• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Large - специалист
Здравейте, предложете ми схема за усилване на сигнал .
Идеята е да си направя амперметър и вече имам съпротивление , на него пише 0.01 Ома , 40 вата .
Изглежда така :
Изображение
има само 2 извода , значи не е предназначено да е Шунт, което ме навежда на мисълта че няма да е линейна характеристиката и може да мърда при температурни отклонения ...нооо ..
Простите сметки показват че за 1А , пада на напрежението ще е 10mV . За да се презастраховам, искам да е до 100 А (въпреки че 40 вата излизат около 63 А ). Значи от 1000mV (1V) до 4.5V да е максисмума . Това ми дава 992 нива на 8 битовия АЦП .
Сигнала ще се мери от Ардуино, затова му оставям 0.5V "да диша", ей така, за всеки случай .
Моя въпрос е как да реализирам схемата , в Гугъл има тонове "NON-INVERTING AMPLIFIER",даже вече имам 741 (преди да видя че тук е табу :roll: ), ама ме интересува...
Изображение

Явно 100Кила (от картинката) ще са 50к, или ще сложа тример 100К , ама истинското ми питане е "Как да го свържа бе младеж" :lol:
Подозренията ми са че От картинката отгоре, левия извод на 0V релсата отива на "Изхода" на шунта, там от където напрежението ще е по-ниско , а крак 3 (+ , или правия вход на усилвателя) отива на "Входа" , където напрежението ще е по-високо.
....
....
Чудя се обаче как да меря усиления сигнал...между крак 6 и 0V :? там потенциала ще е до 4,5 волта ... ама това 0V е относително, защото е на силовия кабел ,да речем 12-24В... И ако го вкарам в GND на контролера ... май ще има пушек ...

Сигурно има нещо,което пропускам, ако някой има какво да сподели, да заповяда, приемам и 2-3 съвета за друга интегрална схема, или друга (подобна по сложност) схема , гледам че има и с филтрираши кондензатори на входа и паралелно на долния резистор .
:prayer:
ivanovbg - майстор
Захранването трябва да е двуполярно. Хем по лесно хем ще можеш да мериш и променлив ток с малка доработка.
Прикачен файл:
NonInvertingAmp.gif
Изходящото напрежение може да се ограничи до 4,7 волта с ценер за да защитиш аурдиното. Сега не ми се мисли толкова, но толкова набързо. Утре ако остане време ще ти сметна една схемка по подробно.
pansim - майстор
Колега, какво ще мериш е важно - защо:
Пад на напрежение от 4 волта е МНОГО. Първо резистора ще бъде печка, второ тези примерно 3-4 волта може да окажат влияние върху работата на устройството чийто ток мерим, или да доведат до огромна грешка.
Обикновено шунтовете за големи токове са с номинален пад на напрежение 60 или 75 миливолта :idea:

Малеееее...сега видях, че съм спал като съм чел написаното от колегата...извинявам се...
Large - специалист
Да, съгласен съм че ще е печка, ама все пак ще е на радиатор 10/10/3 см (от процесор на сървър) . 4 волта ще е пада След усилването, просто уточнявам , а пада на самия резистор ще е до 1000mV , при 100А ,да речем . Сега като меря с мултицета , на обхват 200 Ома , ми показва 0.05-6 ама може просто да не го мери както трябва .

Kорекция , пропуснал съм една 0 .
Последна промяна от Large на пет апр 26, 2013 6:56 pm, променено общо 1 път.
sstefanov - майстор
За 100A върху 0.01 ома ще имаш 1V пад.

Ако искаш това да стане 4.5V на изхода, ти трябва неинвертиращ усилвател с коефициент 4.5.
За по-добра точност си намери прецизен чип. Захранването задъжително двуполярно ако използваш ОУ!
Предвиди и филтриращи кондензатори против смущения.
naughty - специалист
защо не помислиш за нещо по-безопасно (изолирано)? В къщи си меря консумацията по този начин :

Изображение

Потърси " Non-invasive AC current sensor SCT-013 " в е-бея

Изображение
http://openenergymonitor.org/emon/build ... -interface
Large - специалист
Мерси за предложението, вчера гледах в един китайски сайт , само че бяха до 15-30А , аз не съм уточнил колко точно ампера ще меря и колко ще е лимита, но все пак този тип сензори не са за пренебрегване .

Това ще работи и с прав ток, нали ?
AAsat - специалист
Датчика, който е на базата на токов трансформатор няма да работи с прав ток. А каква е по-точно твоята идея - измерването на тока за някакво конкретно приложение ли е или е по скоро с учебна цел ? Схеми с операционни усилватели има всякакви - https://www.google.bg/search?q=current- ... 24&bih=629
Large - специалист
Идеята е да се мери изправеното напрежение след диодите на трифазен генератор, гласен за ветрогенератор.
По груби сметки, на 24v (30v) трябва да прави до около 30А (най-оптимистичните предположения са за 800w) ,така че и 50А ми вършат работа. За 50А , разсеяната топлина от резистора ми ще е 50A*50A*0.01R= 25W , излиза че целия ми обхват ще е 500mv. Знам че микроконтролера има опция за референтно напрежение 1v, което е идеално, но това ще ми размъти водата за другите сензори.
hidrazin - майстор
Ами че то самото измерване при най-добрата генерация ще ти лапа повече от 3% от произведената енергия. :-D
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Схема на усилвател 0-100mv > 0-4.5v" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: