• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Synthy - специалист
Идеята е следната: минавам с ръка пред сензора и лампите светват, минавам с ръка отново и лампите гаснат. До тук съм намерил схемата на логиката (един Т-тригер), обаче ми липсва сензора. Сехмата може да работи с обикновен бутон, обаче ми се иска да е с датчик (жената много ще се зарадва на подобна глезотия :) ). Аз се сещам за фототранзистор с диференцираща верига след него, за да изработи импулс за тригера и да сработи веригата след него. Обаче тези транзистори работят при по-силна светлина, а друго не ми идва на ум. Какво точно да търся като управляващ елемент, за да реализирам идеята, можете ли да помогнете?
sstefanov - майстор
Има си PIR детектори на присъствие и движение. Много по-удобни са.
Synthy - специалист
PIR ОК, ама те са с таймер, или поне тези, които съм виждал имат таймер. А аз искам да свети докато не го изгася.
sstefanov - майстор
Тогава модулирай с 38kHz един IR диод за предавател и използвай стандартен приемник за дистанционно.
Synthy - специалист
Добра идея, но в случая не особено приложима. Може би трябва да дам повече пояснения. Става въпрос за осветление под шкафовете в кухнята (над плота). Там няма как да сложа предавателя, тъй като върху плота се работи, а и трябва да се реже, прокарват кабели, а приемника ми се иска да е под шкафовете.. сложнотия.. бе кофти е като решение с предавател в моят случай.
sstefanov - майстор
Слагаш предавателя и приемника под шкафа и работиш с отразен сигнал.
Така си защитен от промяна на околното осветление и др. смущения.
Synthy - специалист
Аха, ясно. Не се бях сетил за този вариант. Благодаря :)
kuger - майстор
Една идея :?
А с капацитивно реле? Там си-свети, няма те-гасне.
Навремето мярнах една елементарна с мос ИС 4000.
Synthy - специалист
С капацитивно реле може и да стане. След ровене да прочета каквот точно е капацитивно реле, мисля, че това ще е много удачно решение, стига да сработва без допир до плочите. На мен обаче ми се завъртя друга идея на базата на това реле, поръчах малк очасти, да видим какво ще излезне. Щом сглобя нещо работещо - ще пиша :)
Ако не е работещо - пак ще пиша ;)
piron45 - майстор
Има готови фото и капацитивни датчици , които се използват в промишлеността. На поточни линии например. Такъв датчик ще ти свърши идеална работа. Можеш да си регулираш чувствителността и да ти управлява каквото искаш.
  • 1
  • 2

Тема "нечувствителен фото сензор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: