• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
PPP - специалист
Здравейте,

Купих си от Лидл стенен радиочасовник. За уточнение казвам, че това не е часовник с радио, а такъв, който се сверява автоматично с радиосигнал.
В ръководството пише, че часовникът улавя най-близкия радиосигнал и автоматично се сверява.
Да, ама при мен не сработи. Сверяването тръгва и спира винаги на 1.00 часа. Сверих го ръчно и уж работи точно, но като пуснах радиото за точно време, беше напред с половин минута.
Не знам аз ли не правя нещо както трябва или радиосверяването в България не сработва.
Някакви идеи?
Ivanov388 - специалист
Най-вероятно е да не може да приеме радиосигнала за сверяване.
toraibata - специалист
И аз съм слушал за подобно нещо но не зная от какъв предавател се излъчва сигнала за да се сверява . Не вярвам да е от всеки .А ако е така такъв изобщо в България има ли?
Ivanov388 - специалист
Предавателят от Германия би трябвало да покрива територията на България, но дали приемникът на радиочасовника го хваща нормално или нещо му пречи ?
Има ли "градски" смущения на тези относително ниски радиочестоти, както на СВ и ДВ ?
Освен това, малко съм резервиран към техниката, която се продава в Лидл.
Мой познат се шегуваше, че трябва да ходи до Европата за да си сверява радиочасовника. :)
PPP - специалист
От друг форум ме посъветваха да го насоча на запад, най-добре на прозорец и нощно време, когато радиосигналите са най-чисти, щял да се свери от самосебе си.
Иначе този сигнал за точно време се предавал от специални кули, които били общо 5 в света, а в Европа са 2 - в Лондон и в Германия. По-близо е Германия, но ние сме в периферията на сигнала...
Ivanov388 - специалист
Приемането на радиосигнала за сверяване на часовника e подобно на приемане на радиостанции на дълги вълни. В зависимост от "атмосферните" условия в България на ДВ се чуват далечни радопредаватели от Германия, Франция, Англия, Русия,Алжир и други. Но когато няма "прохождение" се чуват само мощните предаватели от Румъния, Полша и Русия, разбира се и Хоризонт от Вакарел. Радиочасовникът може да приема сигнала само над определна напрегнатост на полето в точката на приемане (в България).
Има ли възможност за включване на допълнителна (външна) антена ?
PPP - специалист
Не, няма възможност за друга антена.
VLADO66 - майстор
Това с тоя радиочасовник е втелясване/с извинение/,каква грешка ще ти даде на месец един хубав кварцов механизъм ,1-2 секунди ,толкова ли е важно?
valpen - напреднал
Това с радиочасовниците/радиосинхрон/ ние/Бг/ навремето го изобретихме и показахме на света, а 40 години по-късно се питаме как сработва западняшкия синхрон :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Радиочасовник" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: