От мобилни телефони до цифрови камери
maddoktor - специалист
Здравейте колеги :)
Първо се надявам някой от вас да е сглобявал схемата им .

преди доста годинки сбрах схемата на списание Млад Конструктор - но нещо не работеше като хората .
Връткам ли връткам потенциометъра за настройка на чувствителността - но лампите не светят.
Оня ден се поразрових из кашоните си и я видях - и си помислих че след толкова години отлежаване - е станала работоспособна :)
Но същата работа .
Тогава сложих към входа на всяка интеграла потенциометър 100к. и тя заработи по-добре -> ако намаля докрай един или два потенциометъра . Оставя да работи само един канал.

Нали по схемата на металните части - в това число и микрофона се води че има опасност да го пипаме - ама аз не видях да има някакво напрежение или фазата от мрежата да е някъде на потенциометрите или микрофона.
Тогава си викам - Мечка страх - мене също :) и докоснах микрофона да го разбутам -
ЕВРИКА - схемата заработи супер .

Но направих грешката - докато съм хванал микрофона да усиля повече копчето на моя усилвател за басите - и се получи - Мрежата отвръща на удара :) демек - изпращя ме тока - ама ме пусна .

Та закакво така се получава че:
ако докосна микрофона с пръстче - схемата заработва - или ако оставя да свети само един канал ?
MrMurdjo - майстор
Счупил съм си кристалната топка и не мога да видя схемата ...
друмчо - специалист
Обърни щепсела на 180 градуса, така че, фазата да минава през тиристорите към лампите, а нулата на маса.
maddoktor - специалист
http://constructor.bg/mk/Color.htm

Ако щепсела е включен и пипам микрофона - няма ефект , обърна ли щепсела - се получава .
Не знам защо тя работи само когато съм хванал корпуса на микрофона с пръст.
МИкрофона забравих от где съм го зимал - но има две крачета + енда пластина към корпуса на микрофона - дали е от грешен микрофон ( този да иска и +5 волта захранване )
Последна промяна от maddoktor на вт дек 20, 2011 7:04 pm, променено общо 1 път.
друмчо - специалист
Обърни внимание на Тр., че първичната е свързана със вторичната
lz1wvm - специалист
До колкото си спомням,се слагаше съпротивление 5 килоома и кондензатор 50 нанофарада между базата и емитера на управляващите транзистори.
друмчо - специалист
Да Вальо с такива тиристори или подобни на 220 волта. Схемата е по проста. Разделителено трфче на входа/от ЕХО/ и едно стъпало УНЧ с транзистор МП40 или подобен български, на всеки канал по още един такъв УНЧ, на входа му съответен RC-филтър за ниски, средни и високи честоти и управляваха тиристорите през резистор 300 - 330 ома.
За фон/инверсен канал, свързвах на средните честоти, паралелно на лампата през диод - друга лампа. Лампите са 40W, за да увелича мощността - поставях радиатори на тиристорите.
maddoktor - специалист
Споделям след тестове
Малко по-нагоре съм посочил схемата и се вижда обяснение и принципната схема.
тествах и в двата случая : фазата да е към лампите или към катода на тиристора

Ако подам захранване и фазата се падне директно към лампите - нямам мрежово по-металните части - микрофон , потенциометър и други . Схемата не мига

Ако подам захранване и фазата се падне директно към катодите на Тиристорите и оттам на общата част на трафа - тогава имам фаза по-всички метални части .
При допиране на фазомера до масата на микрофона ( корпуса ) -> схемата заработва супер , а ако докосна фазомера до един от транзисторите Т2 Т3 Т4 - светва дадената лампа .

Досещам се че ако с едната кунка докосна микрофона - всичко е ок - ама ако докосна с другата кунка нещо метално и свързано към мрежата - ще ме набие много сериозно тока - и аз няма да мога да му го върна :D
Fender_str - специалист
Имам една схема за цветомузика на 220V галванично разделена от мрежата, ако те интересува ще я прерусувам (от книга е) и ще ти я пратя, но ти трябва някакъв изходентраф от лампово радио или телевизор.

Тема "Цвето музика с 220 волтови лампи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: