От мобилни телефони до цифрови камери
roflmal - напреднал
Здравейте

От 1-2 години имам хоби да си правя електронни схеми ... най-интересните неща които биха ми били необходими . Преди месец ми попаднаха 2 стари телевизора и намерих доста неща в тях и реших да си подкарам един от така наречените " флаибек " трансформатори . Зглобих си едно импулсно генераторче с 555 и 2N3055 но забравих да сложа резистор към базата на трансистора .. и изгорих 1 броика 555 не беше прегряло просто изгоря и си викам ще сложа ново поиграх си малко и почна да прави бзз бззз през половин секунда горе долу и този таймер изгоря . Та 1-во питам дали мога да свържа 2 555 таимера за да се раздели тока смисъл да ги свържа паралалено . 2-ро някои може ли да ми измисли схема за "Tesla mh 7400 " един господин в училище беше казал че може и с 4700 да направя импулсен генератор(имам доста от тях) но си нямам напредстава как да ги свържа (трябва ми около 30-40 килохерца честота (или кажете кои елементи да променя за да сменя честотата)). А и не ми се ходи до магазина :D за таймерчета ... благодаря предварително ако може по-бързо ,че вече си направих бобината на тесла само ми трябва захранване .

Весели празници :P
Последна промяна от roflmal на пон дек 31, 2012 3:24 pm, променено общо 2 пъти.
hidrazin - майстор
Хайде вземи си оправи малко правописа и догодина пак ще говорим, че направо ме заболя главата докато прочета "творението" ти.
И това за по-бързо няма как да стане. В този случай се начислява цена за експресна поръчка. :lol:
:partyman:
roflmal - напреднал
hidrazin написа:
Хайде вземи си оправи малко правописа и догодина пак ще говорим, че направо ме заболя главата докато прочета "творението" ти.
И това за по-бързо няма как да стане. В този случай се начислява цена за експресна поръчка. :lol:
:partyman:
:D добре майсторе не разбрах какво ми има на правописа но както и да е очаквам отговор другата година :D ако трябва и схема на чипа ще дам .
AAsat - специалист
По-добре си карай с 555 - нещо явно бъркаш или недоглеждаш и затова ти гори таймера. За генератора със 7400 сигурно ще ти трябва допълнително захранване, а и изхода на 7400 не е по-товароносим от изхода на 555.
Найденов - специалист
Без докачение, ама от правописа ти има още какво да се желае- аз например още не съм съвсем сигурен една бройка от кое си изгорил.
Схема на чипа не е необходима- по добре дай схемата, по която работиш, та да поумуваме заедно къде е грешката.
Бих те посъветвал да ползваш цокли за интегралните схеми, когато разработваш нова схема- така няма да повредиш палтката от презапояване при евентуална повреда.
Айде :drinkers: и лек махмурлук :) .
roflmal - напреднал
Здравейте пак и за много години

та за схемата на чипа прикачил сам я
Прикачен файл:
555.jpg
това е схемата която използвам
555.jpg (37.87 KиБ) Видяна 5111 пъти
и мисля че си открих грешката не съм сложил резистор към базата на транзистора но не съм сигурен дали това може да влияе на чипа . А за зглобяването още преди 1 година ми писна да използвам цокли и платки и да одимявам стаята си с колофон при запояване и си купих Breadboard. И ето го чипа за които искам някои да ми изработи схема
Прикачен файл:
7400.gif
7400.gif (5.42 KиБ) Видяна 5111 пъти
а и да попитам дали мога да свържа паралелно 2 такива чипа така че да увелича мощността .
nikolaytatarov - специалист
Що не вземеш да напраиш някоя пробвана схема вместо да откриваш топлата вода по скъпия начин,има си специализирани интегрални снеми за тая работа а и трансформатора не става от всичко.
roflmal - напреднал
nikolaytatarov написа:
Що не вземеш да напраиш някоя пробвана схема вместо да откриваш топлата вода по скъпия начин,има си специализирани интегрални снеми за тая работа а и трансформатора не става от всичко.
Аз си имам пробвана схема но изгаря :X дори нямам такова захранване че да я натоваря а пък изгаря и магазина беше затворен по празниците и няма откаде да си купя чип ... просто си помислих че някои може да ми помогне с този чип 7400 защото имам над 12 и незнам какво да го правя освен това ... хем да не давам пари за 555 хем да си подкарам бобината на тесла днес или утре .. но явно така няма да стане само празни приказки в този форум .. защо изобщо пишеш да си чешеш езика ? да правиш менния ? като неможеш да помогнеш не се обаждай само спамиш . И скъп начин ще е да си купя някоя специална интегрална схема. Затова пробвам да направя такава с подръчни матриали не мога сам и търся помощ .
nikolaytatarov - специалист
Не се заяждам,но така нещата не стават,това 7400 ттл ли е ,щот ако е е за 5волта,И-НЕ тата може да се свързват паралелно ,но няма да ти свършат работа.А и един 555 нали е стотинки ,ако е за опити по добре с него, има дори електрожени правени 555.
roflmal - напреднал
nikolaytatarov написа:
Не се заяждам,но така нещата не стават,това 7400 ттл ли е ,щот ако е е за 5волта,И-НЕ тата може да се свързват паралелно ,но няма да ти свършат работа.А и един 555 нали е стотинки ,ако е за опити по добре с него, има дори електрожени правени 555.
TESLA MH7400 UN8

Тема "импулсен генератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: