От мобилни телефони до цифрови камери
apeiron - специалист
Здравейте колеги.

Имам няколко въпроса свързани с електрониката.

1. Стабилизиран токоизправител, видове.
2. Импулсно токозахранване, видове.

Някой знае ли(може ли да изброи) видовете уреди от горните две точки? Търсих доста в нета, но никъде не намерих списък, има отделни видове само, но не знам дали няма да пропусна някой. С принципа горе долу съм запознат, но не зная колко вида има?

Благодаря предварително.
jordanvass - майстор
Човече, ти изпитваш ли ни или искаш да ти се помогне да направиш нещо сам, каквато е и идеята на форума?
Едва ли очакваш изчерпателен отговор в няколко реда, темата е обширна и възможните класификации са десетки по редица признаци.
Основно стабилизираните токоизправители се делят на два вида според режима на работа на регулиращия елемент:
1. С непрекъснато регулиране
2. С импулсно (ключово) регулиране
Според действието си стабилизаторите могат да са
1. Параметрични
2. Компенсационни
Според това как е свързан регулиращият елемент във веригата на товара могат да бъдат
1. Последователни
2. Паралелни
Според вида на регулиращия елемент пък могат да са
1. Транзисторни
2. Тиристорни
3. Лампови
4. Дроселни

Импулсните стабилизатори от своя страна теоретично се делят на 3 основни типа според взаимното разположение на трите основни елемента в тях - ключов елемент, дросел и изправител.

Както виждаш - сеченията са много и комбинациите от тях безбройни. Я по-добре намери някой сериозен учебник по токозахранващи устройства.
toraibata - специалист
Амио като ги няма в нета потърси в учебниците. Аз от там съм ги учил.
apeiron - специалист
jordanvass написа:
Човече, ти изпитваш ли ни или искаш да ти се помогне да направиш нещо сам, каквато е и идеята на форума?
Едва ли очакваш изчерпателен отговор в няколко реда, темата е обширна и възможните класификации са десетки по редица признаци.
Основно стабилизираните токоизправители се делят на два вида според режима на работа на регулиращия елемент:
1. С непрекъснато регулиране
2. С импулсно (ключово) регулиране
Според действието си стабилизаторите могат да са
1. Параметрични
2. Компенсационни
Според това как е свързан регулиращият елемент във веригата на товара могат да бъдат
1. Последователни
2. Паралелни
Според вида на регулиращия елемент пък могат да са
1. Транзисторни
2. Тиристорни
3. Лампови
4. Дроселни

Импулсните стабилизатори от своя страна теоретично се делят на 3 основни типа според взаимното разположение на трите основни елемента в тях - ключов елемент, дросел и изправител.

Както виждаш - сеченията са много и комбинациите от тях безбройни. Я по-добре намери някой сериозен учебник по токозахранващи устройства.
Не ви изпитвам. Трябва да ги науча видовете, за един изпит. Благодаря ти много за това което си написал, мисля, че ще ми е полезна основа за търсене на по подробно описание в нета.

Дано не е нахално да задам още един въпрос, който пак му е много оскъдна информацията :)

"Аналогов и цифров радиоприемник. Основни принципи и подсистеми." - за аналоговите има, но за цифровите нищо или поне не знам точно какво да търся. Цифров радиоприемник според мен може да е GSM, WiFi, Bluetooth, TV, радио, LAN Card и т.н., но не мога да намеря какви са основни принципи, също и какви са всичките подсистеми. :)

Благодаря отново.

Тема "Какви видове стаблизирани токоизправители има?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: