От мобилни телефони до цифрови камери
shadow__01 - майстор
Здравейте на всички. Имам 4 елетроконтактни часовника за ремонт и тези дни подхванах единия, който е най-обещаващ да заработи. Някакъв немски механичен марка DIEHL. Проблема му е, че на ток от контакта върти един път и спира(понякога два пъти). Отворих го, разгледах го внимателно о подадох напрежение от изправител на полюсите на батерията и тръгна нормално да върти механизма.
Това е часовника http://www.google.bg/imgres?hl=bg&clien ... x=74&ty=95 само, че с прозрачен корпус, а не черен както е на снимката.
Знам, че трябва да се смени някой елемент от платката му , но вместо да прибързвам се допитвам за второ и трето мнение по въпроса.
Ето снимки на платката. Кое може да прави проблем при ток от контакта да спира?
Прикачен файл:
ALIM2865.jpg
Прикачен файл:
ALIM2866.jpg
miroton - майстор
От контакта е променливо напрежението,на теб ти трябва постоянно.
hidrazin - майстор
Ми започвай да мериш елементите в захранването.
:partyman:
shadow__01 - майстор
hidrazin написа:
Ми започвай да мериш елементите в захранването.
Мерил съм, но не знам дали чипа работи. Факт е, че работи на батерия. Кои елементи мога да изключа от подозренията.
Най-много ме съмнява транзистора, но не съм го пипал още.
Като гледах пътеките отдолу не се вижда нищо съмнително освен малко горяло около резисторите и диода, но не изглеждат изгорели елементите. Резисторите както се вижда са като нови. А ако диода беше изгорял нямаше да завърти и един път.
hidrazin - майстор
подадох напрежение от изправител на полюсите на батерията и тръгна нормално да върти механизма
Ами тогава как не знаеш дали чипа работи?
но не изглеждат изгорели елементите
То по хубост не става. С какво си мерил - ученическа линийка или триъгълник?
Я по-добре си сядай над учебниците, защото тока има свойството лошо да бие. :lol:
shadow__01 - майстор
Чипа управлява двигателчето чрез импулси с определена честота създадени от кварца. Това е в общи линии. Нямам осцилоскоп за да меря тактови честоти и подобни величини.
Очевидно никой не иска да помогне.
Няма за какво да ви благодаря в този случай.
miroton - майстор
Онова бялото какво е-първата снимка от дясно.
hidrazin - майстор
За какво ти е тоя осцилоскоп? Премери ли какво има на батерията когато е и когато не е включен
в мрежата часовника? А резистора от 13кΩ провери ли дали е здрав? Батерията захранва чипа.
Като си подал на батерията напрежение и тръгва часовника защо се съмняваш в него?
Каква помощ повече искаш за схема с девет елемента без намотката и батерията?
Четене му е майката и проби. Първо нещата ще умират в ръцете ти, после бройката на мъртъвците ще намалява. :cool:
Ако не намалява зарязваш този занаят. Не е за всеки.
miroton - майстор
Имам още 1 въпрос защо работи на батерия от контакта неще?
hidrazin - майстор
Бялото му е кундуматора. Той на него подава постоянно и тръгва.

Тема "Електроконтактен часовник - поправка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: