• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
fox_vt - майстор
Здравейте комшията ми даде да му ремонтирам лампата на внучката му със съмнение за прекъснат кабел но проблема се оказа друг.Пускам схемата на китайското чудо като диода беше изгорял и навярно и транзистора,проблема е че не мога да разчета надписа му.С какъв подходящ за схемата мога да го заменя като ако има вариант за по мощен че лампата е 75 вата което също ми се струва множко и явно заради нея е изгорял.
Прикачен файл:
20120420_202604.jpg
Прикачен файл:
20120420_202938.jpg
резистора е 56кΩ а потенциометъра 500кΩ
pansim - майстор
Не е транзистор а тиристор, може и двупосочен (симистор)
8180 - майстор
Най-вероятно схемата е подобна (първата попаднала в Нета).
Изображение
Съществената разлика е, че "транзисторът" е триак, а "диодът" - диак.
Възможно е диакът да е здрав - не се мери като диод. Отпушва на по-високо напрежение.
MrMurdjo - майстор
Да, "транзисторът" със сигурност е маломощен триак. А диакът с RC групата прави генератор на управляващи импулси.
fox_vt - майстор
Ахам и какво ще ме посъветвате да взема да сменя?Явно диака може и да е здрав мерих о като диод и в двете посоки има над 2к ома ама щом се отпушвал на по високо напрежение.Възможно ли е триака да е изгорял без да изгори диака и дайте някой модел за купуване направо за триака и диака да ги сменя и двата с малко по мощни ако схемата го позволява де,че ми е тъмна индия тая материя.
hidrazin - майстор
Ахам и какво ще ме посъветвате да взема да сменя?
Ами ще посъветвам комшията ти да смени майстора.И не знам що е опрял до теб, пък и ти що си се хванал като си знаеш
какво знаеш?Още повече като ти е тъмна Индия тая материя.
:partyman:
fox_vt - майстор
Благодаря miroton.Hidrazin както писах отначало съмнението беше за скъсан кабел,това едното като писах че ми е тъмна материята имам предвид че нз какъв елемент може да е подходящ за смяната,тва че не различавам на външен вид транзистор от триак и диод от диак няма да го коментирам нали за това пускам темата.И на последно съм завършил ел техника но електрониката я уча със самоучителя-за мене си знам но няма да отварям сервиз я :lol:
Gnus - специалист
Виждам някакви означения по тиристора/симистора, явно корпусната маркировка. Може би без да е на снимка, ще се разчетат по-добре. Ако ги пуснеш в гугъл, може и да излезе точното име на елемента.
hidrazin - майстор
проблема е че не мога да разчета надписа му
Ами поне кажи какви означения има на корпуса.От снимката се вижда че има някакви надписи.
Това че не разбираш какво означават е друга тема.Врачките са кът.
Ето ти един подходящ за там.Имай едно на ум че ако не е точно същия модел, може да се наложи да подбираш
стойността на кондензатора.
ТРИАК
Динисторът ти вероятно е здрав.Триака гори почти винаги заедно с изгарянето на крушката.На осветлението в къщи
ми беше писнало да сменям триаците (от типа КТ205/400) - на две три смени на крушката сменях и него.Накрая сложих някакви
в метален корпус за 25А/800V и от тогава отварял (над 10 години).
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за транзистор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: