От мобилни телефони до цифрови камери
mladkal - майстор
...съм меко казано зелен.

Имам едно трафче, което подсказвам е от ЮПС. Платката му е взривена (предполагам вследствие токов удар или подобно събитие) и не мога да го подкарам, за да замеря от къде влизат 220...+ волта. Има етикетче (видно от снимките), но и има няколко жички, което ме обърква. Признавам, невеж съм и броя от няколко разноцветни кабелчета ме обърква от къде и как да го захраня това трафче. Инак ми се искам да го ползвам в един бъдещ свой хоби проект.

Предварително благодаря на отзовалите се.
Поздрави Младен.

ПП.Синя-черна-синя са ясни. интересуват ме по горната 4 жички -червена -зелена -синя -черна!?

Прикачен файл

traf1.JPG
traf1.JPG (76.13 KиБ) Видяна 1139 пъти

Прикачен файл

traf2.jpg
traf2.jpg (74.75 KиБ) Видяна 1139 пъти

Прикачен файл

traf3.jpg
MrMurdjo - майстор
Изходната намотка на УПС-а, която може да се ползва като първична за понижаващ от 220 в в случая има направени изводи, които се комутират вътрешно при работата му по време на отсъствие на външното захранване за да регулира по този начин напрежението на изхода.
Между началото 0 и последния извод 252 трябва да има и най-голямо съпротивление на намотката. Всички изводи помежду си трябва да дават верига, така ще установиш кои принадлежат към въпросната намотка. Като го включиш межу 0 и 225 на другата намотка (силовата на трансвертера) трябва да ти излезе приблизително означеното напрежение. При 252 ще е по-ниско. При 196 по-високо. Ако ти трябва по-високо и трафът не пече включен през 196, може и така да си го ползваш.
Аз ползвам един подобен (но от УПС с акумулатор 12 в, твоят е от 7.5 в) за зарядно, изходните напрежения варират от 13 до 16 волта при различните комбинации.

Изводите 16-0-16 просто ги изолирай и не ги ползвай. Може да замериш какво се получава на тях от любопитство, но самата намотка не е за голям ток, а е за вътрешно захранване на електрониката.

Тема "Колеги, помогнете, че..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: