От мобилни телефони до цифрови камери
ge6aaaa3 - специалист
Смятам да си правя електровелосипед, задвижван от динамо от кола. Попадна ми едно динамо, но с мощност едва 90W при 12 волта с каква тел и колко навивки трябват, за да се получат поне 2kW при 12 волта? Кое трябва да пренавия за да запазя оборотите същите, а въртящия момент да се увеличи, статора или ротора? Предполагам статора, но не съм сигурен...
zimel - специалист
Понеже експертите не ти отговарят , да се изкажа и аз:

При 2 киловата на 12 волта тока е.... приблизително... 167 ампера.

Проводника трябва да е със сечение между 16 и 25 мм.2, по-скоро второто.

Къде ще ги побереш намотките, не ми е ясно? :?

А дори и да успееш, хипотетично казано, защото динамото ще е огромнооо, НЕЗНАМ КОЙ ЩЕ ГО ВЪРТИ ТОВА ДИНАМО??? :? :? :?

Според мен, забрави за тази твоя идея! :axe:

ЛеЛЕЕ, ти пък искаш и да запазиш оборотите същите..., ама ти да не си ... :drinkers:
ge6aaaa3 - специалист
Нали това казах, че динамото ще се използва като електромотор, не като генератор. Обаче за дебелината на намотките си прав по-ското ще увелича напрежението на 36 или 48 волта. Келфайда от експертите, дето не помагат... Благодаря за обяснението. :partyman:
ПП А как се постигат големите мощности при стартерите, например?
zimel - специалист
Mм даа, може пък и аз да съм... :drinkers:

Намери една тема за дистанционно управление на косачка за трева, там еди човек беше обяснил ..каква сила..нютони...килограми...киловати...мощности и т.н. , е необходима за да се задвижва косачката.

Може пък, инфото да ти бъде от полза. :?

Ще се изкажат и специалистите не се притеснявай... :)
lecki - специалист
Зарежи тази идея с генератора, то по принцип няма нищо невъзможно
но ще бъде много сложно и ненужно. :datz:
Намери си постояннотоков двигател и си го управляваи с един
ШИМ контрлер

пп - Динамо (вероятно имаш предвид алтернатор) 90W за кола не съм виждал.
ge6aaaa3 - специалист
lecki написа:

пп - Динамо (вероятно имаш предвид алтернатор) 90W за кола не съм виждал.
Баш динамо си имам предвид! Алтернатора става трифазен двигател, като се преработи и ми трябва специален контролер.
Ще го изпържа на 48 или 60 волта. Би трябвало да издържи, а ако не издържи-здраве да е!
ESPACE - майстор
ge6aaaa3 написа:
ПП А как се постигат големите мощности при стартерите, например?
Постигат се с по големи диаметри на проводниците но за сметка на продължителността на работа. Стартерите прегряват дори без товар.
ge6aaaa3 - специалист
Ясно... Май загубите не си заслужават, само за да спестя някой лев от акумулатор. Аз си правих сметката, че акумулатор 100Ah 12V ми е 180лв, но ще мина на 5 х 35Ah/12V и ще правя салта... :-D
ESPACE - майстор
180 лв е някой стартерен акумулатор. На теб ти трябва тягов.
shotik - майстор
Прочети тази тема ,може би да ти станат ясни някои неща:

viewtopic.php?f=18&t=8597

Тема "Пренавиване на динамо" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: