От мобилни телефони до цифрови камери
bonjyr89 - специалист
Здравейте колеги!
Ето и една курсова задача от мен :)
Трябва ми схема на генератор на импулси,който ще се използва за управляване на електромагнитен пулсатор (електромагнитния пулсатор се използва в механизацията на процесите в животновъдството по конкретно в доенето,той е един от основните компоненти които доят една крава,овца,коза с две думи подава и освобождава вакуум към доилния апарат с което се имитира бозаене или ръчно доене. ) Устройството което подава импулси трябва да може да се регулира от 60 до 180 пулса в минута,желателно е да има някакъв примитивен дисплей и два бутона за повишаване и намаляване на пулсациите.
За да си го представите по-нагледно вижте този линк http://www.delaval.com/Products/Milking ... efault.htm. Очаквам експерти като Тани и ELEMENTAL да вземат отношение :)
ssi - специалист
С 555 става най елементарно, но трябва да кажеш и дали ще искаш да променяш коефициената на запълване на пулсациите.
На дисплея какво искаш да има?
Колко мощно ще е това което искаш да се включва?
bonjyr89 - специалист
Ще е с минимална мощност (2,5/5W максимум до 10 вата ) На дисплея искам да показва на какви пулсации работи в момента ( примерно 100 пулса в минута или 120 пулса в минута ако е трудно с троен елемент мойе да показва за 60 палса -06 за 100 -10 180 -18 и т.н. стъпката трябва да е през 5 или 10 пулса ) и съответно като се променят от бутоните да се увеличават или да намаляват показанията.Само неможах да разбера какво ще рече коефициент на запълване,имаш предвид дали работа почивка да е 50/50 или 60/40 от времето ли?
ELEMENTAL - специалист
При зададените условия генератор с 555 не би бил добър вариант, защото в заданието се споменава бутонно управление, а не такова с потенциометри.За да се реализира бутонно управление трябва да се добавят няколко реверсивни брояча и аналогови мултиплексори.Освен това за да се реализира визуално следене на честотата ще трябва да се добави и АЦП.Просто не е рентабилно за един прост генератор на импулси да се използва един кашон с части.
Най-добре е да се използва микроконтролер.Схемата в този случай би била много по-проста.Единствения проблем е, че за програмирането на микроконтролера ще е необходим програматор (има видове за по 5-6лева).
bonjyr89 - специалист
Хммм до тук добре сега остана само да дадете практически решения както и как точно трябва да се изпълни :?
ELEMENTAL - специалист
В момента пиша програмата за микроконтролера.По-късно тази вечер или утре ще я постна заедно с принципната схема.
bonjyr89 - специалист
10х задължен съм ти !!!!
ssi - специалист
Ех този ELEMENTAL!!! Винаги можеш да разчиташ да ти помогне :razz:
Коефициента на запълване е отношението на импулса към периода на честотата (май ..) .Баси.. трудно ми е да ти го обясня без графика :-) . http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0% ... D%D0%B5_Kp
Така ми е по-лесно!
Питам защото не знам как трябва да работи това чудо?.. помпа или друго нещо!
Това с микроконтролер никога не съм го правил и признавам си, ще се възползвам от схемата на ELEMENTAL.
Определено ако искаш да ти е финна стъпката през която да мениш честотата ELEMENTAL е абсолютно прав, но ако е за 2-3 честоти аз съм за 555.
И тази помпа(или каквото е) на 220V ли е?
bonjyr89 - специалист
Това чудо е едно много просто нещо представи си че имаш един обикновен електромагнит (или за по просто един мигач) който трябва за една минута да цъкне или да светне определен брой пъти в но и трябва да можеш да го регулираш колко пъти да може да мига т.е да увеличаваш или да намаляваш интервалите м/у вкл. изкл. в диапазон орт 45-180пулса в минута. Стъпката въобще не държа да е финна трябва ми да е около през 10-15 пулса. Обаче задължително условие е да има дисплей защото с това неще ще работят хора които :razz: (са тъпи) и ако не виждат какво пише ще объркат работите!
skartalov - специалист
Това нещо мога да ти го направя с PIC процесор.
Но за индикация май е най- добре да се сложат 8 или 16 светодиода и демек да стане като усилване на мощността на 16 степени примерно.
Гледам колегата ELEMENTAL се е захванал.
Незнам като ти дадат схема + програма дали ще може да си го сглобиш тва чудо.
Ако ти трябва помощ - свиркай.

Тема "ПОМОЩ!!! Схема на импулсен генератор!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: