• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
deniss - специалист
Здравейте,

Проблема ми е, че трябва да намеря електронен баласт за две тънки пури (Т5) по 21W, които сами по себе си трудно се намират, пък какво остава за електронен баласт. Доста се порових и поразпитах общо взето единствения вариант ми е покупка от Amazon или Ebay, което обаче излиза малко соленко. В същото време се намират баласти по-мощни на добра цена, при това с мигновен старт, което на мен ми харесва.

Та ще съм ви много благодарен, ако някой от вас ме осветли дали ще е проблем да сложа по-мощен.

Предварително благодаря!
vvventsi - специалист
по мощни пури могат да се слагат на по слабо захранване или дросел но не и обратното,имаш пура 36W без проблем ще работи на дросел 18W но свети по слабо, но обратния случай ще изгориш пурата ако пурата е 18W и я включиш към дросел 36W ще изгори пурата!
nebeto - специалист
vvventsi написа:
по мощни пури могат да се слагат на по слабо захранване или дросел, 36W без проблем ще работи на дросел 18W но свети по слабо
лично пробвано.
deniss, ако баластът е по-мощен от лампата - лампата по-бързо си заминава, ако е обратното - баластът грее яко и може да изгори. А ако разликата е по-голяма дори може да има фойерверки още при запалването! Ако не си намерил решение, пиши на:
t.d.dimitrova@abv.bg
Може да се изработи такъв специално за мощността на твоите лампи, като цената му няма да се различава от нормалната пазарна.

Ако си намерил пък сполучливо решение - още по-добре, ще се радваме всички да го споделиш.
:)
vvventsi - специалист
t.d.dimitrova написа:
deniss, ако баластът е по-мощен от лампата - лампата по-бързо си заминава, ако е обратното - баластът грее яко и може да изгори. А ако разликата е по-голяма дори може да има фойерверки още при запалването! Ако не си намерил решение, пиши на:
t.d.dimitrova@abv.bg
Може да се изработи такъв специално за мощността на твоите лампи, като цената му няма да се различава от нормалната пазарна.

Ако си намерил пък сполучливо решение - още по-добре, ще се радваме всички да го споделиш.
:)
Това не е вярно че ако лампата е по мощна от захранването ще изгори захранването,луминесцентната лампа има променливо съпротивление което зависи от големината на тока който и пускаш,a този ток го определя баластът(захранването), ако искаш сложи 80W пура на 4 вата захранване нищо няма да му стане на захранването!!!,а пурата ако успее да запали ще свети едвам, едвам и ще си черпи 4W!
8180 - майстор
vvventsi написа:
Това не е вярно
+1
vvventsi, закачи 58 ватова (1.5 м) пура или 36 ватова (1.2 м) на 18 ватов баласт и наблюдавай какво ще стане. Спирам дотук с дискусията.

За мен, а предполагам и за други, по-интересно е дали авторът на темата е решил задачата си и как.
torbalan - Дървен философ
е къв е проблема, някой дето има необходимите чаркуляци да експериментира...

и да каже какъв е резултата...

аз също не виждам проблем по-мощен бласт да захранва по-маломощна пура...
стига напреженията, на които работят пурите и бластовете да са еднакви...
vvventsi - специалист
t.d.dimitrova написа:
vvventsi, закачи 58 ватова (1.5 м) пура или 36 ватова (1.2 м) на 18 ватов баласт и наблюдавай какво ще стане. Спирам дотук с дискусията.

За мен, а предполагам и за други, по-интересно е дали авторът на темата е решил задачата си и как.
ако не си виждала ела у дома!!! аз така съм си вързал луминесцентна лампа 1.5m 58Wна два дросела по 40W в паралел със сериен ключ,когато е светло включвам единия дросел а като е тъмно вече включвам и другия дросел!!! 58W пура си работи нормално на 40W и 80W и работи вече около10г. дори не е почерняла,нито им има нещо на дроселите,напрежението у дома е почти винаги 235-239V !!!
8180 - майстор
По-горе се съгласих с конкретното твърдение на vvventsi.
Твърдението на Торбалан:
torbalan написа:
аз също не виждам проблем по-мощен бласт да захранва по-маломощна пура...
стига напреженията, на които работят пурите и бластовете да са еднакви...
Както и практическият вариант на Венци при 80W не ги намирам за безпроблемни.

Ако мога да съм полезен към дискусията и ако се касае за индуктивни дросели, бих споделил следното:
- Пурите се държат като високоволтов ценер за променлив ток - колкото по-дълга, толкова по-високо е напрежението върху нея (когато светне).
- Дроселите, респективно са баласт ("съпротивление") - по-мощните са с по-малко съпротивление и обратното.
Поради горните, ако включим към маломощен дросел по-мощна пура, веригата се разтоварва и е безопасно за елементите - АКО пурата светне!
Докато не е светнала пурата, токът върви през стартера и отоплението. Ако това продължи дълго е божа работа кое ще сдаде багажа и кога, дори и в номинална схема с неподходящ или дефектирал стартер (например).
При другите варианти - мощен дросел, малка пура веригата е по-натоварена и рискова.

В моята практика често се е налагало да се заменя 30W дросел за 90см. пура. Не се намират нявсякъде, пък и са по-скъпи. Нееднократно са тръгвали с 36W дросел.

Та да се върнем на темата - бих препоръчал на питащия да опита с 18W дросел и ако не стане да отива на споменатия 30W. С 36W интуитивно ми се струва множко - с него може да се опита "класическата" серийна схема - 2пури, 1 дросел + серийни стартери.
Електронните баласти са море от разновидности и не съм в час.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем ли е ако вместо баласт за лум.пури 2х21W сложа 2х36W" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: