От мобилни телефони до цифрови камери
nebeto - специалист
ЗДР.Спрял съм се на тази схема за регулиране на температурата на човката,зашото е по кофти да се работи с поялник дето си пече колкото си иска.Имате ли то добро предложение или това е добро удобно решение, поялника е 40вата.от цялата схема ме притеснява този кондензатор 470микрофарада малко кофти ми се виждата да не би да е нанофарада,какво ще кажете.Благодаря.

Прикачен файл

St115_5SN27.jpg
valat111 - специалист
И според мен стойността е в нанофаради. Ако е в микрофаради кондензаторът ще е електролитен, съответно с поляритет. В тая променливотокова верига няма как да бъде включен електролитен кондензатор.
lov - майстор
Стойноста е наистина 470nF. Като в место глим лампата може да ползваш динистор. Даже е препоръчително. Схемата не е много термостабилна и не е терморегулатор, а регулатор на мощност.
Две съвсем различни неща. Но при намалени изисквания върши работа.
8180 - майстор
lov написа:
Стойноста е наистина 470nF. Като в место глим лампата може да ползваш динистор. Даже е препоръчително. Схемата не е много термостабилна и не е терморегулатор, а регулатор на мощност.
Две съвсем различни неща. Но при намалени изисквания върши работа.
+1
То си го пише в заглавието на статията, стига на автора да му е ясно, че в описанието е малко мъгляво.
С две думи, НЕ влияе "пряко на темп. на човката" - при продължителна работа върху по едри детайли, човката ще понижава температурата си, но не е толкова фатално - може да се донагласи.
За баш истинско РЕГУЛИРАНЕ, трябва сензор на самата човка - друг клас "споялници" май трябва да се пишат, че не "поим" коне. :)

Ще върши работа схемата, при достатъчно мощен "поялник" защото, както пише, схемата само НАМАЛЯВА мощността му.
mirk - майстор
Ползвам китайски 60Вт поялник с фабричен регулатор монтиран в стойката по същата схема само с динистор вместо глимката. Доста е удобно и мощноста се регулира достатъчно добре, косвено и температурата.
ditronix - специалист
Тази схема не съм я правил,не ми изглежда добре заради глимката.Но НЕОМОНТАНА имат едни китчета за регулатори,които са с достатъчно малки платки,което пък дава възможност тази платка да се монтира в контакт за открит монтаж.Ползвам няколко такива-на удължителите си задължително имам по един контакт с регулатор именно заради поялниците.Ползвам регулатора,коъто е с диапазон 110-220V.Схемата е с еквивалент на еднопреходен транзистор и се държи добре и стабилно.За 50-100W поялник е достатъчно на тиристора да се сложи за охлаждане алуминиева пластинка от няколко кв.сантиметра-толкова,колкото позволява ползвания контакт.
Найденов - специалист
Виж малко по- назад -на втора страница темата "Температура на поялник". Там също доста подробно чепкахме проблема.
lov - майстор
То най лесното беше да му предложа на колегата да с купи едно китайско поялниче с терморегулатор. Има ги даже в двата диапазона 40W и 60W и струват 10-на лева. Като изпълнение и точност работят перфектно. Може би наистина трябваше да му предложа китовете за да не обикаля за части.

Но в крайна сметка колегата тепърва почва да се занимава в тая област и не е лошо да се побори малко.Тъкмо ще прочете каква е разликата межди глимката и динистора. Като не намери динистор ще разбере как се прави пък той от транзистрори и така. Всеки от нас е минал по тоя път и така се е научил.
MamaMy - майстор
Тази схема я пуснах по погрешка. Трябваше да тествам нещо и не си намерих динистора. сложих глимка и тя запали от раз. държеше се стабилно. След смяна с динистор нищо не се промени. Работи по абсолютно същия начин. Товара е крушка 40вата 220 волта.

Тема "терморегулатор за поялник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: