• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
I_van - напреднал
Привет!
Имам телевизор Сони kv-21T5R, Шаси FE-1, 98' година.
Преди време (4-5 години) свиваше картината нагоре-надолу, а след 10-15 минути работа си я разпъваше както трябва. Гледах го известно време така (понякога му помагах да "захапе" с потупване отгоре), но в един момент даде една светла хоризонтална черта и картината изчезна. Остана само ярката черта. Отворих го да му почистя праха, затворих го, прибрах го в кашона и забравих за него. Преди няколко дни се сетих за него и го извадих отново. Пускам - чува се че стартира, екрана за части от секундата проблясва и изгасва сам. Лампичката му мига 2 пъти.
Четох, че хоризонталната черта се дължи на проблем с чипа на вертикалната развивка, но както вече писах - дори черта няма вече.
Какъв може да е проблема му? Проверих за студени спойки - имаше няколко, които оправих. Не искам да го нося в сервиз, защото веднъж го носих, смениха му ТХО-то, взеха ми 160 лева и дори гаранция не ми дадоха, а въпросният проблем започна няколко седмици след тази интервенция. Та ... не държа на него, но определено бих опитал да си го отремонтирам сам за да понауча нещо.
Как да замеря чипа на вертикалната развивка? Какви показания трябва да има? И дали там е проблема? Или пък в STR-F6654? :?
Предварително благодаря на отзовалите се.
geordgeo - специалист
Здравей колега! Най-добре ще е да започнеш със смяната на чипа на вертикала (не знам кой е като номер, защото нямам схема пред мен) и всички електролитни кондензатори покрай него, като не е лошо да обърнеш внимание и на другите елементи покрай чипа (резистори, диоди и т.н.) А замерване на самото импулсно захранване се подразбира от самосебе си - там също има доста кондензатори за смяна. Много вероятно е да имаш късо съединение на някоя от вторичните захранващи вериги и оттам телевизорът да се изключва сам. Покрай ТХО-то също погледни какво става. Успех! :)
toraibata - специалист
Аз за 100 лева щях да ти дам цял работещ. Ако си от Пловдив .
I_van - напреднал
Ето няколко снимки: 1, 2, 3, 4, 5
На първата снимка ми се струва много съмнително закрепването към платката, а на втората - като че ли самата платка е нагоряла :?
А ТХО-то е запоено в сервиз! :toimonster: :axe: Може би, затова изглежда по този ... странен начин :lol:
tv-servize - специалист
Провери си споиките на IS501,R514.R515,D514 иD5513,ако няма студена споика на тях и на краката на тхо-то замери с мултицет имаш ли +15в и - 15в на D514 и D513.Пиши пак какво си змерил.
I_van - напреднал
Сега забелязах, че R514 и D513 са споени накъсо. (Точно там, където платката изглежда нагоряла.) :shock: Така ли трябва да бъде? :?
Как да се справя с припояването - когато приближа поялника до спойката, започва да мирише отвратително и това подобие на колофон започва да ври, а припоя все едно е посипан с пепел. Стои мръсен и не залепва.
rutaro - специалист
Най вероятно поялника ти е с много висока температура, потърси друг.
I_van - напреднал
30W е. По-скоро проблема се корени в състава на положения колофон. За пръв път усещам такава смрад от платка :weedman:
tv-servize - специалист
Явно ,че някои е използвал аспирин вместо колофон и затова ти мирише като споиваш.Измии със спирт и четка за зъби и почисти човката на поялника. Огледаи за стодени и измери напрегенията +15в и -15в.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем със стар телевизор Сони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: