От мобилни телефони до цифрови камери
Gek - специалист
Хрумна ми страшна идея, поне аз така си мисля :lol:
Става дума за входна врата на жилищен вход в кооперация. На въпросната врата на скоро и сложих един супер автомат за автоматично затваряне и той работи разбира се супер. Проблема е там, че ако ти се наложи да пренасяш нещо или просто да направиш няколко курса насам-натам или трябва да подпреш вратата с нещо тежко или трябва да я отключваш всеки път, което си е мъка. На същата врата има и електромагнитно отключване, което обаче е откачено, иначе е работоспособно. То по принцип се управлява от домофоните, а е откачено защото нещо се прецака системата на домофоните и въпросния електромагнит работи постоянно включен.

Идеята ми дойде днес гледайки ключа за запалването на личната ми кола - Фиат Пунто. В ключа има чип и бубина. Изключително миниатюрни, събрани са в стъклена ампула с размер на 1/3 клечка за зъби. Няма никакви батерии. Когато подведеш ключа към таблото той попада в електромагнитно поле, което генерира захранване на чипа, който пък от своя страна изпраща сигнал до колата, че той е нейния ключ! (Голямо изречение стана, дано ме разбрахте)
По същия начин ако не бъркам действат и защитите от кражби на входовете на магазините на големите вериги....
Идеята ми е следната, копувам от някъде такъв кит. Главния въпрос е именно от къде. Който кит да съдържа стационарния блок и N на брой ключ чипове. Раздавам ключ чиповете на живущите във входа, даже може да ги вградя примерно в ключодържатели за по-красиво и ВОАЛА! По този начин е достатъчно само да доближиш вратата с твоя си чип ключ и тя автоматично ще се отключи....
Та, колеги аз наистина мисля че идеята е супер, ама моля да ми помогнете някой дали е чувал да се продават подобни комплекти???
fluid_88 - напреднал
Няма невъзможни неща,но практиката ми показва за жилищни входове блокове и колперации,че трябва да е максимално евтино и всъщото време да върши работа,простите работи са най вечни казали хората.
при скъпи брави първо кой ще плати първоначалната инвестиция и след като се скапа,а то ще се скапа защото няма нищо вечно пак трябва да се подменя!
-който е решил да влиза във входа пак ще влезе!
по добре инвестирайте в видео наблюдение на входа.по добрия вариант.
-и ако все пак решите да инвестирате в чип ключове по добре е да го направите с обикновен ключ за отключване и магнитна карта така ако се скапа ключа е евтин,а ако се скапа картата пускаш кода от нея на друга празна през компютъра.
В хотелите е така а защо ли.
8180 - майстор
fluid_88 написа:
-и ако все пак решите да инвестирате в чип ключове по добре е да го направите с обикновен ключ за отключване и магнитна карта така ако се скапа ключа е евтин,а ако се скапа картата пускаш кода от нея на друга празна през компютъра.
+1 за картите.
При тези за стоките има и "антена" на изхода, която пропускаш и сигурно не е евтина.
Разгледай случаен сайт от Гугъл:
http://www.miningbg.com/rubbg.php?R=12&SR=113&
Gek - специалист
Първо благодаря за изказаните мнения. Обаче има нужда малко да поясня защото някои от вашите предложения не се връзват с моята идея.

1. Разучих в интернет, че всъщност технологията която описвам в първия си пост се нарича Radio-frequency identification (RFID) Обаче масово при тази технология разстоянията на сработване са от порядъка на сантиметри, а аз искам поне метър.

2. Чип ключа искам да е пасивен и супер миниатюрен, демек предложението на rutaro не отговаря на изискванията, иначе неговата идея е ясна, за нея нямам въпроси, но не ми допада.

Ето например какво намерих на сайта на Млад Конструктор. Устройството се състои от три блока:

1. Безконтактно (RFID) управление за ел.магнитна брава (до 20 карти)
2. Четец за RFID карти 125kHz EM4100
3. Карта за RFID

Но проблема си остава. Въпросната RFID карта трябва да бъде поднесена на няколко сантиметра от четеца за да сработи бравата.
Та възможна ли е тази технология за по-големи разстояния, поне 50см. Искам въпросната карта да ми е на връзката с ключовете, а те в джоба, просто приближавайки се към входната врата без да правя каквото и да било тя да се отключва....
miroton - майстор
Точно това което го искаш го има на някои нови автомобили,но със събирането на пари от входа ще имаш проблеми.
sstefanov - майстор
В нашия вход го има отдавна, даже и в асансьора (там идеята е да се активират чиповете само на тези, които си плащат).
fluid_88 - напреднал
sstefanov написа:
В нашия вход го има отдавна, даже и в асансьора (там идеята е да се активират чиповете само на тези, които си плащат).
И като ти дойда на гости вървя пеша ли. :partyman:
ArturDent - Почти Безобиден
Gek, ето ти потенциалните проблеми с разстоянието.
1. При увеличаване на разстоянието, както ти искаш, вратата ще стои доста време отворена. Все има някой да се мотае около входа.
2. Картите са пасивни. "Бравата" излъчва електромагнитно поле, то индуцира ток в чипа на картата, а той от своя страна излъчва радио вълни за които бравата "чака". С увеличаването на разстоянието излъчването на бравата трябва да се увеличи многократно - на квадрат.
RC - специалист
Кит по темата.
Има и вариант за до 1000 карти.

Тема "Идея за автоматична брава на врата на жилищен вход" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: