Здравейте пак
чудя се дали не може да се направи подобрение на схемата на управление на колектора ми.Схемата е тази
Работи по следния начин-на реле 1 се подава 220в за 60 сек то затваря НО контакта и свързва общия със позиция 1UP.При достигане на крайно западно положение се включва Пр1 (запад) който задейства реле 2 което превключва на позиция 2Down и се самозадържа със НО контакта си.При достигане на крайно източно положение се задейства Пр2 (изток)който задейства реле 3 което разкъсва веригата на реле 2 и всичко се връща в начална позиция.На листа всичко е перфектно но се появиха усложнения.Схемата която работи със включването на общия със позиция 1/2 работи на 5в захранващо напрежение точно на контактите нз колко е и изключително малък ток и се получава така че контактните пъпки на релетата идват понякога с по голямо съпротивление отколкото схемата може да работи.В следствие на това се стига до незадействане и пропускане на позиции.Има и друг дефект понякога релетата вкл но пъпките все едно "прицъркват" и съпротивлението играе и се получава все едно няколко импулса са подадени което води до изпреварване на позиции.За сега проблема малко съм го минимизирал със добавянето на реле за време което задържа 50 сек от 60 на първия сигнал и вкл само за 10 сек с цел да няма кога да играе съпротивлението но не е идеално.Та да стигнем до същината на въпроса може ли с някаква електронна схема да се елиминира релейното участие от общ до позиция 1/2,като релето за 220 в ще е там за галванично разделяне задължително и не е лошо да има също такова разделяне и от другата страна.Единственото за което се сещам е оптрони ама не ми стигат познанията за по натам.Пробвал съм със електронно реле ама още със включването му и всичко се рестартира добре че не изгоря нещо или сбърках със свързването му или има утечка няква в затворено положение,и в магазина не можаха да ми кажат как точно да го свържа.