От мобилни телефони до цифрови камери
fox_vt - майстор
Здравейте пак :-D чудя се дали не може да се направи подобрение на схемата на управление на колектора ми.Схемата е тази
Прикачен файл:
20121127_185515.jpg
Работи по следния начин-на реле 1 се подава 220в за 60 сек то затваря НО контакта и свързва общия със позиция 1UP.При достигане на крайно западно положение се включва Пр1 (запад) който задейства реле 2 което превключва на позиция 2Down и се самозадържа със НО контакта си.При достигане на крайно източно положение се задейства Пр2 (изток)който задейства реле 3 което разкъсва веригата на реле 2 и всичко се връща в начална позиция.На листа всичко е перфектно но се появиха усложнения.Схемата която работи със включването на общия със позиция 1/2 работи на 5в захранващо напрежение точно на контактите нз колко е и изключително малък ток и се получава така че контактните пъпки на релетата идват понякога с по голямо съпротивление отколкото схемата може да работи.В следствие на това се стига до незадействане и пропускане на позиции.Има и друг дефект понякога релетата вкл но пъпките все едно "прицъркват" и съпротивлението играе и се получава все едно няколко импулса са подадени което води до изпреварване на позиции.За сега проблема малко съм го минимизирал със добавянето на реле за време което задържа 50 сек от 60 на първия сигнал и вкл само за 10 сек с цел да няма кога да играе съпротивлението но не е идеално.Та да стигнем до същината на въпроса може ли с някаква електронна схема да се елиминира релейното участие от общ до позиция 1/2,като релето за 220 в ще е там за галванично разделяне задължително и не е лошо да има също такова разделяне и от другата страна.Единственото за което се сещам е оптрони ама не ми стигат познанията за по натам.Пробвал съм със електронно реле ама още със включването му и всичко се рестартира добре че не изгоря нещо или сбърках със свързването му или има утечка няква в затворено положение,и в магазина не можаха да ми кажат как точно да го свържа.
lz1wvm - специалист
Аз не разбрах много въпроса.Но от написаното...имаш и постояннотокови релета.Ако е така,къде са им диодите,кондензаторите на бобините(на схемата не се виждат).А също и на контактите паралелно около 10 нано.
ПС. До колкото разбирам,тези неща които описваш,се получават от самоиндукцията на бобините.Та сложи диоди и кондензатори,и предполагам,няма да прави тези проблеми.
fox_vt - майстор
Ами захранването е изправено и филтрирано 12 те волта са взети таман от кондензаторите на захранването и всички релета са захранени от него.Хмм на контактите 10 нано,имаш предвид заради трептене на котвата или заради искрене?Както казах комутирания ток е колкото консумира един бутон от кое да е дистанционно а той е доста малък.А въпроса е дали може да се замени частта с релета от общия край на схемата до позиция 1/2 един вид тая верига да не е с релета а с електронни елементи които няма да имат контактно съпротивление.
lz1wvm - специалист
Не ти е проблема в контактното съпротивление на пъпките,а от обратните диоди!Но както и да е,електронни ключове има много.
http://tpetrov.com/search.php?prod=4066
fox_vt - майстор
Е не е проблем да сложа по един диод на всяка бобина макар все още да се чудя за какво е и кондензатор,също и 10 те нано на контактите.А за електронния ключ то хубаво ама така на картинка се съмнявам да ми послужи :lol: Аз съм пробвал с това http://elimex.bg/product/34462/s202s02f.html и нищо не стана че е само с 4 крачета а това твоето :?
lz1wvm - специалист
Диода е просто ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН.Аз не знам да има схема с постояннотокови релета,без ДИОДИ на бобините :? ,там ти е и грешката.А кондерите са за допълнително подсигуряване :-D.И се слагат на бобината точно в схеми с малка консумация. :)
RC - специалист
fox_vt написа:
...Както казах комутирания ток е колкото консумира един бутон от кое да е дистанционно а той е доста малък.А въпроса е дали може да се замени частта с релета от общия край на схемата до позиция 1/2 един вид тая верига да не е с релета а с електронни елементи които няма да имат контактно съпротивление.
Дано да не се издеваваш в/у това което ти пращах преди време.
От всичко написано не става наистина много ясно какво всъщност правиш.
Какво всъщност комутираш с двата контакта 1(Up) и 2 (Down) и какво "идва" през "общ"?
Релето е електромеханична система и независимо какъв е тока през контактите му има ефекта на разтрептяване.
Борбата с това е нанофарадно кондензаторче паралелно на контактите.
Конкретните стойности зависят и от комутируемия ток, както и честотата на превключване. Най-добре е да се сложи последователна R-C група.
Сигурно може и с електронни елементи, но трябва да е ясно какво се комутира.
lz1wvm написа:
Диода е просто ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН.Аз не знам да има схема с постояннотокови релета,без ДИОДИ на бобините
Диоди задължително се слагат паралелно на намотката на постоянно токово реле (с катода към по-високия потенциал) в случай, че релето се управлява с електронен ключ (транзистор). Смисъла на диода е да пази транзистора заради индуктивния товар на намотката. В случая не е ясно с какво се управляват въпросните релета.
lz1wvm - специалист
Да точно така,предполагам че fox_vt разбра..А също когато не се комутират големи токове,кондензаторите на контактите може да не се слагат,както е в случая.
ПС До колкото разбрах,релетата се управляват от крайните изключватели.
fox_vt - майстор
Та първо към RC-ако се казваш Румен Иванов явно ти си ми правил платката с дистанционното,не се сещам обаче на 100%.Ако си ти таман ще дадеш още пояснение какъв ток минава от там.Друго да поясня по схемата общия край като се свърже с позиция 1 е все едно натискаш на ДУ на телевизора 1 канал в позиция 2 втори канал.Или тока минаващ от там е този който минава и през кое да е дистанционно,вече каква големина е и каква честота не мога да кажа.Друго реле1 е променливотоково на 220 в там трептене нз дали има,а реле 2 е 12 в постоянно но то половината време стои във нормално затвореното положение а в другата половина от деня във захранено със ток и задействала котва,или ако вибрира котвата при задействано положение при незадействало само пружината го държи и това елиминира всякакви ел,проблеми от рода котва и механика.Дано ме разбрахте какво искам да кажа.Реле едно се захранва от седмичен таймер а реле 2 от захранването на контролера на линейния мотор като е взето точно от филтриращите кондери след греца което пък обезмисля кондер на намотките а и не мога да си представя кондензатор на намотка на реле който няма да води до забавяне на изключването му докато се разреди :)

ПП драснах едно имейлче на човека който прави дистанционното да каже какво минава от общия към другите два.10 нано ще сложа на релетата но обяснете ми по подробно каква роля има индуктивноста на бобината при задействало реле че да се налага слагане на другите елементи.И по точно индуктивноста би правила проблем при вкл и изкл на релето така го знам аз.И ако не съм прав какви по рамер кондензатори мкф и диоди да сложа?
RC - специалист
Отговорил съм ти на мейла с препоръки какво да направиш.

Тема "Помощ за направа на схема" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: