От мобилни телефони до цифрови камери
Здравейте :)

Това е първият ми пост в този форум и се надявам да е на правилното място :)

Бих искал да направя мини-система за управление в къщата, която постепенно да надграждам. Става въпрос за осветлението и евентуално управление на контактите.

Преди 2 години си бях купил едни устройства, които по съществуващата електрическа мрежа пренасяха интернет на до 400 метра(пъхаш едното в контакт и му връзваш интернет, след което закарваш другото и го включваш в друг контакт и от него имаш интернет). Не съм запознат в основи как става това, но предполагам е възможно да върви друга мрежа, на подобен принцип.

Идеята е, че в къщата не са пуснати специални кабели за тази цел иначе въобще нямаше да си го говорим това нещо.

Въпросът ми е - има ли специални устройства, които да насложа из къщата, да им конфигурирам различни адреси и да ми служат като отдалечени входове/изходи. За индустриални знам, но не и по-пригодени за употреба вкъщи. Да кажем, че имам 15 ключа за лампи и 15 контакта, които искам да управлявам по някаква мрежа. Идеята е да не къртя всички стени просто защото когато е проектирана не е предвидено такова нещо.

Друг вариант е да са на някакъв радиопринцип, но не го предпочитам, защото ще има някакъв приемник и колкото и да го сложа в центъра на къщата примерно, някъде може да не хваща сигнала(доста е дебела и плочата).

Някой ползвал ли е нещо подобно? Само искам да отбележа, че се занимавам с програмиране на контролери и фактическото действие нататък не е проблем. Тук идеята е как да не разкъртя къщата заради тази си идея...
hidrazin - майстор
Има такава възможност.По радио канал има готови комплекти с дистанционно и три контакта с приемници.Струват 20-30лв.
Някъде имах и мисля многоканална схема с пик контролер управлявана по мрежата.Ще трябва да я изровя, ама е на село някъде и в тоя студ не обещавам в близките дни.
Иначе ето тук съм дал линкове за такива с радиоканал - втория линк мисля беше до 16 устройства.
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=41&t=37016
Колега, благодаря за отговора. Изглежда интересно. За съжаление 16 далеч не е бройката, която искам да управлявам. Четох, че теоритично протоколът поддържа до 256 точки. Какъв е вариантът да го оставя максимално отворено без да се ограничавам по този начин?

През плочата едвам минава Wi-fi сигнал и не съм убеден дали това 30 метра ще стигне по диагонал в къщата, между двата етажа. Като че ли предпочитам да си е по нормалната мрежа...
edesign - специалист
методът е да се предава сигнал по съществуващите жици по които си тече 220 волта без да се преправя нищо
Протоколът се нарича Х10 и дори и в БГ има десетки фирми предлагащи модули за домашна автоматизация
Благодаря за отговорите.

Разбрах за X-10 и съм изпратил запитвания до няколко фирми, но не мога да разбeра защо в повечето случаи ме ограничават до няколко уреда, след като самият протокол поддържа до 256 различни адреси? Просто ми е доста странно.

Другото е, че искам да ползвам мой контролер или PC където съм писал софтуера аз. Искам лично да съм се убедил в сигурността на цялата система :).
Последна промяна от thejedi на вт фев 21, 2012 4:18 pm, променено общо 1 път.
edesign - специалист
има на marmitek хубави модули
имат представител в БГ мисля Булкрафт се казваше
Благодаря колега, свързах се с тях и чакам отговор какво ще ми предложат.

Тема "Мрежа за управление на електрически ключове, лампи и т.н" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: