• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
От мобилни телефони до цифрови камери
kivanov - специалист
Здравейте домашни майстори :)
Докато събирам пари за апартамент (прекалено съм млад за сватба с банката) започнах да събирам идеи за домашна автоматизация. Накрая стигнах до извода, че моите идеи най-много си ги харесвам. Та ще ги споделя с вас :) очаквам оснвоно критики за да ги подоборя, но би било хубаво да спретнем една дискусия по темата.:-D

Та моята идеята :)
Идеята е да мога да следя (и контролирам) някакви параметри в жилището си когато съм извън него (или пък в него).
След премисляне на идеите, които ми минаха през главата, стигнах до следното.

Ще следя:
- температура
- влажност
- осветеност
- отворени/затворени врати и прозорци
- пуснати/спрени осветителни тела

Ще контролирам
- температура - зимата мога да вкарвам студен въздух (ще използвам рекуператор), а лятото .... божа работа. Не виждам климатици с някакъв отворен протокол за комуникация.
- влажност - с проветряване
- осветеност - с контрол на телата
- аудио система и др.

Системата е замислена в следната архитектура:
1. Сървър (обичам да има сървър...) - там ще се събират, обработват и съхраняват данните. Ще позволява достъп през интернет.
2. Във всяка стая ще има контролен панел - таблети закачени на стената и свързани със сървъра. Всеки прост андроид таблет ще свърши работа. Цена около $50-60 макс.
3. Във всяка стая ще има измервателен възел - Първоначално си мислех за ардуино, но след като си поиграх, а след това сметнах и цената $23 контролера + ~ 10$ датчици, реших, че за тези пари може да има нещо по-добро и на пазара се появи Raspberry Pi (и тук там други евтини SOC) реших да почакам за по-умно устройство и най-важното с Linux/Android , което значително ще подпомогне бъдещото развитие.
4. Във всяка стая има възел за въздействие(клапани и т.н.), които ще се контролират от т.3
5. Мобилен телефон/лаптоп/таблет и т.н. за контрол на всички посредством интернет. Ако съм вкъщи мога да ползвам bluetooth.

Принципно съм софтуерно грамотен и ще се справя със софтуера. Нямам тайни с поялници и мисля, че това ще го оправя.

Интересно ми е на чисто хардуерно ниво какви решения бихте предложили? Какво да добавя и какво да махна?
bulhomes2 - майстор
Изкефи ме и най-вече цитатите. Записвам се да следя темата. Успех! =D>
kivanov написа:
...Накрая стигнах до извода, че моите идеи най-много си ги харесвам. Та ще ги споделя с вас :) очаквам оснвоно критики за да ги подоборя,
... Сървър (обичам да има сървър...) -
sstefanov - майстор
Според мен:
Махни всичко.
Не добавяй нищо.

Ти да не би да си парниково цвете или музеен експонат, та се нуждаеш от такива специални условия?
Няма ли да ти е скучно да живееш така?

Според мен е по-добре да си насочиш творческата си енергия другаде (например да изкараш повече пари за нов апартамент) и да оставиш климатичните проблеми на дядо Господ.
galin56 - специалист
Ти си луд за връзване според мене.
puh4 - специалист
Аз ако съм на твое място, ще насоча мисловната дейност в друга посока. Случайно да нямаш :weedman: от ония растения в апартамента :weedman: ?
fox_vt - майстор
Има малко несъответствие между заглавието и идеите на автора :-D колегата иска да може да контролира и променя параметри от разстояние а заглавието е за автоматично контролиране на тези параметри.Иначе като за начало можеш да ползваш радиоупрявляеми контакти за по простите ел уреди.Дистанционно управляеми димери за осветлението,а със прекарване на въздуховоди се решава проблема с отварянето на прозорците и регулирането на температурата в малки граници.Иначе в момента има разработени чипове с ви фи възможности които могат да се вграждат в всеки електроуред и да го превърнат във управляван от далечно място през интернет,но в близките години едва ли ще има такива.
kivanov - специалист
Ех.. очаквах по технически забележки:)
1. Не се съмнявайте в психическото ми здрсве :) Ок съм:)
2. Не употребявам никакви психотропн вещества:)
3. Не съм цвете(хахаха) нито музеен експонат...все още:)
4. За момента изкарвам достатъчно да събера за апартамент в кратки срокове:)

Сега по темата:)
1. Да автоматизация ще има, но просто искам и аз да влияя на нещата:)
2. Някой с опит в тези системи?
kivanov написа:
Здравейте домашни майстори :)

Интересно ми е на чисто хардуерно ниво какви решения бихте предложили? Какво да добавя и какво да махна?
Порови малко за ZigBee стандарта, железарията, работеща по тоя стандарт...
Ще се изненадаш какви чудеса има, за общо-взето дребни суми!
NeoBoss - специалист
зарежи ги тия работи по добре , от къв зор са ти във жилището в което живееш. Имам предвид да го управляваш от разстояние. Това ти трябва само ако жилището е някаква вила която я посещаваш веднъж в месеца. Ама пак не ти трябва да светнеш лампите един час преди да си пристигнал.

като си софтуерно грамотен мисли как да убединиш всички дистанционни във еднин ипод. От него да пуснеш телевиозра, да сменяш програмите му, да настроиш климатичната система (и вентилацията), как от него да димираш осветлението, или да пуснеш музика (музиката е най лесното :D).

иначе като искаш такива неща , най добре се консултирай със дизайн кажи му че искаш да си направиш апартамент тип джеймс понд , кажи му какви възможности и познания имаш ти и работете заедно. тогава ще си доволен.Защото без да се обиждаш , ама съм сигурен че ти куцат дизайнерските представи просто си е закон ....
Инача аз лично бих се съсредоточил към глезотийки като телевизора да ми излиза от тавана в спалнята и некви такива.

П.С. та като прегледах пак изискванията ти - ти имаш да управляваш само 2 уреда , вентилация/ температура / и отворени затворени прозорци - си влизат във една една добра климатична инсталация. и второто - осветеност и включени изключени лампи пак са ти едно - (димиране на лампите)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Home automation - домашна автоматизация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: