От мобилни телефони до цифрови камери
Здравейте!

Все още съм ученик и се интересувам силно от електротехника. Но засега има само 1 нещо, което не мога да разбера - как точно действа делителят на напрежение (например постигнато с потенциометър). Нали токът се разделя в разклонена верига, а напрежението = const. Защо тогава се нарича така? Ще бъда благодарен, ако се намери човек да ми обясни. :) Благодаря предварително!

Прикачен файл

voltage_divider.png
voltage_divider.png (2.71 KиБ) Видяна 2379 пъти
Johny - майстор
Константа ти е входното напрежение. А сега по закона на Ом сметни какъв пад на напрежение имаш в/у двата резистора. Сумата от двата пада е равна на Uвх. Променяйки R1 и /или/ R2, ти променяш и изходното напрежение/делиш Uвх в някакво съотношение/.
sstefanov - майстор
Тук имаш само 1 верига. Къде видя разклонения?
Използвай само закона на Ом.

Токът през R1 и R2 е еднакъв и е:

I=Vin/(R1+R2).

Vout=I*R2=Vin*R2/(R1+R2)

Тоест

Vout/Vin=R2/(R1+R2)
Johny - майстор
Да добавя, че там където си отбелязал Uout, не тече ток, както ти каза колегата. Когато включиш някакъв товар/консуматор/ м/у тази точка и маса, тогава ще протече ток, но пада на напрежеие, ще си остане същият/пак по закона на Ом/, ако источника е достатъчно мощен, но това са подробности.
Най-добре направи въпросната схема с помощта на батерийка и потенциометър и на изхода включи мултицет. Въртиш потенциометъра и наблюдаваш изходното напрежение.
Мерси много за съдействието :) Най-после ми стана ясно

Тема "Проблем с делител на напрежението" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: