• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
alfafen - специалист
Здравейте колеги, на кумеца му е изпаднала една ултразвукова вана.Така иска да си изчисти дюзите на автомовила,обаче из разни форуми е чел че дюзите трябва да се движът в процеса на чистенето.Въпроса ми е следния има ли някакво заначение честотата на пулсациите или може да се реализира с проста релейна схема (малка честота) или трябва да е с голяма честота .Ако някой може и да ми обясни процеса малко по подробно защото честно казъно си нямам хал хабер от тези неща.А най добре ще е ако и някой предложи схема .
stefan_gb - специалист
Релеина схема не е добра в случая, принципно генераторите ги правят някъде с честота 30 - 70 Hz като импулса може и да се реголира някъде с диапазон 1-10мс. И да не ги боднете на 12 V примерно 6-7V. За почистването е много важен и разтвора , също някои инжектори немогат да се почистят качествено каквото и да направиш това е факт!
Схема нямам.
pansim - майстор
Колега, пиши в Гугъл таймер 555 и си готов със схема.
Въпроса е, че трябва и помпа, която да прекара съответния миещ разтвор.
zoro1 - специалист
Освен 555 ти трябва и мощен транзистор на изхода,някой на 100 ампера с радиатор.
alfafen - специалист
То управляващия елементе е ясен и с тиристор може да стане само се замислям как да измеря честотата :? поради липса на осиоскоп.А не ми се иска да си муша боклуци в звуковата карта на компа :rolleyes: Някой има ли идея как може да се измери като изкл. тези 2 варянта :?:
lov - майстор
Що си усложняваш живота със сложни схемни решения. Мрeжовата честота е 50Hz. Един диод и подходящ трансформатор на 6-7 V ще ти свърши работа. Нищо че ще падне на 25Hz. Важното е да отваря и затваря в процеса на чистене. По добре помисли как да и подаваш разтвор под налягане на входа за да се отмиват боклуците. То количеството ще е малко и няма да се препълни лесно ваната но на самотек от някакъв съд вдигнат по високо не знам дали ще стане. Хубаво да е с някаква помпичка под по високо налягане да се направи. Имах идея да ползвам помпа от кафе машина но проблема там ми опря че О пръстенчетата макар и маслоустойчиви / подмених ги оригиналните заедно с клапанчетата/ от кореселина се надуха и така оставих проекта недозавършен.
zoro1 - специалист
Чистят се най добре на резонансната честота,на слух се определя.Трябва да циркулира течност през тях.
marian2784 - напреднал
траф на 9 волта с един диод честотата е пак 50 ако сложиш грец става 100
nakatasan - специалист
Здравейте, някой знае ли във Варна къде може да се закупи или поръча такава ултразвукова вана? Благодаря за инфото предварително.
yhv - специалист
nakatasan написа:
Здравейте, някой знае ли във Варна къде може да се закупи или поръча такава ултразвукова вана? Благодаря за инфото предварително.
В Conrad провери ли?

КОНРАД ЕЛЕКТРОНИК БЪЛГАРИЯ ООД
адрес: Варна, ул. В.Христов 45
телефон: 052 601155
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос електроника за дюзи на автомобил (почистване)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: