• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
masteradmin - майстор
Една статия от един от най - младите съфорумци.
chenks - специалист
Чудесно приложение.
Аз като потребител небих се втурнал да подобрявам в тази насока, по-скоро бих намалил шума и размера със замяната на "desktop pc" с "laptop". Мисля че в случая помпичката за водата ще прави доста шум.
Виждам обаче, че имаш технически ум и ми се струва , че ако успееш да направиш "Bar Monkey" ще завъртиш добър бизнес и ще направиш много хора щастливи. А това е сайта: http://www.barmonkey.net/v5.asp

Изображение
bonjyr89 - специалист
:) Благодяря на masteradmin,за публикацията на статията :)

Помпата е абсолютно безшумна,понеже е потопяема на гумени крачета и не вибро помпа не е с асинхронен двигател.

А това за "Bar Monkey" е много напредничево като идея елементарно като рализация ( малко работата по софтуера е повечко но с Java ili C++ ще стане перфектно,използваме Printer-порта а ако се наложи и двата 9 кракови и нямаме никакви проблеми дотук) с изброените портове можем да направим коктел от 40 различни питиета,но въпросът е ще има ли кой да си го позволи :? като имаме предвид,че едната помпичка е около 130лв трябват ни поне 10 :)
Иначе не е абсолютно никакъв проблем ако някой желае може да пише :)
dan
При това положение (с 5-те вентилатора върху радиатора, не се ли генерира повече шум, отколкото ако си бяха монтирани нормалните 2 вентилатора (на процесора и видеото)?
bonjyr89 - специалист
при нормална работа на компутара нито един вентилатор не е включен.Вентилаторите са на два кръга:първият е при средно натоварване на процесора с термо реле когато температурата надвиши 36 градуса а останалите 4 вентилатора се задействат при високо натоварване на процесора когато температурата надвиши 43 градуса,когато се охлади вентилаторите автомати4но се изключват.
gorgidanchev - специалист
Добре измислено.Най доброто е радиатора.Поздрави.
akolevutd - помощник
Водното охлаждане е хубаво нещо, но скъпо.
С радиатори пак може да се постигне много добър ефект. Ето според мен едно добро охлаждане с вентилатори само:

1. Първия, най-важен радиатор в компютъра, е на захранването. Също така, той трябва да е най-поддържаната ни част. На машина над 100лв е грехота да се сложи захранване под 40лв.

2. После трябва да подсигурим достатъчно мощно охлаждане на процесора. Там вече е различно за всяка марка/модел процесор и всеки може да си прецени като си види температурата му в биоса(или със софтуер тръгващ под ОС)

3. Изрязва се една дупка точно в кутията с/у процесора и се слага там един вентилатор който да "изсмуква" топлия въздух дошъл от охлаждането на процесора.

4. Една дупка е хубаво да се изреже около харда, да му проветрява въздуха. Добре е всеки да пипне диска след 20-30 мин колко е загрял, и ако е парещ е наложително да се сложи вентилатор. той трябва да духа навътре към харда, а не извън кутията.

5. Вече на всяка видеокарта е приспособен вентиратор и радиатор според нуждите й от фирмата производител.

6. Също така и на чипсет-а трябва да има малко радиаторче, за да не презагрее(но и той е подсигурен от фирмата производител). Той е доста важна част, защото всичките функции в компютъра се разпределят от него.
bonjyr89 - специалист
Хахах почти след 2 години пак пиша по темата :)
Все пак водното охлаждане осигурява по-безшумна работа на компютъра както и много по-голямо топлоотдаване.А ти искаш да сложим освен стандартните 3(4) вентилатора още 2-3 ако разбирам правилно?!?

И едно малко допълнение,системата работи безотказно вече повече от 4 години,проблема е само,че за около година и половина се изпарява водата и трябва да се долива :-D
Duke_BG - специалист
еее ти голем проблем го направи това с водата
все едно имаш кактус и го поливаш от време на време :)
mitcd - специалист
bonjyr89 - Като си толкова изобретателен свържи го с парното.Като направиш на тоя 4 годишен процесор един як оверклок ,ще се грееш цяла зима.Сега сериозно.Мисля че това е за хора с много свободно време.Тия истории се правят за по голяма скорост,която и без нея системата си работи добре.На мене като ми работи бавно и сменям с по добро дъно,процесор и т.н.Другото си е чисто безсмислено изнасилване на системата .Интересно става ако изпусне вода в ПС кутията.И една друга идея за по голям оверклок-компресор,фреон и изпарител.При отрицателни температури ще има и по големи резултати :-D
  • 1
  • 2

Тема "Водно охлаждане за домашния компютър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: