От мобилни телефони до цифрови камери
gogo7777 - майстор
Прикачен файл:
2 kHz.JPG

Възможно ли е тази схема да заработи като променливотоков електрожен. Трафа като се изчислява, за 310 волта ли се приема, че е мрежовото напрежение (поради изправянето от греца)? Тая галимация от диодите и дросела във вторичната на силовия траф, за какво служи? Може ли схемата да подкара по-малък траф, примерно 16 кв.см. сечение на магнитопровода, а на изхода да се извадят 4 kW мощност (50V, 80А). Какви транзистори са подходящи за целта? Дросела как се смята?
Схемата ми я даде един познат и твърди, че я е правил за точково заваряване и е работила. Аз промених само стойностите на елементите около таймера та да се вдигне честотата.
Последна промяна от gogo7777 на пон ное 18, 2013 8:08 am, променено общо 1 път.
petromaniq - специалист
Схемата ми се струва несериозна. Липсва най-важното - регулиране на изходния ток, както и защита по претоварване- все пак електрожен ще се прави. Другото е че с този таймер не може дирекно да се "клатят" достатъчно мощни транзистори. Третото е че на тази чeстота ще ти трябват твърде навивки на вторичната (шина) и няма как да ги събереш на макарата... Е точкови заварки се правят не с волтова дъга и може и с 1,2, 3V.
sstefanov - майстор
Тази схема много е сбъркана! Няма как да проработи. Който ти е казал, че я е пускал и е тръгнала или те е излъгал, или е пускал друга схема.

Тук има изписани 78 страници по темата:
viewtopic.php?f=18&t=23869&hilit=%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B6%D0%B5%D0%BD
hidrazin - майстор
gogo7777 написа:
Възможно ли е тази схема да заработи като променливотоков електрожен....
Не.
:partyman:
gogo7777 - майстор
Пратих му я обратно да си я провери (да не съм объркал нещо при пречертаването с S-Plan).
Няма да правя електрожен, но ми стана любопитно дали може с малък траф да се направи лек електрожен за 2мм електроди без да е нужна регулация на тока.
За какво са тия диоди и дросела във вторичната? Питах го, но и той не знае.
nikolaytatarov - специалист
и аз да се включа в даването на акъл ,схемата ми събуди любопитството или по скоро заглавието но схемата не става,може би нещо може да се направи на 400херца ,но не и стази схема.
sstefanov - майстор
gogo7777 написа:
Възможно ли е тази схема да заработи...
Твърдо НЕ! Независимо от херците!
gogo7777 - майстор
С какъв друг чип може да се постигне резултата от постановката? Дори на по-ниска честота. Загледах се по разни схеми в нета и наистина с 555 не намерих. Транзисторите вероятно трябва да са MOSFET и да се управляват чрез друг транзистор.
petromaniq - специалист
Хем ти я дава за работеща - хем я правил, пък не знае за какво и какви са диодите, за какво служат, а за дросела и дума да не става :lol: ... майтапчии... :supz: А за електроди 2мм си навий нормален мрежов траф и забрави за мосфети, IGBT, таймери, и контролери.
hidrazin - майстор
gogo7777 написа:
С какъв друг чип може да се постигне резултата от постановката?
Забрави таз песен любовна... :-D
:partyman:

Тема "Електрожен 2 kHz - постановка на схема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: