От мобилни телефони до цифрови камери
inspo - майстор
Наскоро разглобих един принтер и освен стъпковите моторчета излезе и това на снимката.
Въпросът ми е дали някой знае какви са му характеристиките.
Защото мисля да си правя едно фрезерче с него, обаче искам да му вдигна още малко оборотите.
Пробвах го до 15 волта, но повече не посмях да не го изгоря.
Не го знам какъв чешит е ама работи от 0-15 волта и с ръка не мога да го спра.

п.п. Трябваше да видя какво е захранването на принтера, но вече е късно.

Прикачен файл

SS851770 (Copy).JPG
SS851770 (Copy).JPG (101.87 KиБ) Видяна 2607 пъти
shadow__01 - майстор
Ето ти инфо колкото искаш. http://www.google.bg/search?client=fire ... 52&bih=701
Работи на напрежение до 24 волта.
inspo - майстор
Тенкс :thumbs:
Аз кво съм гледал :rolleyes:
valat111 - специалист
inspo, какво фрезерче си намислил да си правиш? Тантуркат ми се 2-3 бр. подобни моторчета в чекмеджето, та се чудя за какво полезно нещо мога да ги оползотворя.
Последна промяна от valat111 на пон сеп 19, 2011 6:56 pm, променено общо 1 път.
MrMurdjo - майстор
С лагеруване на втулки, не виждам какво може да се постигне от това моторче. Още повече, че искаш да му вдигнеш оборотите. Ще се разбие бързо, а и няма аксиално укрепване на вала.

Всъщност, ако може да се възпроизведе оригиналната схема на управление в принтера с позиционния датчик с оптичната лента, може да се получи много точен механизъм с назъбен ремък за задвижване на малък рутер/машинка за гравиране и пробиване на платки, защото има обратна връзка за реалното линейно преместване. Тези моторчета точно за това се използват в принтерите.
inspo - майстор
valat111 Мислех да го правя, но се отказах.
Купих си мини дрелка за 9лв.
Иначе това моторче е доста по-мощно от китайската дрелчица :-) , която като я напъна в дървото и спира.
Само за проба му сложих едно борче за да видя как ще се представи и дори без да е балансирано
режеше доста добре.
Не съм решил още, но тези дни може да си взема и един мултишлайф.
С него вече ще може да се върши по сериозна работа.
Камъчето от клипа е много здраво, но машинката носи на тормоз :-D

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=cWZJcZQ-wQc[/youtube]
valat111 - специалист
ОК, благодаря за отговора и видеоклипчето. За такива дейности имам машинка /някои им казват Дремел, но е друга марка/.
velsi - Почетен майстор
Долу-горе такива моторчета се използват във винтовертите. Не се учудвай, че е толкова мощно.
Найденов - специалист
Купи си зъболекарски или зъботехнически накрайник, поръчай на стругар да ти направи фланец, който да монтираш на корпуса на елмотора, а към фланеца да се наниже накрайника, разбира се със съответното фиксиране, пластмасовата шайба на оста на елмотора демонтирай и замени с "втулка", която се куплира подходящо с "втулката" в задния край на оста на накрайника, при желание си направи захранване с елементарна или по- качествена обратна връзка (разбира се, може и обикновен грец с кондензатор и оборотите на макс) и дълбай на воля :drinkers: . В ранните си младежки години, преди да си направя по- голяма машинка от електромотор за миксер и жило от километраж вместо гъвкав вал така направих една елементарна микродрелка(тогава още ги нямаше по магазините купешките), която доста време ми служи вярно. При интерес ще се постарая да дам по- подробна информация със снимки.
П. С. Известно неудобство е, че сравнително големия мотор ще натежава в задния край и може да ти изморява ръката.

Тема "Въпрос за двигателче." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: