• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Praschotmxd - напреднал
Здравейте, реших да си направя светомузика, но тъй като нямам транзистор TIP31 реших да използвам TIP110. Схемата която е с транзистор TIP31 е тази, а схемата на Дарлингтън е тази, но стойностите на резисторите са различни. Вместо 8К съм използвал 4.5К и вместо 120 ома съм използвал 300 ома, но трябва доста да се увеличи усилвателя, за да мигат диодите, та въпроса ми е проблема в съпротивленията ли е, или транзисторите не са подходящи ? Не съм много на "ти" с електрониката и моля да ме извините, но никои не се е родил научен :) Използвал съм тези транзистори, защото само те ми бяха под ръка в момента, а си нямах работа и реших да направя нещо с което да убивам времето :D.Благодаря ви предварително.
sstefanov - майстор
Дарлингтъна се отпушва при двойно по-високо напрежение от обикновения транзистор и в случая е излишен. Пробвай само с един транзистор и резистора от 4.5К свързан база-емитер. Добре е другия резистор (300 ома) да го свържеш между базата и жака, за защита. Трябва да има и още един резистор, последователно на светодиодите, за да им ограничи тока.
Последна промяна от sstefanov на съб май 04, 2013 10:15 am, променено общо 1 път.
Найденов - специалист
А ти къде ги свърза тези резистори? TIP110 също си е дарлингтон- два транзистора в един корпус и резисторите са си във вътрешнта структура на елемента.
Пиитането ми беше към автора на темата.
Praschotmxd - напреднал
Първо Добро утро :)
Резисторите съм ги свързал както са на схемата горе, но съм използвал с други стойности, който съм ги казал по-горе. После ще опитам само с един транзистор и ще ви кажа резултата :)
Найденов - специалист
Тази схема ли :?

Изображение

Ами че това си е вътрешната схема на транзисторите TIP31, TIP110, TIP120 и много други дарлингтон транзистори :wink:.

Не съм сигурен, обаче, дали показаната схема:
Изображение
е реално работеща, или е "принципна"- за "онагледяване" на работата на този тип транзистори.
Praschotmxd - напреднал
И с един транзистор и с 5 транзистора разлика няма ... Благодаря все пак, че опитахте да ми помогнете :)
sstefanov - майстор
А пробва ли с 1 транзистор и само с 3 диода и резистор вместо четвъртия диод?
За да светне малко по-добре може да свържеш резистор от няколкостотин килоома между колектора и базата на транзистора (подбери го опитно така, че при липса на сигнал диодите да са на границата на светване).
Praschotmxd - напреднал
Да,но ефекта е същия както и в схема дарлингтон. Трябва да увелича усилвателя повечко, за да започнат да мигат диодите.
ПП: Намира ми се една интеграла TL084 и се чудя дали има някакъв начин с нея ?
miroton - майстор
Каквото да правиш при намален сигнал диодите ще светят по слабо и при по силен ще светят постоянно,трябва ти компесор или лимитер на сигнала.
Praschotmxd - напреднал
Възможно ли е проблема да е от това, че вместо на 12В го пускам на 9 ?
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за схема Дарлингтън" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: