От мобилни телефони до цифрови камери
zandor - специалист
Здравейте, първо да кажа че с електрониката не сме много на ти, така че моля без караници и забележки от страна на старите разбирачи. :|
Второ да се извинян днес ще обясня постановката, а утре ще постна схема.
сега конкретно:
имам 100ватов светодиод с характеристики 33-36волта и макс ток 3,5А.
Опитвам се да го регулирам плавно с pwm със схема с 555 която отпушва един IRF540.
за захранване на галимацията (за сега) ползвам един 150 ватов траф с изходно 27волта и много як грец след него. Трафа е стар немски и на него пише макс - 6,25А - т,е предполага се че захранването е ок.
Та схемата работи, само че "пуска" преко сила 1,8 ампера.
Днес сложих още един IRF540 паралелно на другия за проба и ги добутах до 2,05 ампера.
Някакви идей какво не съм направил като хората.
Искрено се надявам да възбудя интерес, като съответно ак оима такъв утре ще постна и схема.
Поздрави. :yawinkle:
hidrazin - майстор
Като кацне схемата ще говорим.
zandor написа:
Здравейте, първо да кажа че с електрониката не сме много на ти, така че моля без караници и забележки от страна на старите разбирачи. :|
И какво токова? Нали поне няма да те бием? :axe:
:partyman:
pansim - майстор
1. Сам си написал 33 волта за светодиода, а трафа ти е 27 волта.
2. Как мериш тока през светодиода - имай едно наум, че заради импулсния характер на тока е възможно да не показва точно амперметъра.
3. Всичко казано до тук е вярно, само ако е правилна схемата ти с 555.
4. Има по-подходящи МОСФЕТ транзистори от този ИРФ540 за конкретното приложение. Повече от 40 волтов МОСФЕТ е излишно греене ( загуби) в транзистора.
kozl - майстор
zandor написа:
за захранване на галимацията (за сега) ползвам един 150 ватов траф с изходно 27волта и много як грец след него. Трафа е стар немски и на него пише макс - 6,25А - т,е предполага се че захранването е ок.
Захранването може да ти е мощно, но с недостатъчно напрежение. Греца е як, а колко як е изглаждащия кондензатор?
Ако добавянето на капацитет повиши тока без да изменяш коеф.на запълване - значи напрежението на трафа е недостатъчно.
zandor - специалист
Ето я схемата,,хаха, както се вижда изглаждащ кондензатор няма :) ..
Та така, между другото факт е че мултицета ми се държи малко странно защото понякога като меря напрежението мога да го меря и в режим на променлив ток.
Както и да е въпроса си седи и искам да чуя мнението на специалистите.
Пробвал съм същата схема но с два трансистора - както съм описал, резултата е че мултицета започва да показва 2.05 ампера.
Поздрави на всички.
Изображение
pansim - майстор
Сложи един кондензатор 2000мкф/63в след греца.
AAsat - специалист
Освен кондензатора от горния пост сложи и един примерно 470мкф/35волта или 1000мкф/35волта на входа на 7812 ( след съпротивлението 500ома), един 100мкф/16волта между 4+8 извод на 555 и маса, на входа и изхода на 7812 по един конд. 100нф ( макс. близо до изводите). Тока с достатъчна точност може да го мериш като мериш тока на вторичната намотка в режим на измерване на променлив ток.
ring - напреднал
Схемата наистина се нуждае от кондензаторите, но и тяхната липса е предотвратила изгарянето на диода досега :) . Като добавиш кондензаторите, сложи и резистор последователно на диода, иначе тока е неограничен.
При напрежение от трансформатора 27V, като се изправи и филтрира с кондензатор, напрежението на празен ход (при малък ток през диода) може да стане 38V. Това може да повреди и 7812. Входното съпротивление 500 Ohm е излишно.
miroton - майстор
7812 няма да издържи на напрежението,можеш да го замениш с резистор и ценер.
zandor - специалист
Мерси за отговорите, сложих някой кондензатори на определени места - основно два паралелно 330мф 200ж на греца и един малък 22мф на диода - напрежението се вдигна, съответно и светлинния поток, но не съм мерил тока поради липса на мултицет в момента. Напрежението в ммомента е точно 30в.

Между другото - диода няма как да изгори на този етап, та нали проблема е точно че не мога да му достигна номинала на ток и то с много с 30-40%.
Резистор последователно на диода - та нали точно за това се боря да няма никакви резистори ограничаващо по ток - това е 100ватов диод д ток 3,2 А, какъв резистор ще ми трябва - 100вата :razz: .
КОлкопто до 7812 - ами съпротивлението от 500ома е точно да го пази защото това е втора бройка 7812 първата изгоря скоропостижно дори и без филтриращи кондензатори по схемата, уж на 7812 макс входно му е 38волта мам нейсе.
мерси за отговорите

Тема "PWM управление на 100 ватов светодиод - засечка :-)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: