• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
От мобилни телефони до цифрови камери
gottogetit - специалист
здр колеги.имам стара батерия от развален джи-ес-ем. искам да е сложа в едно фенерче което е на 3 акумулаторни ни-cd батерии по 1.2 волта. те са вече стари и скапани и не държат ток.въпроса ми е като сложа батерията вътре.тя е с три извода. плюс минус и трети не знам за какво е. имам зарядно за тел което подава точно 5 волта.знам че напрежението за зареждане на литиево йонна батерия трябва да е 4.2-4.3 волта. ако сложа един ценер диод на 4.2 волта на плюса на зарядното и включа дирекно батерията на плюс и минуса на зарядното и гледам кога волтажа се покачи на 4 волта и да спирам зареждането. правилно ли е това зареждане или не, и може ли да прецакам батерията.
зарядно го дават 500ма, а батерията 1000 ма. или да хабя батерията до 3.6 волта и после да е зареждам 2 часа. кой метод е по правилен или някои ако има по добро предложение да каже.важното е да е нещо лесно и евтино за правене.бладоря на всички за отговорите :)
gottogetit - специалист
valentin112 написа:
Ето ти първия отговор...изреченията си имат начало и край /според българската граматика/ изречението започва с главна буква, ако има приставки а, че, но, се слага запетая, глагола означава действие, съгласните не са Марийка и Иванка, а са : б,в,г,д,ж , з ,й,к,л,м,н,п,р,с, т добре дошъл, третия извод е да изключва заререждането...когато му дойде времето, извинявай, че не се сдържах да те посрещна подобаващо...а имаш ли автомобил...и колко гори :snakeman:

колега тук не е форум за граматика. кирилицата не ми работи и пиша на латиница в емейла ми в абв.бг после го превеждам на кирилица и става мазало. ако толкова ти пречи че не пиша грамотно не чете моите постове. благодаря ти за отговора.
относно колата .да имам. предполагам че и ти имаш.а по въпроса за това колко гори... от 2 до 5 мин е изгоряла цялата :)
bigdragon - майстор
gottogetit написа:
здр колеги.имам стара батерия от развален джи-ес-ем. искам да е сложа в едно фенерче което е на 3 акумулаторни ни-cd батерии по 1.2 волта. те са вече стари и скапани и не държат ток.въпроса ми е като сложа батерията вътре.тя е с три извода. плюс минус и трети не знам за какво е. имам зарядно за тел което подава точно 5 волта.знам че напрежението за зареждане на литиево йонна батерия трябва да е 4.2-4.3 волта. ако сложа един ценер диод на 4.2 волта на плюса на зарядното и включа дирекно батерията на плюс и минуса на зарядното и гледам кога волтажа се покачи на 4 волта и да спирам зареждането. правилно ли е това зареждане или не, и може ли да прецакам батерията.
зарядно го дават 500ма, а батерията 1000 ма. или да хабя батерията до 3.6 волта и после да е зареждам 2 часа. кой метод е по правилен или някои ако има по добро предложение да каже.важното е да е нещо лесно и евтино за правене.бладоря на всички за отговорите :)
Присъединявам се към забележката за правописа.
Трудно е за четене, в някои случаи се губи смисъла и е неуважение към четящите.

Сега на въпроса:
Аз от доста време ползвам това:http://www.ebay.com/itm/Universal-Mobil ... 3f110a7b4f
Много съм доволен и по-добре зарежда от самия ГСМ.
Друго решение е да провериш дали повреденият ГСМ не зарежда батерията нормално и да го ползваш за зарядно.
zmiori - специалист
Потвърждавам думите на колегата. Има го за 8-10 лв. в магазините за ГСМ аксесоари, но имат един проблем времето за заряд е много дълго 12-15часа.
8180 - майстор
valentin112 написа:
Ето ти първия отговор...изреченията си имат начало и край /според българската граматика/ изречението започва с главна буква, ако има приставки а, че, но, се слага запетая, глагола означава действие, съгласните не са Марийка и Иванка, а са : б,в,г,д,ж , з ,й,к,л,м,н,п,р,с, т добре дошъл, третия извод е да изключва заререждането...когато му дойде времето, извинявай, че не се сдържах да те посрещна подобаващо...а имаш ли автомобил...и колко гори :snakeman:
Ако това е забележка за правопис и граматика, аз съм трамвай или ми отсъства всякакво чувство за хумор.

gottogetit,
Не се приемат извиненията ти, поне в този Форум и според правилата му!

Не трия темата само заради труда колегите, вече отговорили по същество.
ssi - специалист
Навсякъде където съм чел, батериите се зареждат с ток (1/10 от капацитета) до достигане на определено ниво във волтажа и след това се "поддържат" по напрежение. Идеята да има следене на температурата и други променливи по които може да се отчете края на зареждането, е изпълнима само когато батерията се зарежда за кратко време ( 2-3 часа). Така , че според мен, ако батерията ти е 3.7V / 1000mA/h , то тогава можеш да я зареждаш с ток 100мА до достигане на напрежение върху нея около 4.2V и след това ограничаваш по напрежение. Ако тока спадне до 10мА, тогава използваш поддръжка на заряда ..на около 4V. Нормалния заряд по такъв начин трае около 12 часа. Ти си прецени така ли да я зареждаш, или да търсиш вариант за специализирани схеми, които могат да ти заредят батерията за няколко часа, но ще са по-сложни за изпълнение.
joro39 - специалист
добре но на човека му трябва за 3.6 волта ? пък и сайта не е мой за да е рекламно......
maddoktor - специалист
Последните снимки са за зарядно за Ni-Cd батерии ( макита = винтоверт )
Мисля че начинанието може и да не стане с батерия от GSM = ако тока на фенера е голям .

Би ли споделил инфо какво ти е фенерчето.
Би ли споделил - батериите които са ти във фенера сега - с какви данни са .

Нормалната експлоатация за Li-Ion Li-Poly батериите като цяло е :
имат един праг на напрежение под-който не бива да се слиза . Ако този праг от 3 волта - не го спазваш - батерията може да си иде на кино.

Аз ползвам Li-Poly за радио управляем самолет = 2cell = 7.4 волта / 1800мА :( номинал )
Ама ето реалното - зарядното се настройва с ток 1.8 А .
Прага на спиране когато е готова = 8.4 волта

При мене за сигурността от преразреждане - нещата за самолета имат защита и спират да работят когато доближат прага на преразреждане , ама малко по-рано.

Извинявам се за романа :)

В Ebay.com има едни много готини батерии
http://www.ebay.com/itm/2-x-Ultrafire-1 ... 2287wt_932
Хората ти дават и подарък зарядно за тях :) - тези батерии се ползват в големите и силни LED прожектори
dtmf - специалист
ssi написа:
Навсякъде където съм чел, батериите се зареждат с ток (1/10 от капацитета) до достигане на определено ниво във волтажа и след това се "поддържат" по напрежение. Идеята да има следене на температурата и други ...
Ако се зареждаха с 1/10 , то тогава мобилните телефони щяха да се зареждат по 10 часа. Направете нови сметки : )

Иначе онова зарядно със щипките е гадно- често превишава 4,2 волта, достигайки до 4.4, и грее, и зарядния ток е слаб.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "как да зареждам литиево йонна батерия" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: