От мобилни телефони до цифрови камери
Любо - специалист
Здравеите колеги.Питането ми е как се проверява дтз дали е изправна.С тест бутона които е на нея, като се натисне изключва.ДТЗ е 63А чуствителност 30милиампера.Проблема е ,че пада при включване на билер/боилерите са два и съм ги мерил всичко им е наред, при единия пада винаги при другия на 2-3 включвание веднъж/Цяла зима не е бил обитаван апартамента. Миналата година всичко им е било наред.Та съмненията ми са в тази дтз която е закачена на всички консуматори в апартамента, но засага само пада от боилерите.Има ли някакъв друг начин за проверка или да я сменям направо.Замислям се дали новата да е с чуствителност 100милиампера.
ПП.Фирмата на дтз е moiler.Мерси за компетентните отговори които ще получа, и не разводняваите много въпроса ми по възможност :cool:
stefan_gb - специалист
Пробваи да симулираш ток 20-25мА с един вискоомен резистор и вискоомен потенциометър включени през ампермер към земята.Целта е да провериш точно при колко mA ще изключи ДТЗ-то.
Но при опита използваи за товар друг консуматор свързан с друг кабел ,тоест само този консуматор да е свързан към ДТЗ-то за да няма заблуждаващи утечки от съществуващите проводници.
Trifun - специалист
Любо, не съм много сигурен, но мисля че защита 100 милиампера няма - от 30 скачат направо на 300.
Най-вероятно защитата е наред, щом изключва от тест-бутона.
Ако бойлерите са стари (не са им сменяни нагревателите 4-5 години примерно), водата е прекалено варовита и т.н. ... може би са се сцепили вътре и дават утечка, от която сработва защитата.
Отвори първо единия бойлер, огледай внимателно нагревателя, смени всички гумени и пластмасови уплътнения и виж дали пак ще изключва защитата. Ако има ефект - същото упражнение с втория бойлер. :)
А относно защитите - мой колега е правил експерименти - мерил е тока на който изключва - на защитата пишело 30 милиампера, а тя изключвала още на 10 ! Изводите оставям на теб :wink:
Любо - специалист
боилерите са нови на година и половина .а 100 милиампера видях в нета тук http://aagroup-bg.com/index1.php?c=2&Pr ... =2&dan02=2 същия модел .Ако проблема е от варовитоста на водата 100 милиампера няма ли да ми решат проблема има и 300 .Не знам проблем ли е ако е 100 или 300 за едно домакинство с такава защита.
Иначе с мултицета на изключени от кабели нагревател на бойлера не хващам някаква утечка
stefan_gb - специалист
300 мА е против пожар принципно !
Trifun - специалист
ДТЗ с ток 100 или 300 милиампера защитават по-скоро жилището от пожар, а не човека от токов удар, както би трябвало да бъде. Ако 100 милиампера протекат през човешкото тяло ... ще бъде фатално.
Така че потърси причината, поради която изключва тая при бойлерите.
А иначе може и самата ДТЗ да провериш - взимаш една лампа и едно регулируемо съпротивление с достатъчно голяма стойност. Връзваш лампата със съпротивлението между фаза и заземяването (корпуса на бойлера, защитните пластини на контакта). Последователно във веригата включваш и милиамперметър. Съпротивлението в началото трябва да има най-голяма стойност, така че тока който протича, да е нищожен, за да не изключи защитата. Постепенно намаляш съпротивлението и следиш показанието на милиамперметъра докато изключи защитата.
lubomirlz - специалист
Колегите са прави, 100 и 300 мА са за защита от пожар и се слагат, като обща за цялото табло. Защитата ти най-вероятно си е наред, не казваш бойлерите с какво си ги мерил, но ако не е с мегер значи нищо не си измерил. Изолационното съпротивление се мери с мегер за 500 или 1000 волта и в твоя случай трябва да е над 500 килоома ( по новата наредба 1 мегаом)
Така че послушай колегите и отвори бойлерите за проверка.
Любо - специалист
Мерси за компетентните отговори. Знам, че 100 и 300 милиампера са за предпазване от пожар. Просто се чудех дали някой няма да ме подкрепи ,да си реша по лесно проблема. :) Ще пробвам да измеря с мегер защото боилерите наистина са на година и нещо и не ми се отварят /голям чанч е пък и трябва да ми платят нещо ако сменям нагреватели и почистване и не се оправи ще стане зле/.При това в сградата има 30 апартамента всичките с такава инсталации и по 2 боилера и ми е малко странно само тези и то и двата да са проблемните.все си мисля че може дтз да се е скапало нещо и да му е понижена чуствителноста вследствие на някаква причина.И ако това е така е нормално тест бутона да показва че работи според мен.
Любо - специалист
порових се доста из нета и намерих това
"всички нагревателни уреди правят проблеми особенно ако сместа за реотаните не е както трябва. Но наистина най-големи проблеми правят бойлерите заради тръбния нагревател и малкото изолационно разстояние между нагревателя и обшивката"
И си мисля че най вероятно ще е тази причината.И пак си мисля :? каква е гаранцията че всека смяна с нов нагревател и комплект изолации няма да изкарава година и пак да става същото и не е ли по добре да изкарам боилера без дтз направо на предпазител.
moimoimoi - майстор
може да пробваш следната гимнастика, на бойлерите им откачаш нулевия проводник, и оставяш само фазата и земното,после един по един ги включваш и наблюдаваш какво става,ако има пробив на нагревател или друг проблем по бойлера дтз-то пак трябва да изключва
по този начин ток не трябва да протича/защото я няма нулата/а ако има отечка с ток по голям от 30 милиампера дтз-то ще изключи

Тема "питане за дтз" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: