• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
От мобилни телефони до цифрови камери
fox_vt - майстор
Здравейте имам ей тва устройство на третия стоп Цък.Въпросите са два с кой елемент мога да регулирам колко бързо да примигва и защо от време на време не иска да мига?Първо си помислих че релето е залепнало ама се оправя произволно.Мисля си да елиминирам релето и да ползвам транзистора за захранване на стопа 4*3 вата Лед последователно със максимален ток 600мА общо.Тразнзистора го дават за 1,5 А.
todortv - майстор
Продължителност импулс - R2, R9, C2
Честота - R5, R10, C4
fox_vt - майстор
Аха мерси тодоре а някаква идея защо не сработва отвреме на време,в смисъл нещо таймерите ли или може би релето.
todortv - майстор
За колко волта е релето?
Какво е напрежението на бобината му, когато трябва да сработи?
Лоша спойка?
NeoBoss - специалист
най добре го направи да не мига изобщо. тия миганици освен да дразнят нищо друго неправат. Ако мислиш че някой няма да ти види и да реагира на нормално светещ стоп. а на тоя де мига ще извади по бърза реакция да натисне спирачките жестоко се лъжеш.
Доказано е че ефект имат само по ярко светещите стопове, на новите коли са точно така колкото по силно натискаш спирачката толкова по ярко светят те.
torbalan - Дървен философ
Отделно, че е абсолютно незаконно да се променя начина, по който работи стопа...
fox_vt - майстор
Това е модификация на третия стоп :-D основните си работят по закон на третия яко искам може и бягащ надпис" спазвай дистанция " да сложа не вярвам да е проблем.Отделно че това е готово устройство за тази цел.И на последно мигаща светлина се забелязва по лесно не случайно мигачите мигат и светофарите като са в авариен режим също,за колите със буркани да не говоря :lol: Целта е да се привлече вниманието на блейката зад тебе като се действа на периферното му зрение ако гледа настрани което възприема мигането по лесно.Но стига факти-смъкнах го на масата работи идеално да му се не види,а замисъла да ползвам само транзистора няма да стане щото релето работи със НЗ контакта си.

Едит- Стопове на това клипче забележете на 30 секунда от видеото как доста по добре се забелязват стоповете от на другите коли.Макар че не трябва да работят така наистина е дразнещо.

Пулсиращ стоп а тук в червения форум съм пуснал снимки и клипове на светло и тъмно как е при мен.На това по незаконно евала му кажи :-D
miroton - майстор
Замени транзистора с БД139,емитера на маса го слагаш и ако тока ти е малак може с някои мосфет .
fox_vt - майстор
Че той сега е БД136 :? незнам дали разбра че релето е нормално затворено и като мине мигащия цикъл и транзистора се запуши релето остава в нормално незадействано положение-нормално затворено и свети.Като сложа емитера на маса трябва да е отпушен така ли да разбирам?
todortv - майстор
Моят съвет е да си запазиш релето...
По схема транзистора е BD136- pnp.
Tой ти казва BD139 - npn.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Схема за пулсиращ стоп" | Включи се в дискусията:

Сподели форума: