От мобилни телефони до цифрови камери
vlado_882 - помощник
Колеги моля за малко помощ.Става въпрос за "мебелни лунички" на 12в. Искам да монтирам 3 триъгални лунички, над плота за готвене в кухнята.Проблема е че на всяка луничка има "ключе" за включване и изключване.Та се чудя как точно да го вържа,за да може всяка една да си е самостоятелна от другата.Имам трансформатори имам искарани жици с напрежение 220в за всяка една.Търсих схема за ел.монтаж в интернет ,но не мога да намеря.Единственото което ми идва на ум е да вържа постоянно захранване на трафа,и ключето на луничката да прекъсва "12-те волта".Но този вариант ми се вижда малко опасен,тъй като не знам дали трафовете подлежат на непрестанно напрежение,и да не стане нещо да се запалят че ми отиде кухнята :lol: Идеята ми е ,може ли това ключе някак си да управлява трафа,сиреч като вклча ключа той да включва трафа а трафа лампата,или това няма как да стане . Мина ми и друга идея ,да вържа трафовете към ключа на лампата,и дефакто луничките да се ползват само кога светят тези на тавана,но не ми допада като вариянт.Моля ако някой има предложение да сподели ще съм му много благодарен :)
vlado_882 - помощник
Прикачен файл:
изобрайение.JPG
изобрайение.JPG (22.1 KиБ) Видяна 2732 пъти
Понеже съм малко невеж в тоците се опитах да направя схема за това което си мисля дано да ме разберете,моля да си кажете мнението :)
VLADO66 - майстор
На всяка луничка слагаш по едно такова трафче http://tpetrov.com/search.php?prod=%D0% ... VAC%2F+80W и ключето ще ти прекъсва 220V.
vlado_882 - помощник
травчетата са ми почти същите въпроса ми е схемата която съм направил ще работи ли и има ли опасност да стопи ключето
galin56 - специалист
Че какво и е на схемата за да не работи. То не е и кой знае каква сложна схема, просто си сложил едно ключе на захранването 220В. По-добре го сложи на фазата , не на нулата. Иначе за ключето не се притеснявай, тока който ще минава през него не е кой знае колко голям, че чак и да го стопи.
ПП: За твоя случай най-добре си купи едни "трансформаторчета" на форма са като тия от линка, но се наричат Лед Драйвери. Изхода им е ограничен по ток така, че да не прегрява светодиода и дори имат изкарани жици за ключе, което прекъсва захранването. Струват около 12-13 лв - зависи от модела де може и повече и по-малко да намериш..
vlado_882 - помощник
Благодаря за помоща колега :) Ключето не съм го слагал то си е на самата "мебелна луничка"- отстрани ,
galin56 - специалист
Изображение
Владо за такава ли луна става въпрос? Ако е такава луната изобщо не се занимавай с тия гимнастики. Няма да му стане нищо на трафа че е под постоянно напрежение. Като няма товар върху него не грее и няма да ти запали къщата не бой се. Най много да след време да спре да работи и да трябва да си купиш нов(което ще е следствие от работата му, а не че не си му прекъсвал фазата). Така, че връзвай си луната както си е (без жълтите линии) и не се занимавай с глупости.
ПП:Сега се сетих да ти дам един пример че да се убедиш. Включи си зарядното на телефона контакта и го остави. Аз мойто съм го държал със седмици. И виж след време дали му има нещо от това че е стояло в контакта(без да си включил телефона на него да се зарежда де).
vlado_882 - помощник
Точно такива са ми луничките.С зарядното е така прав си ,просто се чудя кой вариянт за монтаж ми е най-сигурен. :?
galin56 - специалист
Абе човек тия жълти линии са безсмислени. Дали ще е трафа на луничка или зарядно за телефон е едно и също. Докинг станцията на лаптопа ми, е включена преди година и нещо почти без прекъсване(само когато не е имало ток) и си работи без проблем и зарядното за лаптопа не се е запалило още. Така, че незнам какво те притеснява.
vlado_882 - помощник
Питам колега тъй като не разбирам :) Мерси за съветите

Тема "Моля за малко помощ относно лунички на 12в" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: