• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
ilian ivanov - специалист
Имам 80v токоизправител.Искам да си направя светодиоден индикатор на натоварването му.Идеята ми е да са 3.Зелен ,жълт и червен и да светват според натоварването.Червения да светва на около 4 ампера.Ако имате идея, казвайте , че не намерих нищо в нета.
ndinev - специалист
Готов ли си да жертваш 1волт от тези 80 волта(много зависи какво захранваш)

Това е просто и не много ефективно от енергийна точка решение :-)

Слагаш един шунт 0.25 ома.Тоест при 3А ще можеш да отпушиш един транзистор. това напрежение през тример и резистор 100ома го подаваш на База-емитер на NPN танзистор за 120+ волта. в колектора вързваш жълт светодиод с 10К ома 1ват. по подобен начин връзваш и червения. Разликата е в настроиката на тримера
Зеления диод направо на 80в с 10к.
Така както си го описал не трябва ли да е PNP транзистора.
Дай да видим сега какво съм разбрал.На +80в слагам шунт.В началото на шунта слагам тример който отива в емитера на транзистора.На другия край на шунта връзвам резистор 100ома и после базата.На колектора , жълт диод, после резистор 1Ват и минус на 80в.
Същата такава схемичка я правя и за червения диод.
А зеления диод го слагам на +80в ,после резистор и –80в.
Subsa - специалист
http://www.zahranvane.com/index.php?rou ... duct_id=49
Отиди на индикации.
Тук са 4 диода, другите 2 правят други работи.
Изходното напрежение е стабилизирано на 90V +-1%
Изходния ток е до 3А, индикаторите показват 0,6А; 1,2А; 1,8А и 2,4А, реално поради стабилното напрежение, това е и мощността - 54W; 108W; 162W; 216W
Схемата е реализирана с LM339, в режим на компаратор разбира се, еднополярно захранване и се губят само 100миливолта за измерването или 0,3W.
Може с 2 такива схеми да се направи и с 8 диода.
Схемата е доста точна и може да работи с по-малко от 100mV, но не много ниско поради еднополярното захранване.

http://www.afiata.com/wp-content/upload ... -LM339.gif
R5 R6 R7 R8 си ги заменяш с точни стойности или си монтираш потенциометрите и настройваш. Вземи многооборотни ако можеш.
Трябва ти стабилно захранване!
Може да си направиш реферънс с TL431 и от там да захраниш потенциометрите, за да не си зависим от захранващото напрежение и да имаш много по-добра точност при меренето.
Има и още, кажи дали можеш да се справиш с сглобяването?

П.С.
http://www.eleccircuit.com/wp-content/u ... -lm324.gif
Тук е с 8 диода, твоя сигнал ще се подава спрямо маса, съответно левите 20к трябва да ги няма смени ги с кондензатор 0,1-10uF според интегрирането което искаш да направиш, а десните, евентуално трябва да са по-малко примерно 1к. Тези 33к също са много, намали ги на 2к, иначе рискуваш да попаднеш на операционен с големи утечки по входовете и да се чудиш защо първите диоди светят ли светят. Китайци всякакви.
Върху десния резистор (1к) си мериш напрежението, примерно настройваш 10mV с потенциометъра и така си настроил първия диод да светва на 10mV, другите са съответно 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80mV. Захранването пак трябва да е мн. стабилно или отделен реферънс!
Или първо си направи шунта, както и да е.

П.С.2- http://www.zahranvane.com/index.php?rou ... duct_id=54
С това може да захраниш от 80V батериите и ще си галванично разделен разбира се. Работи от 20V до 220V DC, принципно е POE захранване, затова изходното напрежение е 12V +-5%, хубава е да се използва допълнителен реферънс, за да си точен.
Успех схемата работи много добре.
Това с LM339 ми хареса.Мисля да го захраня с отделно адаптерче.Обаче как да го включа към 80-те волта.
Subsa - специалист
За токовото измерване ли?
Прекъсваш някъде веригата, където ти е удобно.
Слагаш токов измервателен резистор сметнат за 100mV примерно по закона на ом, тока ти е максималния ток който искаш да мериш.
Края от към +са ти е входа, от към минуса на батерията ти е минуса на схемата.

Ако е за захранване на схемата, това V8-12 може да ти я захрани.
hidrazin - майстор
Само дето не разбрах за какъв дявол ти е това - просто любопитство.
Темата е LED ампер индикатор - значи ще следиш тока на светодиоди.
Просто ми е интересно - ако може повече подробности.
Така ще получиш и по-адекватни отговори.Тези, по-горе са добри.
:partyman:
a_anastassov - специалист
hidrazin написа:
Темата е LED ампер индикатор - значи ще следиш тока на светодиоди.
Ще следи тока на изправител със светодиоди.
hidrazin - майстор
Кажи баба тенкю - така е когато човек не чете внимателно. :?
:partyman:
a_anastassov - специалист
ilian ivanov написа:
Това с LM339 ми хареса.
Вместо LM339 можеш да използваш LM3914 - в нея има 10 компаратора.
  • 1
  • 2

Тема "LED ампер индикатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: