От мобилни телефони до цифрови камери
olympic - помощник
Здравейте.
Разполагам с трансмитер TRN на Comeco трипроводен. Използвам сонди Pt100 двупроводни.
Целта ми е да не се вземат трансмитери за всяка сонда, а да ги суичвам. Тия от комеко пишат на сайтеца си, че това са евтини трансмитери, но истината е, че никак не са евтини - мисля, че 100 лв. без ДДС беше бройката. Разстоянието към сензорите засега се пренебрегва, като се използва мост между 2-та извода на трансмитера.

Дотук решението е чрез релета. Единия вариант е да се ползват по 2 релета на сензор. Възможно ли е да се ползва едно реле на сензор, като другия им проводник е с обща точка?

Обаче стоях и си мислих, че тоя солюшън от тип circuit switching от началото на миналия век ще рефлектира върху бързината. Ако искам 1000 юзъра ( :razz: ) да наблюдават live температурите, а не съхранени в БД предварително, тогава нещата умират.
Възможно ли електронно нещо без механика да превключва сензорите?
todortv - майстор
Може едно реле за два сензора.
Релето трябва да има двойка(тройка) NO и NC контакти. На общите - трансмитера, на NO единия сензор , на NC другия.
olympic - помощник
Ха. Верно. Т.е. при изключено състояние - единия сензор се избира, а при включено - другия.
Значи ако съм разбрал правилно, за 4 сензора би трябвало да е нещо подобно

Код: Избери всички

Relay1
                                        /         \
                                       R2         R3
                                       / \        / \ 
                                      S1 S2      S3 S4
R1 R2 R3
0  0  0  S1
0  0  1  S1
0  1  0  S2
0  1  1  S2
1  0  0  S3
1  0  1  S4
1  1  0  S3
1  1  1  S4
Само трябва да се види четенето на аналоговия вход, дали няма да изпревари превключването. :-D
todortv - майстор
olympic написа:
....
Само трябва да се види четенето на аналоговия вход, дали няма да изпревари превключването. :-D
Сложи софтуерен филтър на входа и на визуализацията.

Тема "Комутиране на сензори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: