxem.net/sound/dinamics/dinamic76.php
http://www.tnt-audio.com/clinica/foamrepair_e.html
metero - напреднал
Щом е повечето за идеята...ясно, че всеки вече може да си купи.
На времето съм пренавивал говорители от Регент 30.
С ацетон или коресилин се напоява периферията на мембраната. Ако не стане , пробвай с бензин или спирт. На парцал и да се накисне хуубавичко. Естествено, разпояваш 2та проводника от корпуса.
Броиш навивките ( те са си там, но изолацията е изгоряла) и мериш диаметъра. Трябва да намериш същия проводник. Прави се дорник, който да влезе точно във вътрешния диаметър на шпулата или се намира нещо подходящо. После полекичка, бавно, търпеливо и старателно се навива новия проводник витка до витка и се фиксира. Идва най-тежкото- ценровката. Кинолента се увива около бобинката да я центрова по отвора, старателно. След това се капва малко лепило в 4-5 места по голямата периферия. Изважда се кинолентата внимателно. Проверява се да не задира никъде шпулата, ако да- пак се вади и центрова наново. След като се центрова окончателно се залепя по цялата периферия.
Тогава лепих с едно лепило БФ. Сега има толкова много лепила,че не знам.
Ако не си се отказал, приятни забавления.
nebeto - специалист
Благодаря ти "metero",значи човек като иска да помогне - помага както ти си напражил за което много съм ти благодарен,а само ми предложи лепило което после пак мода може да се разлепи с кореселин.
metero - напреднал
По принцип се лепят с нещо от рода на "хелметекс" или "момент", но вече не помня кой им беше баш разтворителя. Иначе лесно си правиш ацетоново лепило като накиснеш в ацетон бездимен барут ( какъвто и да е) или топчета от пинг-понг. В едно детско бурканче барут от два ловни патрона стига. След 1-2 дно набухва и се разтваря.
Като писах, лепило БФ имаше преди 30 години, сега не знам.

Тема "как се поправя изгорял говорител" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: