• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Здравейте. Планирав закупуване на селска къщав Бургаска област. Като започнах да разследвам какви изненади биха излязли и разбрах, че всеки потребител на електроенергия може да използва определено количество киловати. Поразтърсих из интернет и видях, че общо взето, каквото е отпуснато от ЕВН (или който е там) това ще бъде и няма да се промени или то поне е малко вероятно. Можете ли да ми кажете как мога да разбера какво е ограничението за съответната къща, която искам да закупя?
Сега се сещам и още един въпрос. Знам, че са започнали постепенно да сменят кабелите от стълбовете до домакинствата. Ако не се лъжа новите кабели се наричат рекордомани. Каква е разликата между новите и старите кабели? Имат ли значение за напрежението, тока? По-дебели ли са (м2)?
plamen6703 - майстор
Различните услуги си имат различна цена, виж как е при твоя "ЕВН" https://www.elyug.bg/Customers/Services ... avane.aspx https://www.evn.bg/getdoc/95c4bf78-cc9c ... aneTE.aspx кабела от стълба до електромера е ангажимент на доставчика и каква е разликата между "старите" и "новите" кабели ти е последната грижа при проучванията за закупуване на имот :wink:
Успех! :partyman:
Последна промяна от plamen6703 на вт мар 12, 2019 9:27 pm, променено общо 1 път.
mironcho - специалист
Добре дошъл във форума!
И преди беше рекордоман и сега му викат така. Не сменят кабела от стълба до къщата, а изнасят електромера навън - на стълба. Какъвто ти е рекордомана - такъв си остава докато си го смениш защото след електромера оборудването не е грижа на енергото (което и да е то).
Би ми било интерересно да видя кабел, чието сечение се мери в м2 :lol: Верно че тока тече, ама това не е канализационна тръба да се мери в квадратни метри :supz:
Рекордомана ти е най-малкия проблем в стара къща така че, не го мисли.
Най-лесно можеш да разбереш колко е разрешената мощност на къщата, като погледнеш предпазитеря след електромера (този до който имаш достъп да го включиш/изключиш при нужда), умножаваш числото (например 25, 32, 40, 50, 63) написано на него по 0.23 и получаваш мощността, която е допустимо да теглиш от мрежата преди да влезеш взоната на претоварване (изключване).

пп: до като напиша съчинението, вече са ме изпреварили
hidrazin - майстор
вт мар 12, 2019 8:19 pmsvremeto22 написа:
Можете ли да ми кажете как мога да разбера какво е ограничението за съответната къща, която искам да закупя?
Едва ли, по-скоро само е гадаем. Иначе "разбирането" е повече от елементарно.
Взимате от продавача ИТН (номера на партидата по която се плаща) и с него отивате в местното ЕРП.
Там обикновен са любезни и ще ви кажат колко е партидата (присъединената мощност).
Не се осланяйте на гадатели по рекордомани, бушони, кабели, жици и подобни...
Пропускането на такава проверка може да ви донесе неприятни изненади, измежду които финансовите са елементарни...
Успех!
:partyman:
Благодаря ви!

А някой знае ли как седи въпроса със силата на тока, напрежението? Не съм сигурен и аз точно какво питам, но въпросът ми е предизвикан от това, че съм чувал, че напрежението по селата понякога е по-ниско и това предизвиква някакви проблеми (не знам какви точно). Как да разбера дали ще мога да използвам даден ел уред?Например електрожен, фурна (може би са към 2кв), бойлер. От какво зависи? Мога ли да го разбера преди покупката?
plamen6703 - майстор
Ще отидеш на гости на комшиите и ще видиш какви електроуреди ползват и дали споделят някакви оплаквания в тази връзка :wink: ! :partyman:
шоп - майстор
чет мар 14, 2019 5:18 pmsvremeto22 написа:
Мога ли да го разбера преди покупката?
Можеш, като попиташ съседите, а най-точно с волтметър или точен мултицет боднат в контакта на имота в пиков за енергопреносната система момент.

Отдалечеността от трафопоста също е показател и фактор.
П. Петков - специалист
вт мар 12, 2019 9:24 pmmironcho написа:
Добре дошъл във форума!
И преди беше рекордоман и сега му викат така. Не сменят кабела от стълба до къщата, а изнасят електромера навън - на стълба. Какъвто ти е ракордеманът - такъв си остава, докато си го смениш, защото след електромера оборудването не е грижа на енергото, (което и да е то).
Би ми било интерересно да видя кабел, чието сечение се мери в м2 :lol: Верно че токът тече, ама това не е канализационна тръба да се мери в квадратни метри :supz:
Ракордеманът ти е най-малкият проблем в стара къща,така че не го мисли.
Най-лесно можеш да разбереш колко е разрешената мощност на къщата, като погледнеш предпазителя преди електромера. Този, до който имаш достъп да го включиш/изключиш при нужда. Умножаваш числото написано на него (например - 32, 40, 50, 63) по 0.23 и получаваш мощността, която е допустимо да теглиш от мрежата, преди да влезеш в зоната на претоварване (изключване).
P.S. Докато напиша съчинението, вече са ме изпреварили.
Не че е важно, но " ...рекох полека, без злоба, човешки... ", плахо да вметна за етимологията на съществителното "Ракордеман":

Това е отглаголно съществително, получено след транслитерация от френския глагол Racorrde - свързвам. Или от съществителното raccordement - връзка.
Ясно е, че свързващият кабел няма нищо общо с никакъв рекорд, ама нейсе. На кой както му е удобно - така си да го кръщава.
Потребителят не може да си смени сам ракордемана, защото той е свързан към монофазния товаров прекъсвач след електромера, който е недостъпен за клиента. За принудително спиране на електрозахранването на клент, от енергото ползват него. При "ЧЕЗ" е тъй. Ракордеманът е 16мм2 алуминий и за свързването му с медните проводници след изолаторите ползват биметални гилзи, които енергетиците кербоват.
При мен десетте квадрата бакър го отрязаха и го смениха с алуминий, но си беше за тяхна сметка. Тъй като ракордеманът е сдвоен, а електромерите ми са три, два проводника "увиснаха" и не ги свързаха при изолаторите на къщата.
mironcho - специалист
Моите уважения към знанията, които сте споделили тук във форума, но токоограничаващият апарат е след електромера, а този отпред понякога е дори две степени нагоре.
hidrazin - майстор
чет мар 14, 2019 6:55 pmП. Петков написа:
... съществителното "Ракордеман":
Облицован противовлажен проводник ОПВлХ дето Клисаров си го пишеше рекордеман.
Не знам тоя ман какъв рекорд е правил но е факт ... :-D
Иначе ракордеман го е написал чак накрая, в азбучника.
А в ученика на Любомир Петков е написано рекордоман .....
Та каквито учителите, такива и учениците.
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Максимална едновременна мощност в селска къща" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: