• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
alfafen - специалист
Здравейте колеги след ровене във форума никъде не открих схема за реленце което след 10 15 секунди гаси плавно осветлението в кабината на автомобил.Върти ми се в главата идея с операционен усилвател и транзистор обаче несъм много сигурен дали ще се получи.Ако някой е правил подобно нещо или има идея нека драсне схема.Има и идея схемата да е с 0-лева или почти 0-лева консумация в чакащ режим.
shotik - майстор
http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.ph ... 0%BD%D0%B0

Изображение

Това е тема за замяна на лампата в плафона със светодиоди/аз съм си направил така плафона/,а схемата е за плавното гасене.
Разгледай цялата тема ,ще ти е от полза.
pansim - майстор
Колега, ти сигурен ли си, че схемата както си я дал е работеща?
Че нещо ме съмнява. Не виждам смисъл от резистора и ценера свързани по този начин.
shotik - майстор
pansim написа:
Че нещо ме съмнява. Не виждам смисъл от резистора и ценера свързани по този начин.
Прочети темата,аз не съм го измислил,там е написано и дадени различни мнения.
GalinBelos - специалист
И как точно свети тоя светодиод в плафона при положение ,че има подаден плюс на катода ?От този ценер при това на 2.7 волта аз поне не виждам никакъв смисъл освен да грее барабар с резистора .
Колега хубаво си дал линк към темата - но тя е 12 страници и някои мнения са коригирани , в дадено мнение не се отварят снимките и пр. .
Били копирал разяснението как точно работи схемата за да не си играем да го търсим . Ако се търси точно този ефект както в едно клипче в темата от фолксваген форума имам идея за изключителнио просто решение стига да има къде да скриеш кондензатори около 8000-9000 микрофарада .Щях да я нарисувам но не знам как се качват снимки във форума .Като разуча ще пробвам да я кача .
pansim - майстор
И защо да чета цяла тема, като за всеки запознат с електроника, е ясно, че схемата не е коректна. Ама щом искате - правете я.
Само една подсказка - вместо големия кондензатор 8000мкф, може с един транзистор допълнително да се използува многократно по-малък като капацитет, размери и цена кондензатор.
Успех на всички.
shotik - майстор
Ами защо пък аз да ви търся това което точно ви трябва ,в темата постепенно са дадени отговори за най-добрия начин на направа и аз съм ги изчел всичките и съм си направил това което ме е интересувало/стр 12 /,потърсете в темата което ви трябва.
Липсват няколко снимки на плафони в началото как са си ги направили,има линкове за схеми,нататък всичко си е на място.
Айде добавям нещо за по-лесно

http://seat-bg.com/viewtopic.php?t=12098&highlight=
Ники274 - специалист
Няма ли да е най-лесно с един диод преди плафона и вече на самия плафон както във форума в сеат са сложили кондензатор.Мисля си,че само с кондензатор е малко афиф работата.Примерно ако е включен друг консуматор ще дръпне за нула време капацитета от кондензатора ако няма диодче ;)
styb - специалист
Има готови сулфидни крушки да се продават
hladnia - специалист
pansim написа:
Да така е по тоя начин няма смисъл.Сигурно автора е искал да я направи така :? но нещо се е объркал и със светодиода .А може и умишлено да клъвнат повече рибоци. :lol:
Изображение
  • 1
  • 2

Тема "реле за плавно изключване на осветлението 12V" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: